Paradicsomleves

Paradicsomleves recept hagymával, cukorral, sóval, paradicsomlével és belefőzött tésztával, az elkészítés részletes leírásával.

Az egyik legkönnyebben elkészíthető leves, melyet a menzán rendszerint betűtésztával adtak. Ami, ha ügyesek vagyunk, finom is lehet.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a paradicsomleves. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

paradicsomleves

Paradicsomleves recept

Egy jó paradicsomleves alapja egy bőséges rántás. Ez fogja megadni a jellegzetes magyaros, retro jellegét. Ettől lesz érdemben más az olaszos paradicsomlevestől.
Amikor a liszt az olajon megpirult, nagy mennyiségű paradicsomlével felhígítjuk, és alaposan elkeverjük a rántást a paradicsomlében.
Majd hozzáadjuk a megpucolt hagymákat, s a levest felforraljuk.
Amikor a leves kezd forrni, hozzáadjuk a sót, a cukrot (és a borsot).
Bő 10 percig főzzük, míg a hagyma íze ki nem fő a levesbe. Ekkor kivesszük a levesből, s már ehetjük is.
Ha szeretnénk, főzhetünk bele tésztát is.
A paradicsomleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 20 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • nagyobb lábos

A leves hozzávalói
  

  • 6 evőkanál finomliszt
  • 3 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy kókuszolaj is)
  • liter paradicsomlé
  • 1 fej hagyma (egészben)
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál
  • bors (elhagyható)
  • 40 dkg tészta

A leves főzés lépései
 

  • A hagymát megpucoljuk.
  • Az olajat beleöntjük a lábosba, hozzátesszük a lisztet, s kis lángon elkezdjük a lisztet megpirítani.
  • Amikor a liszt már kezd megpirulni, hozzáadjuk a paradicsomlét, és alaposan elkeverjük a rántást a paradicsomlében.
    Majd hozzáadjuk a megpucolt hagymákat, s a levest felforraljuk.
  • Amikor a leves kezd forrni, hozzáadjuk a sót a cukrot (és a borsot).
    Bő 10 percig főzzük, míg a hagyma íze ki nem fő a levesbe.
  • Amikor a hagyma megpuhult/megfőtt, kivesszük a levesből, s már ehetjük is.
  • Miközben a leves fő, egy nagyobb lábosban vizet melegítünk
    Amikor már lobogón forr a víz, hozzáadjuk a sót, a tésztát, s egy kevés olajat.
  • Amikor a tészta megpuhult, a tésztát leszűrjük, s a leves mellé tesszük tálaláskor.

 

Tippek és tanácsok a paradicsomleves elkészítéséhez

A klasszikus menzás paradicsomleves sűrű, tele van (betű)tésztával, s némileg keserű és savanyú.

Ahhoz, hogy sűrű levest kapjunk, érdemes sok rántást csinálni. Viszont ne tegyünk túl sok olajat a rántás alá, mert a paradicsomlé vizes fázisában az olaj nehezen fog feloldódni, úszni fog az olaj a leves tetején (ami nem túl gusztusos).

 

 

Éppen ezért a rántás elkészítéséhez vegyük takarékra a tűzhelyet, hogy a liszt minden részét sikerüljön megpirítani.

Másrészt a jó paradicsomleves az lesz számunkra,  amiben a levesben jelen lévő 4 fő íz aránya nekünk megfelelő.

Ha nem szeretjük a kesernyés vagy a savanykás ízeket, akkor kezdjünk el játszani a só és a cukor mennyiségével.

  • Ha megsózzuk a levest, akkor a kesernyés jellege csökken, s egy picit savanykásabb lesz.
  • Ha több cukrot teszünk bele, akkor pedig a savanykás jellegét tudjuk csökkenteni.

Tehát ha sem a keserűt sem a savanyút nem szeretjük, egy olyan édes levest is csinálhatunk, melyben az előírt mennyiségnél kicsit több só lesz, s rengeteg cukrot.

 

 

Arra viszont vigyázzunk, hogy ne sózzuk és ne cukrozzuk el a paradicsomlevest, mert a túl sok só vagy a túl édes íz hatására elveszthetjük a finom paradicsomos jellegét a levesnek.

Ezért inkább többször kevés sóval és/vagy cukorral ízesítsünk, minthogy …

Tehát a paradicsomleves ízének a beállítása nem egy nagy dolog, csak több lépésben, s kicsit bátrabban kell az összetevők arányát változtatni.

Hagyma és tészta a paradicsomlevesbe?

A leves ízét még a hagyma is tudja befolyásolni. Inkább két kisebbet tegyünk bele a levesbe, mint egy nagyot (mert sokkal könnyebben kifő a kisebb hagymából az íze. De semmi esetre se vágjuk fel a hagymát, mert főzés közben a szétvágott hagyma darabjaira esik, s az egész leves vékony hagymadarabokkal lesz tele.

Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett próbáljuk ki az őrölt fehér vagy tarka borsot.

Amivel még lehet a paradicsomlevest ízesíteni, főleg ha szeretjük a kesernyés ízt, az a zeller, illetve a zellerszár. Ekkora mennyiségbe simán belefőzhetünk egy kisebb megpucolt és félbevágott zeller gumót, és 5-6 zellerszárat. Ezeknek igazából csak az ízük miatt fontosak, hogy simán kivehetjük őket a hagymával együtt a levesből tálalás előtt.

A menzán anno a paradicsomlevesbe betűtésztát főztek. Ami rengeteg nagyszerű játékra adott alkalmat, ha a levét leettük. S ezt mi is nyugodtan megtehetjük, ha például gyerekekkel szeretnénk megetetni a paradicsomlevest (mely egyébként remek ásványi anyag forrás).

De felnőtteknek elkészítve a paradicsomlevest nyugodtan használhatunk csipetkét, csigatésztát, cérnametéltet, gyufatésztát vagy akár eperlevelet is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a paradicsomlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó átvágyat a menzás paradicsomleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése