Brokkolileves zöldségekkel

Brokkolileves recept zöldségekkel: hagymával, répával, krumplival és borsóval, sok sóval és vízzel, az elkészítés részletes leírásával.

Aminek révén a zöldségeket és azok arányait változtatva több, egymáshoz hasonló ízvilágú levest tudunk elkészíteni, melyeknek egyik fő összetevője a brokkoli.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni egy finom, zöldséges  brokkolilevest. S közben megnézzük azt is, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni.

brokkolileves

Brokkolileves recept

A hagymát, a répákat és a krumplit megpucoljuk, a répákat karikára, a hagymát egészben, a krumplit kisebb kockákra, a brokkolit kisebb rózsákra vágjuk fel.
A répát és a gyökeret kis olajon s vízen megdinszteljük.
Amikor a vizet elfőtte, megszórjuk a répákat liszttel, s azt is picit megpirítjuk.
Majd lehúzzuk a tűzről a lábast, s megszórjuk pirospaprikával. S átkeverjük, hogy az is picit megpiruljon.
Ezután az egészet felengedjük vízzel, hozzáadjuk a krumplit és az egész hagymát, s jó alaposan megsózzuk.
Közepes lángon hagyjuk, hogy a zöldségek puhára főjenek.
Amikor már a zöldségek kezdenek megpuhulni, a brokkolit is hozzáadjuk a leveshez.
Ha szeretjük a levésbetéteket, a brokkolival együtt eperlevelet, cérnametéltet vagy csipetkét főzhetünk bele.
Végül tejszínt adunk hozzá, s elkeverjük a levesben.
A brokkolileves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 40 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A leves hozzávalói
  

  • 1 fej hagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1-2 közepes krumpli
  • 1 dl napraforgóolaj (lehet kókuszolaj is)
  • 2 evőkanál finomliszt (csapott)
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 1 és ½ liter víz
  • 2 evőkanál
  • 40-50 dkg brokkoli (2 fej)
  • 2 dl tejszín

A leves főzés lépései
 

  • A hagymát, a répákat megpucoljuk.
    A hagymát egészben hagyjuk, a répákat karikára vágjuk össze.
  • A is krumplit megpucoljuk, s nagyjából egy centis kockákra vágjuk össze.
  • Végül a brokkolit is megmossuk, s kisebb rózsákra vágjuk fel.
    Ha a szára nem túl fás, apróra összevágva azt is beletehetjük a levesbe.
  • A répát és a gyökeret kis olajon s vízen folyamatos kevergetés közben megdinszteljük.
  • Amikor a vizet elfőtte, megszórjuk a répákat liszttel, s azt is picit megpirítjuk.
  • Majd lehúzzuk a tűzről a lábast, s megszórjuk az egészet pirospaprikával.
    Jól átkeverjük, hogy az is picit megpiruljon, majd vizet adunk hozzá, s elkeverjük avval is.
  • Ezután az egészet felengedjük vízzel, hozzáadjuk a krumplit és az egész hagymát, s jó alaposan megsózzuk.
  • Közepes lángon hagyjuk, hogy 20 perc alatt a zöldségek puhára főjenek.
  • Amikor már a zöldségek kezdenek megpuhulni, a brokkolit is hozzáadjuk a leveshez.
  • Ha szeretjük, a brokkolival együtt eperlevelet, cérnametéltet vagy csipetkét is főzhetünk bele a levesbe.
  • Végül a levesben elkeverjük a tejszínt is.

Tippek és tanácsok a brokkolileves elkészítéséhez

A fenti recept nagyon egyszerű, s önmagában is nagyon finom, de pár zöldséggel változatosabbá tehető.

Az íze némiképp eltér a brokkolikrémlevestől, de azért a brokkoli íze ebben a levesben is dominál. Az ízét sokkal jobban leírja a brokkolis zöldségleves kifejezés, mert a benne lévő zöldségek íze sokkal jobban kiérződik.

A krumpli és az egészben hagyott hagyma mellé – a fentieken kívül – bátran betehetünk a levesbe:

 

 

  • 10-12 dkg pucolt s aprított gombát;
  • 10-15 dkg zöldborsót;
  • 1 szál paszternákot (akár az egyik sárgarépa helyett)
  • egy kisebb karfiol szétszedett rózsáit;
  • egy csokor petrezselyemzöldet;
  • a zeller levelét (egy alapos mosás után);
  • esetleg kevés morzsolt majoránnát, tárkonyt vagy bazsalikomot

A gomba kapcsán fontos megjegyezni, hogy a wikipédia több száz hazánkban is előforduló ehető gombát sorol fel, hogy a gombánál rengeteg lehetőség közül választhatunk.

Viszont ha nem vagyunk gombaszakértők, erdőben szedett gombát mindig nézessük át szakértővel.

Ha nem feltétlen akarunk zöldséglevest a vegetáriánus elvek alapján megfőzni, tehetünk a felengedő vízbe 1 leveskockát (fél literenként), ami lehet tyúkhúsleves- vagy zöldségleveskocka is.

Ha van otthon alaplevünk, használjuk azt, mert azzal még finomabb lesz a zöldségleves. Elsősorban a zöldség alaplé és a csirke alaplé passzol a brokkolileveshez.

 

 

Azt viszont mindenképp érdemes kiemelni, hogy a klasszikus brokkolileves recept nem tartalmaz rántást, s éppen ezért sokkal könnyedebb leves, mintha rántással készült volna.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldséges brokkolilevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a zöldséges brokkolileveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése