Babgulyás

Ízletes babgulyás recept babból és marha húsból, hagymával, fokhagymával, zöldségekkel s fűszerekkel az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy igazi egytálétel. Laktató, tele van sokféle összetevővel, s mely főzés hatására egy különleges és semmihez nem fogható magyaros ételt eredményez.

 

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a babgulyás. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

babgulyás

Babgulyás recept

A zsíron üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát.
Majd a felaprított marhahúst hozzátesszük a hagymához, s a hús is megpirítjuk.
A pirítás végén, az egészet megszórjuk fűszerpaprikával. S alaposan átkeverjük az egészet, hogy a paprika is picit megpiruljon.
Majd az egészet felöntjük vízzel, megsózzuk, megborsozzuk, kevés kakukkfüvet adunk hozzá, és hagyjuk felforrni a levest.
Amikor a leves felforrt, vegyük takarékra a tűzhelyet, öntsük a leveshez a beáztatott babot és a babérlevelet. Lassú tűzön kezdjük főzni a babgulyást, amíg meg nem puhul.
Egy-másfél óra után hozzáadjuk a leveshez a felkockázott paprikát, a paradicsomot, a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert is.
További minimum egy óra főzés után fog megpuhulni a marhahús és a bab is.
A kész levest kevés tejföllel a tetején s kenyeret mellétéve tálalhatjuk is.
A babgulyás hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 2 óra
Összes idő 2 óra 20 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • fokhagymanyomó
  • 3 literes lábos

A leves hozzávalói
  

  • 30 dkg fejtett bab
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 70 dkg marhahús (nyak, szegy, hasalja, fartő, oldalas)
  • 1 evőkanál sertészsír
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 liter víz
  • 10 dkg kakukkfű (vagy fűszerkömény)
  • 1 evőkanál
  • 1 kiskanál bors
  • 2-3 darab babérlevél
  • 2 darab TV paprika (közepes)
  • 1 darab paradicsom (nagyobb)
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 zeller (kisebb)

A leves főzés lépései
 

  • A fejtett babot egy tálban annyi vízzel beáztatjuk, mely rendesen ellepi.
    Ha nagyon száraz a bab, akár egy éjszakát is ázhat a hűs spejzben vagy a hűtőszekrényben.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A paradicsomot és a paprikát megmossuk, és apró darabokra felaprítjuk.
  • A sárgarépát, a fehérrépát és a zellert is megpucoljuk, centis kockákra vágjuk fel.
  • A marhahúst is felaprítjuk 2-3 centis darabokra.

A babgulyás megfőzése

  • A zsíron üvegesre pároljuk a hagymát és a fokhagymát.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, a felaprított marhahúst hozzátesszük a hagymához, s a hús is megpirítjuk.
  • A pirítás végén, amikor a hús már kifehéredett, az egészet megszórjuk fűszerpaprikával.
    Alaposan átkeverjük az egészet, hogy a piros paprika is picit megpiruljon.
  • Majd az egészet felöntjük vízzel, megsózzuk, megborsozzuk, kevés kakukkfüvet adunk hozzá, és hagyjuk felforrni a levest.
  • Amikor a leves felforrt, vegyük takarékra a tűzhelyet, öntsük a leveshez a beáztatott babot és a babérlevelet.
    Lassú tűzön kezdjük főzni a babgulyást, amíg meg nem puhul benne a hús és a bab.
  • Egy-másfél óra után hozzáadjuk a leveshez a felkockázott paprikát, a paradicsomot, a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert is.
  • További minimum egy óra után fog megpuhulni a hús és a bab, hogy a később a leveshez adott zöldségek rendesen meg fognak főni.
  • Amikor a hús és a bab megpuhult, a kész levest kevés tejföllel a tetején s kenyeret mellétéve tálalhatjuk.

Tippek és tanácsok a babgulyás elkészítéséhez

A babgulyás elkészítésének legfontosabb része a hús megfőzése. A 2 óra az a legkevesebb, amit a marhahús főzésére rá kell szánni, de egy öregebb állat húsa akár 3-3 és fél órát is igényelhet.

S a bab sem feltétlen arról híres, hogy fél óra alatt megfő, mint a legtöbb zöldség. Éppen ezért a babgulyást is legalább annyi ideig kell főzni, mint a bablevest.

Éppen ezért az is előfordulhat, hogy a zöldségeket nem egy óra főlés után tesszük bele a levesbe, hanem akár két, két és fél óra után. Pontosabban akkor, ha a puhuló húsba a kés vagy a villa hegyét már könnyen bele tudjuk nyomni.

 

 

Ez teljesen független attól, hogy a levest marhalábszárból, tarjából, hátszínből, bélszínből vagy marhafarból készítjük el. Mindegyikből nagyszerű babgulyást lehet készíteni, habár az ízük egy picit más lesz.

Épp ezért a főzés előtt érdemes magasabb hőfokon a marhahúst alaposan megpirítani, hogy a főzés idejét érdemben tudjuk csökkenteni.

A másik fontos elem a gulyáslevesnek a zöldség. Mivel van bőven idő a megpucolásukra, a leves elindításához bőségesen elegendő a húst összevágni, és a hagymákat megpucolni és felaprítani.

S míg a leves fő, ráérünk a többi zöldséget megpucolni és összevágni. Sőt, ha szeretjük a krumplis ételeket, hasonlóan a lencsegulyáshoz és a gulyásleveshez, egy nagyobb krumplit is beletehetünk a levesbe a zöldségek után.

 

 

Ha szeretjük a zöldségesebb leveseket, nyugodtan tehetünk egy nagyobb zellert is a levesbe, meg egy szál fehérrépát és egy szál sárgarépát pluszban. S persze fél liter vizet és egy kiskanál sót.

Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a babgulyásba, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.

A sok zöldséggel elkészült leves íze nem lesz ugyan annyira karakteres, mint az eredeti recept, de bőséges eledel lehet akár 6 embernek is.

A babgulyás fűszerezése

A babgulyás ízét a fűszerezéssel lehet picit lágyabbá vagy karakteresebbé tenni.

Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsírhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsírban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a leves felengedése után adjuk hozzá a krumplihoz és a répákhoz.

Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a babgulyáshoz egy hegyes erős paprikát apróra felaprítva. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Tájegységenként változik, hogy a gulyáslevest őrölt köménnyel vagy kakukkfűvel készítik. Próbáljuk ki, mi az ami nekünk jobban passzol az ízlésvilágunkhoz.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a babgulyást, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a babgulyáshoz!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése