Zöldségleves recept sárgarépából, fehérrépából, zellerből, karalábéból, hagymából, sok sóval és vízzel, az elkészítés részletes leírásával.
Gyakorlatilag bármilyen zöldséget beletehetünk, habár egy-két alapvető összetevőt kár belőle kihagyni. S pont a sokféle zöldség miatt lehet nagyon változatos ételt varázsolni evvel a recepttel.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni egy finom zöldséglevest. S közben megnézzük azt is, mik azok az apró dolgok, amire mindenképpen érdemes odafigyelni.
Zöldségleves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
A leves hozzávalói
- 4 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 kisebb zellergumó
- 1 kisebb karalábé
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2-3 evőkanál napraforgóolaj (lehet olívaolaj vagy kókuszolaj is)
- 1 liter víz (vagy alaplé)
- 3 evőkanál só
A leves főzés lépései
- A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret megpucoljuk, s karikára feldaraboljuk.
- A zellert és a karalábét szintén megpucoljuk, s apró kockára vágjuk. A zeller mehet a karírásra vágott répák mellé, a karalábé kerüljön egy külön edénybe.
- A hagymát is megpucoljuk, s alul-felül bevágjuk, egymásra merőlegesen.Cél, hogy egyben maradjon, különben az egész leves tele lesz úszó hagymadarabokkal.
- Olajon s kevés vízen a répákat s a zellert megdinszteljük, hogy egy picit megpuhuljanak.
- 5-6 perc dinsztelés után az egészet felengedjük vízzel, s hozzáadjuk a hagymát és a feldarabolt karalábét.
- 15-20 perc alatt készre főzzük a zöldséglevest.
Tippek és tanácsok a zöldségleves elkészítéséhez
A fenti recept nagyon egyszerű, s önmagában is nagyon finom étel, de pár zöldséggel és fűszerrel változatosabbá tehető.
Összetétele nagyon hasonlít a zöldségkrémlevesre, habár abba érdemes beletenni kicsivel több krumplit, tejszínt és késhegynyi őrölt szerecsendiót is.
Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a zöldséglevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.
A dinsztelés után a fent szereplő zöldségeken kívül bele tehetünk:
- negyed fej édeskáposztát;
- 10-15 deka megpucolt bimbós kelt;
- 10-12 dkg pucolt s aprított gombát;
- 10-15 dkg zöldborsót;
- egy kisebb karfiol szétszedett rózsáit;
- egy kisebb brokkoli szétszedett rózsáit és megpucolt szárát (ami nem más, mint egy finom zöldséges brokkolileves);
- pár szem krumplit (megpucolva és kockára vágva);
- egy csokor petrezselyemzöldet;
- a zeller levelét (egy alapos mosás után);
- 2-5 babérlevelet;
- pár szem feketeborsot;
Mármint a fentiek közül válasszunk 2-3 lehetőséget az ízlésünknek s a kamra tartalmának megfelelően.
Ha a fent felsorolt lehetőségek mindegyikét szeretnénk beletenni a levesbe, érdemes egy 4-5 literes lábost előkészíteni, s az alap recept mennyiségeinek kétszereséből kiindulva egy nagy adag leves csinálni. A felengedéshez pedig minimum 2 és fél liter vizet használni.
Ha nem feltétlen akarunk zöldséglevest a vegetáriánus elvek alapján megfőzni, tehetünk a felengedő vízbe 1 leveskockát (fél literenként), ami lehet tyúkhúsleves- vagy zöldségleveskocka is.
Ha van otthon alaplevünk, használjuk azt, mert azzal még finomabb lesz a zöldségleves. Elsősorban a zöldség alaplé és a csirke alaplé passzol a sok zöldséghez.
Arra viszont mindenképp fontos kitérni, hogy a klasszikus zöldségleves recept nem tartalmaz rántást.
Levesbetétnek grízgaluskát, krumpligombócot főzhetünk bele.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldséglevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.