Káposztás bableves

Káposztás bableves recept füstölt hússal, fejtett babbal, savanyú káposztával, hagymával s tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.

Laktató zöldségek, melyek a füstölt hús és hagymás alap tessz igazán egyedivé és különlegessé. Mely igazi magyaros, pontosabban vas megyei étel.

 

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a káposztás bablevest. S majd azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

káposztás bableves

Káposztás bableves recept

Apróra vágott hagymát olajon kicsit megfuttatjuk.
Amikor a hagyma már kezd üvegesedni, ráborítjuk az előző este beáztatott babot az áztató levével együtt. Hozzátesszük az összevágott füstölt húst s a babérlevelet, s közepes lángon elkezdjük főzni.
Közben a savanyú káposztát picit átmossuk, lecsöpögtetjük, s kicsit összevagdossuk, hogy rövidebbek legyenek a káposzta csíkjai.
Amikor a bab már félig megfőtt, akkor hozzá tesszük a káposztát is. Felöntjük annyi vízzel, hogy sűrű leves legyen majd belőle.
Míg készre fő a bab és a káposzta, addig a tejfölt alaposan kikeverjük a liszttel. Amikor a bab, a hús és a káposzta is megpuhult, akkor a tejföllel behabarjuk a levest.
Végül még forralunk az egészen egyet, hogy a leves besűrűsödjön, s utána már tálalhatjuk is.
A káposztás bableves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 50 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • közepes tál
  • 3 literes fazék

A leves hozzávalói
  

  • 30 dkg fejtett bab
  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (vagy zsír)
  • 20 dkg füstölt tarja (lehet comb vagy oldalas is)
  • 1,5 liter víz
  • 2-3 darab babérlevél
  • 25 dkg savanyú káposzta
  • 3-5 dl tejföl
  • 2 evőkanál finomliszt

A leves főzés lépései
 

  • A káposztás bableveshez a babot előző este beáztatjuk.
  • Másnap a hagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk.
  • A lábos alján megmelegítjük az olajat, s rádobjuk a hagymát.
    Folyamatos kevergetés közben a hagymát picit megpirítjuk, amíg üvegessé nem válik.
  • Amikor a hagyma már kezd üvegesedni, ráborítjuk az előző este beáztatott babot az áztató levével együtt.
    Hozzátesszük az összevágott füstölt húst s a babérlevelet, s annyi vizet, mely rendesen ellepi.
    Közepes lángon elkezdjük főzni az egészet.
  • Míg fő a bab és a csülök, a savanyú káposztát picit átmossuk, lecsöpögtetjük, s kicsit összevagdossuk, hogy rövidebbek legyenek a káposzta csíkjai.
  • Durván egy óra elteltével, amikor a bab már félig megfőtt,hozzá tesszük a babhoz káposztát is.
    Felöntjük a víz maradékával, hogy a végén egy sűrű levest kapjunk.
  • Míg készre fő a bab és a káposzta, addig a tejfölt alaposan kikeverjük a liszttel.
  • Amikor a bab, a hús és a káposzta is megpuhult, a főzőléből hozzáadunk a kikevert tejfölhöz, s azzal is kikeverjük.
    Majd az egészet hozzáadjuk a leveshez, folyamatos kevergetés közben.
  • Végül még forralunk a levesen még egyet, hogy a lisztes-tejfölös habarástól besűrűsödjön.

Tippek és tanácsok a káposztás bableves elkészítéséhez.

A káposztás bableves legfontosabb összetevője a rendesen megfőzött bab. Ha nem puhul meg a bab rendesen, akkor a végeredmény tuti megüli a gyomrunkat.

Ezért is szerepel a receptben az, hogy ne 1-2 órára, hanem minimum egy éjszakára áztassuk be. Mert a bab hajlamos kemény maradni, ha nem szívta meg magát rendesen vízzel, s nem kezdődött el benne a fehérje a víztől lebomlani.

Ami teljesen független attól, hogy fehérbabból, tarkababból, lóbabból, feketebabból vagy vesebabból készítjük el a fejtett bablevest. S ez minden babot tartalmazó levesre igaz, legyen az akár csülkös bableves vagy babgulyás.

 

 

Sokan ezért a bab főzéséhez elő szokták venni a kuktát, mert a megemelkedett nyomáson a víz magasabb hőfokon forr, ami segíti (s lerövidíti) a bab főzését.

Amit a káposztás bableves elkészítésénél is bevethetünk, ha káposzta megfőzése előtt a babot és a tarját előfőzzük a fűszerekkel 30-40 percig. S utána egy lábosba áttéve főzzük puhára a káposztát, a babot és az oldalast.

(A káposzta nem bírja a kuktában főzést, ezért a főzés második részét mindenképpen egy sima fazékban végezzük el.)

A legtöbb bableves recepttel ellentétben a káposztás bablevesben nincsenek zöldségek a káposztán kívül. Ennek következtében az ízvilága is sokkal közelebb áll a székelykáposztához.

 

 

Ezért is érdemes behabarni tejföllel.

Tipp1: Ha gluténérzékenyek vagyunk, a tejfölbe nyugodtan tehetünk kukorica keményítőt is a finomliszt helyett.

Tipp2: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Sőt azt is megtehetjük, hogy apróra felvágott 10-15 deka füstölt szalonnát kisütünk a lábos alján még a hagyma hozzáadása előtt. A keletkező szalonna pörc egy extra ízt fog belecsempészni a levesbe.

Az elkészült káposztás bablevest friss kenyérrel tálaljuk.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a káposztás bablevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a káposztás bableveshez.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése