Egyszerű lebbencsleves recept szalonnával, csusza tésztával, krumplival, vöröshagymával, petrezselyemmel, az elkészítés részletes leírásával.
Mely ízletesebbé (tartalmasabbá) tehető némi fokhagymával, sárgarépával, fehérrépával, zellerrel, TV paprikával és paradicsommal..
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a lebbencslevest. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Egyszerű lebbencsleves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
A leves hozzávalói
- 10 dkg füstöltszalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg csuszatészta (nagykocka vagy tépett tészta)
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 25 dkg krumpli
- 1 liter víz
- 1 kiskanál őrölt fekete bors (csapott, elhagyható)
- 1 kiskanál őrölt köménymag
- 1 evőkanál só
- 1-2 darab babérlevél
A leves főzés lépései
- A lebbencsleveshez a hagymát és a krumplit megpucoljuk. A hagymát és a szalonnát apróra, a krumplit 2-3 centis darabokra vágjuk.(a krumplit a felhasználásig víz alatt tároljuk, mert levegőn könnyen megfeketedik, amitől keserű lesz)
- A tésztát is előre kimérjük, hogy ne a piruló hagyma mellett kapkodjunk.
- Fazékban a szalonnát zsírjára sütjük, s a kisütés után a pörcöt kiszedjük, s félretesszük.
- Ezután, a tűzhelyen visszavéve a hőt a szalonna zsírján, folyamatos kevergetés közben, megsütjük kicsit a hagymát.
- Amikor a hagyma már kezd üvegesedni, hozzátesszük az előre kimért tésztát.Folyamatosan forgatva, a tészta mind a két oldalát picit megpirítjuk.
- Amikor a tészta is picit megpirult, a fazekat lehúzzuk a tűzhelyről.Hozzáadjuk a hagymás tésztás alaphoz a fűszerpaprikát, s picit azt is megpirítjuk, hogy színe legyen.
- Majd az egészet felöntjük a kevés vízzel, s hagyjuk picit párolódni a megpirult hagymát és a tésztát.
- Pár perc elteltével a leveshez hozzáadjuk a vízből kiszedett krumplit.Majd az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
- Amikor a burgonya és a tészta is megpuhult, a lebbencslevest apróra vágott petrezselyemmel és a lepirított szalonnával tálaljuk.
Tippek s tanácsok a lebbencsleves elkészítéséhez
A lebbencs leves alapja a füstölt íz, amit a fenti receptben a füstölt szalonnától kap meg a leves. Ami lehet sima kenyérszalonna épp úgy, mint angol szalonna vagy császárszalonna is.
Ha nem akarunk vacakolni a szalonna kisütésével, egy 10 dkg-os füstölt kolbászt. is bele tehetünk a levesbe apróra összevágva (a krumpli mellé). De használhatunk erre füstölt s főtt tarját, karajt vagy oldalast is
Ha szeretjük a zöldségesebb leveseket, a lebbencslevesbe is belefőzhetünk egy szál fehérrépát, egy szál sárgarépát, s egy kisebb zeller darabot is.
A fokhagyma szerelmesei természetesen a lebbencslevesbe is beletehetnek 1-2 gerezd fokhagymát (megpucolva és összezúzva).
Látszólag a tészta túl sok ideig fő a lebbencsleves levében, de ez egy picit csalóka. A pirítás hatására a tészta szerkezete átalakul, , amitől a tészta lassabban fő meg (hasonlóan ahhoz, mint ami a tarhonya pirításánál is történik).
A pirítás miatt fontos, hogy vastagabb és lapos tésztát használjunk a lebbencs levesbe. S például a fodros kockát inkább hagyjuk ki.
Ha nem kapunk hagyományos nagykocka tésztát, s nem is akarunk tésztát nyújtani sem, végszükség esetére pár lasagne tésztát is bevethetünk (természetesen kisebb, 2-3 x 2-3 centis darabokra felaprítva).
Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.