Zöldségkrémleves

A zöldségkrémleves receptje répával, karalábéval zellerrel, krumplival, hagymával és fokhagymával, az elkészítés részletes leírásával.

Az ízét a hozzáadott fűszerek, a tejszín és a felöntésére használt alaplé teszi teljessé, melyben az alapanyagokat változtatva mindig egyedi ízvilágú levest tudunk főzni.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a zöldségkrémlevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

zöldségkrémleves

Zöldségkrémleves recept

A vöröshagymát, a fokhagymát, a sárgarépát, cukkinit és a krumplit megpucoljuk s felaprítjuk.
A lábosba olajon (vagy kókuszolajon) megpirítjuk a hagymát. Amikor a hagyma kezd üvegesedni hozzátesszük a kockára vágott sárgarépát, és a krumplit, s azt is megpirítjuk. Majd végül a megzúzott fokhagymát is megpirítjuk egy picit.
Ezután az egészet felöntjük vízzel vagy alaplével, sózzuk és borsozzuk. A forrás megindulásától számolva 15-20 perc alatt megfőzzük a zöldségeket. Menet közben a cukkinit is hozzáadva a leveshez.
Amikor a zöldségek megpirultak, levesszük a levest tűzről, tejszínt és kevés szerecsendiót adunk hozzá. s egy botmixerrel simára keverjük.
Krutonnal, levesgyönggyel vagy pirítóssal tálaljuk.
A zöldségkrémleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 40 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó

A leves hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej karalábé (zöld vagy lila)
  • 1 fej zeller (kisebb)
  • 30 dkg krumpli
  • 1 liter víz (vagy alaplé)
  • 1 evőkanál
  • bors (ízlés szerint)
  • 2 dl tejszín
  • 1 késhegynyi reszelt szerecsendió

A leves főzés lépései
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A sárgarépát, a fehérrépás, a karalábét és a zellert is megpucoljuk, centis kockákra vágjuk.
  • Krumplit meghámozzuk, s ugyancsak centis kockákra vágjuk.
    (Felhasználásig víz alatt tároljuk, nehogy megfeketedjen a levegőn)
  • A lábos alján olívaolajon megpirítjuk a hagymákat.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni hozzátesszük a kockára vágott A sárgarépát, a fehérrépás, a karalábét és a zellert és a krumplit, s azt is megpirítjuk.
    Majd végül a megzúzott fokhagymát is hozzáadjuk a zöldségekhez, hogy picit megpiruljon.
  • Ezután az egészet felöntjük vízzel vagy alaplével, sózzuk és borsozzuk.
    A forrás megindulásától számolva 15-20 perc alatt megfőzzük a zöldségeket.
  • Amikor a zöldségek megpirultak, levesszük a levest tűzről, tejszínt és kevés szerecsendiót adunk hozzá.
    Majd egy botmixerrel simára keverjük, s már tálalhatjuk is.

Tippek és tanácsok a zöldségkrémleves elkészítéséhez

A fenti zöldségkrémleves recept nagyon egyszerű. Ha kihagyjuk belőle a végén a tejszínt, simán kapunk egy vegán zöldségkrémleves receptet.

Ha ennél tartalmasabb levest szeretnénk, a fenti zöldségeken kívül vagy egyeseket kicserélve tehetünk még mást is a levesbe (természetesen felaprítva):

  • 1 húsos paprikát
  • 1-2 paradicsomot
  • negyed fej édeskáposztát;
  • 10-15 deka megpucolt bimbós kelt;
  • 20-30 dkg zöldborsót;
  • egy kisebb karfiol szétszedett rózsáit;
  • egy kisebb brokkoli szétszedett rózsáit és a meghámozott szárát;
  • fél póréhagymát;
  • egy kisebb cukkinit.

Szemben például a zöldséglevessel, nem tennék bele például gombát, mert a gomba nehezebben emészthető. S az ízvilága elnyomná a turmixolás után a többi zöldség ízét (főleg ha nem csiperkét tennénk bele, hanem például laskagombát vagy vargányát).

 

 

Belefőzhetünk a fentieken kívül pár zellerszárat vagy zellerzöldet is a levesbe , amiket a turmixolás előtt érdemes kivenni majd a levesből.

A zöldségeket (a cukkinit kivéve) a felöntés után közvetlen beletehetjük a levesbe.

A cukkinit csak akkor tegyük  bele a levesbe, ha már zöldségek picit megpuhultak, mert a cukkininek néhány perc is elegendő, hogy megpuhuljon.

Lehet a zöldségkrémleves fűszeresebb is

Fűszereket is tehetünk pluszba a zöldségkrémleveshez:

 

 

  • 1-2 csipet majoránnát
  • egy kevés felaprított petrezselymet
  • 1-2 babérlevelet (amit turmixolás előtt érdemes kivenni)
  • kevés szárított és morzsolt borsikafüvet

Esetleg kevés kakukkfüvet, rozmaringot,  oregánót, bazsalikomot, tárkonyt vagy lestyánt.

Ezeket bátran a felöntés után hozzátehetjük a leveshez, mert az ízeket így zöldségek magukba tudják szívni.

Az egyetlen kivétel a receptben is szereplő szerecsendió, mely huzamosabb hőhatás esetén hajlamos megkeseredni, ezért csak a turmixolás előtt tesszük hozzá a zöldségkrémleveshez.

Alaplé, sózás

A főtt zöldségek ízért egy jól elkészített alaplé ki tudja emelni. Ezért érdemes a zöldségkrémlevest nem vízzel, hanem alaplével elkészíteni. Használhatunk hozzá zöldség alaplevet épp úgy, mint húsleves alaplevet, mindegyiktől fonom lesz.

Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan hozzátehetünk egy-két leveskockát a vízhez. Lehet az akár tyúk- vagy zöldségleveskocka is.

Amire figyeljünk, hogy a sok zöldség sok sót felvesz, ezért ha többféle zöldséget is hozzáadunk a leveshez, mindenképpen ellenőrizzük a leves sósságát a főzés közben.

Ha:

  • sótlan, adjunk még hozzá,
  • picit sósnak érezzük, az nem baj (a zöldségek majd még felvesznek belőle).
  • nagyon sósnak érezzük a levest, adjunk hozzá még vizet és forraljuk át még egyszer. Krumplit már ne, mert nem fog a többi zöldséggel együtt megfőni, ha utólak (túl későn) rakjuk bele.

Hagyma, fokhagyma és bors

Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az az olajhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani. Ezért a főzés közben adjuk az ételhez, s nem a piruló hagymához.

Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, csinálhatunk egy csípős zöldségkrémlevest is, hozzáadva hozzá egy hegyes erős paprikát.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldségkrémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a zöldségkrémleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése