Paradicsomleves recept hagymával, cukorral, sóval, paradicsomlével és belefőzött tésztával, az elkészítés részletes leírásával.
Az egyik legkönnyebben elkészíthető leves, melyet a menzán rendszerint betűtésztával adtak. Ami, ha ügyesek vagyunk, finom is lehet.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a paradicsomleves. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Paradicsomleves recept
Eszközök
- 2 literes lábos
- nagyobb lábos
A leves hozzávalói
- 6 evőkanál finomliszt
- 3 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy kókuszolaj is)
- 1½ liter paradicsomlé
- 1 fej hagyma (egészben)
- 6 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- bors (elhagyható)
- 40 dkg tészta
A leves főzés lépései
- A hagymát megpucoljuk.
- Az olajat beleöntjük a lábosba, hozzátesszük a lisztet, s kis lángon elkezdjük a lisztet megpirítani.
- Amikor a liszt már kezd megpirulni, hozzáadjuk a paradicsomlét, és alaposan elkeverjük a rántást a paradicsomlében.Majd hozzáadjuk a megpucolt hagymákat, s a levest felforraljuk.
- Amikor a leves kezd forrni, hozzáadjuk a sót a cukrot (és a borsot). Bő 10 percig főzzük, míg a hagyma íze ki nem fő a levesbe.
- Amikor a hagyma megpuhult/megfőtt, kivesszük a levesből, s már ehetjük is.
- Miközben a leves fő, egy nagyobb lábosban vizet melegítünkAmikor már lobogón forr a víz, hozzáadjuk a sót, a tésztát, s egy kevés olajat.
- Amikor a tészta megpuhult, a tésztát leszűrjük, s a leves mellé tesszük tálaláskor.
Tippek és tanácsok a paradicsomleves elkészítéséhez
A klasszikus menzás paradicsomleves sűrű, tele van (betű)tésztával, s némileg keserű és savanyú.
Ahhoz, hogy sűrű levest kapjunk, érdemes sok rántást csinálni. Viszont ne tegyünk túl sok olajat a rántás alá, mert a paradicsomlé vizes fázisában az olaj nehezen fog feloldódni, úszni fog az olaj a leves tetején (ami nem túl gusztusos).
Éppen ezért a rántás elkészítéséhez vegyük takarékra a tűzhelyet, hogy a liszt minden részét sikerüljön megpirítani.
Másrészt a jó paradicsomleves az lesz számunkra, amiben a levesben jelen lévő 4 fő íz aránya nekünk megfelelő.
Ha nem szeretjük a kesernyés vagy a savanykás ízeket, akkor kezdjünk el játszani a só és a cukor mennyiségével.
- Ha megsózzuk a levest, akkor a kesernyés jellege csökken, s egy picit savanykásabb lesz.
- Ha több cukrot teszünk bele, akkor pedig a savanykás jellegét tudjuk csökkenteni.
Tehát ha sem a keserűt sem a savanyút nem szeretjük, egy olyan édes levest is csinálhatunk, melyben az előírt mennyiségnél kicsit több só lesz, s rengeteg cukrot.
Arra viszont vigyázzunk, hogy ne sózzuk és ne cukrozzuk el a paradicsomlevest, mert a túl sok só vagy a túl édes íz hatására elveszthetjük a finom paradicsomos jellegét a levesnek.
Ezért inkább többször kevés sóval és/vagy cukorral ízesítsünk, minthogy …
Tehát a paradicsomleves ízének a beállítása nem egy nagy dolog, csak több lépésben, s kicsit bátrabban kell az összetevők arányát változtatni.
Hagyma és tészta a paradicsomlevesbe?
A leves ízét még a hagyma is tudja befolyásolni. Inkább két kisebbet tegyünk bele a levesbe, mint egy nagyot (mert sokkal könnyebben kifő a kisebb hagymából az íze. De semmi esetre se vágjuk fel a hagymát, mert főzés közben a szétvágott hagyma darabjaira esik, s az egész leves vékony hagymadarabokkal lesz tele.
Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett próbáljuk ki az őrölt fehér vagy tarka borsot.
Amivel még lehet a paradicsomlevest ízesíteni, főleg ha szeretjük a kesernyés ízt, az a zeller, illetve a zellerszár. Ekkora mennyiségbe simán belefőzhetünk egy kisebb megpucolt és félbevágott zeller gumót, és 5-6 zellerszárat. Ezeknek igazából csak az ízük miatt fontosak, hogy simán kivehetjük őket a hagymával együtt a levesből tálalás előtt.
A menzán anno a paradicsomlevesbe betűtésztát főztek. Ami rengeteg nagyszerű játékra adott alkalmat, ha a levét leettük. S ezt mi is nyugodtan megtehetjük, ha például gyerekekkel szeretnénk megetetni a paradicsomlevest (mely egyébként remek ásványi anyag forrás).
De felnőtteknek elkészítve a paradicsomlevest nyugodtan használhatunk csipetkét, csigatésztát, cérnametéltet, gyufatésztát vagy akár eperlevelet is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a paradicsomlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.