A zöldségkrémleves receptje répával, karalábéval zellerrel, krumplival, hagymával és fokhagymával, az elkészítés részletes leírásával.
Az ízét a hozzáadott fűszerek, a tejszín és a felöntésére használt alaplé teszi teljessé, melyben az alapanyagokat változtatva mindig egyedi ízvilágú levest tudunk főzni.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a zöldségkrémlevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Zöldségkrémleves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- fokhagymanyomó
A leves hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 fej karalábé (zöld vagy lila)
- 1 fej zeller (kisebb)
- 30 dkg krumpli
- 1 liter víz (vagy alaplé)
- 1 evőkanál só
- bors (ízlés szerint)
- 2 dl tejszín
- 1 késhegynyi reszelt szerecsendió
A leves főzés lépései
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A sárgarépát, a fehérrépás, a karalábét és a zellert is megpucoljuk, centis kockákra vágjuk.
- Krumplit meghámozzuk, s ugyancsak centis kockákra vágjuk.(Felhasználásig víz alatt tároljuk, nehogy megfeketedjen a levegőn)
- A lábos alján olívaolajon megpirítjuk a hagymákat.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni hozzátesszük a kockára vágott A sárgarépát, a fehérrépás, a karalábét és a zellert és a krumplit, s azt is megpirítjuk. Majd végül a megzúzott fokhagymát is hozzáadjuk a zöldségekhez, hogy picit megpiruljon.
- Ezután az egészet felöntjük vízzel vagy alaplével, sózzuk és borsozzuk. A forrás megindulásától számolva 15-20 perc alatt megfőzzük a zöldségeket.
- Amikor a zöldségek megpirultak, levesszük a levest tűzről, tejszínt és kevés szerecsendiót adunk hozzá. Majd egy botmixerrel simára keverjük, s már tálalhatjuk is.
Tippek és tanácsok a zöldségkrémleves elkészítéséhez
A fenti zöldségkrémleves recept nagyon egyszerű. Ha kihagyjuk belőle a végén a tejszínt, simán kapunk egy vegán zöldségkrémleves receptet.
Ha ennél tartalmasabb levest szeretnénk, a fenti zöldségeken kívül vagy egyeseket kicserélve tehetünk még mást is a levesbe (természetesen felaprítva):
- 1 húsos paprikát
- 1-2 paradicsomot
- negyed fej édeskáposztát;
- 10-15 deka megpucolt bimbós kelt;
- 20-30 dkg zöldborsót;
- egy kisebb karfiol szétszedett rózsáit;
- egy kisebb brokkoli szétszedett rózsáit és a meghámozott szárát;
- fél póréhagymát;
- egy kisebb cukkinit.
Szemben például a zöldséglevessel, nem tennék bele például gombát, mert a gomba nehezebben emészthető. S az ízvilága elnyomná a turmixolás után a többi zöldség ízét (főleg ha nem csiperkét tennénk bele, hanem például laskagombát vagy vargányát).
Belefőzhetünk a fentieken kívül pár zellerszárat vagy zellerzöldet is a levesbe , amiket a turmixolás előtt érdemes kivenni majd a levesből.
A zöldségeket (a cukkinit kivéve) a felöntés után közvetlen beletehetjük a levesbe.
A cukkinit csak akkor tegyük bele a levesbe, ha már zöldségek picit megpuhultak, mert a cukkininek néhány perc is elegendő, hogy megpuhuljon.
Lehet a zöldségkrémleves fűszeresebb is
Fűszereket is tehetünk pluszba a zöldségkrémleveshez:
- 1-2 csipet majoránnát
- egy kevés felaprított petrezselymet
- 1-2 babérlevelet (amit turmixolás előtt érdemes kivenni)
- kevés szárított és morzsolt borsikafüvet
Esetleg kevés kakukkfüvet, rozmaringot, oregánót, bazsalikomot, tárkonyt vagy lestyánt.
Ezeket bátran a felöntés után hozzátehetjük a leveshez, mert az ízeket így zöldségek magukba tudják szívni.
Az egyetlen kivétel a receptben is szereplő szerecsendió, mely huzamosabb hőhatás esetén hajlamos megkeseredni, ezért csak a turmixolás előtt tesszük hozzá a zöldségkrémleveshez.
Alaplé, sózás
A főtt zöldségek ízért egy jól elkészített alaplé ki tudja emelni. Ezért érdemes a zöldségkrémlevest nem vízzel, hanem alaplével elkészíteni. Használhatunk hozzá zöldség alaplevet épp úgy, mint húsleves alaplevet, mindegyiktől fonom lesz.
Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan hozzátehetünk egy-két leveskockát a vízhez. Lehet az akár tyúk- vagy zöldségleveskocka is.
Amire figyeljünk, hogy a sok zöldség sok sót felvesz, ezért ha többféle zöldséget is hozzáadunk a leveshez, mindenképpen ellenőrizzük a leves sósságát a főzés közben.
Ha:
- sótlan, adjunk még hozzá,
- picit sósnak érezzük, az nem baj (a zöldségek majd még felvesznek belőle).
- nagyon sósnak érezzük a levest, adjunk hozzá még vizet és forraljuk át még egyszer. Krumplit már ne, mert nem fog a többi zöldséggel együtt megfőni, ha utólak (túl későn) rakjuk bele.
Hagyma, fokhagyma és bors
Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az az olajhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani. Ezért a főzés közben adjuk az ételhez, s nem a piruló hagymához.
Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, csinálhatunk egy csípős zöldségkrémlevest is, hozzáadva hozzá egy hegyes erős paprikát.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldségkrémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.