Mészáros leves

A mészáros leves receptje darálthússal, hagymával, zöldborsóval, zöldségekkel és fűszerekkel, az elkészítés részletes leírásával.

A hús és a borsó révén kiváló fehérjeforrás, a zöldségek révén ásványi anyagokban is gazdag, s a tészta és a hagyma révén az íze is eléggé egyedi ahhoz, hogy érdemes legyen az elkészítésével bíbelődni.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet könnyen és gyorsan elkészíteni a mészáros levest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb ízvilágú és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

mészárosleves

Mészáros leves recept

A mészáros leves elkészítése egy hagymás alappal kezdődik, amiben a darálthúst megpirítjuk.
Amikor a hús kifehéredett, hozzátesszük a fűszerpaprikát, majd felengedés után a zöldségeket és a többi fűszert.
A krumplit a főzés vége előtt 15 perccel tesszük bele, hogy ne főljön szét a hús mellett.
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 45 perc
Összes idő 1 óra
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A leves hozzávalói
  

  • 50 dkg darálthús
  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 evőkanál sertészsír (lehet olaj is)
  • 1 evőkanál
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál köménymag (őrölt)
  • 1 liter víz
  • 2 babérlevél
  • 20 dkg zeller
  • 3 szem krumpli (közepes)
  • 15 dkg zöldborsó

Csipetke elkészítéséhez

  • 1 darab tojás
  • 12-15 dkg liszt
  • 1 csipet

A leves főzés lépései
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
  • A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, ujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel.
  • A zellert is megpucoljuk, és centis kockákra vágjuk fel.

A mészáros leves alapjának elkészítése

  • Olajon az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk.
    Amikor a hagyma kezd üvegesre pirulni, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, majd a fűszerpaprikát is.
  • Majd hozzáadjuk a darálthúst is, hogy megfehéredjen.
    Fontos: Mindenképpen keverjük szét alaposan a darálthúst, hogy apró darabokra essen, mert hajlamos nagyobb darabokban megfőni.
  • A fehérrépát és a sárgarépát is adjuk hozzá, hogy azok is megpiruljanak kicsit a zsiradékban.
    A végén megszórjuk kevés liszttel, hogy sűrűbb hatása legyen a levesnek.
  • Amikor a liszt is kicsit megbarnult, engedjük fel az egészet vízzel.
    Végül hozzáadjuk a felkockázott zellert, az őrölt borsot, a az őrölt köményt és a babérleveleket.

A krumpli és a zöldborsó hozzáadása

  • A krumplit is pucoljuk meg, és centis kockákra vágjuk fel.
  • A borsót is előkészítjük: a hüvelyest megpucoljuk; a konzervről a levet leöntjük; a fagyasztottat forró víz alatt felengedjük.
  • Miután a zöldség és a hús legalább 20 percet főtt, s a darálthús már kezd megpuhulni, adjuk hozzá a krumplit és a zöldborsót is.

Csipetke készítése

  • A tojást egy bögrébe tesszük, hozzáadunk egy csipet sót, és alaposan felverjük.
  • Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet, amíg az egész egy közepesen kemény tésztává összeáll.
  • Majd a bögréből kivéve a tésztát, az egészet átgyúrjuk, hogy egyenletes legyen a tészta.
  • A legvégén a tésztát centi vastagra lepénnyé kinyújtjuk, s apró (borsónyi) golyókat formázunk belőle.
  • Amikor a krumpli és a zöldborsó már legalább 15 percet főtt, beletesszük az csipetkét.
    A csipetke akkor főtt meg rendesen, ha feljön a leves tetejére. Akkor levehetjük a levest a tűzről, mert elkészült a mészáros leves.
A leves jellemzői ebéd ötletek, húsos levesek, vacsora ötletek

Tippek és tanácsok a mészáros leves elkészítéséhez

A mészáros leves jellegében a gulyásleveshez hasonlít, amit régen a nyesedékből és a kisebb húsdarabok felhasználásával készítettek. A neve is innen jött, mert a nyesedék régen a mészárosé volt a sertés és marha feldolgozásakor.

Az ízhatást, illetve a leves karakterét a hús, a lé és a zöldségek arányának változtatásával lehet érdemben megváltoztatni.

Ha szeretjük, nyugodtan tehetünk ebbe a levesbe több, 2-3 szál fehérrépát és sárgarépát, lehet a krumpli helyett krumpligombócot belefőzni (akár a tészta helyett is).

 

 

Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan felforralhatunk 1 liter vizet, s belefőzhetnünk 2 leveskockát. Avval is finom lesz a leves. Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka)  némileg befolyásolni fogja a mészárosleves ízét.

De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást. A mészárosleveshez a legjobb választás a zöldség vagy a húsleves alaplé.

Hogyan lehet változatosabb a mészáros leves?

S a tészta típusa sem túlságosan kötött, csipetke helyett főzhetünk bele eperlevelet, csigatésztát vagy akár gyufatésztát is.

Ha szeretnénk kicsit édesebbre a levest, a konzerv borsó levét nyugodtan hozzáönthetjük.

 

 

Direktben nem kell a mészáros levest berántani, mert a pirítás végén a húsra és a zöldségekre szórt liszt besűríti a levest.

Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a mészáros levest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a mészáros leveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése