Vissza Email link
karalábéleves

Karalábéleves recept

A megpucolt hagymát kockára vágjuk, kevés olajon megpirítjuk.
A megpucolt és felkockázott zöldségeket a pirított hagymához adjuk, sózzuk, borsozzuk, cukrot szórunk rá és pirítjuk pár percig.
Eztán felöntjük 1 dl vízzel, megszórunk kevés petrezselyemmel, oregánóval és/vagy majoránnával, és fedő alatt negyed óráig pároljuk.
Ezután a zöldségeket felöntjük vízzel, felforraljuk, s kis lángon addig főzzük, míg meg nem puhulnak.
Amikor a zöldségek megfőttek, tésztával, csipetkével vagy grízgaluskával tehetjük teltebbé a levest.
A karalábéleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 35 perc
Összes idő 55 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • serpenyő a rántás elkészítéséhez

A leves hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 25-30 dkg karalábé
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet kókuszzsír is)
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál (csapott)
  • 1 kiskanál majoránna
  • 1 kiskanál oregánó

A leves főzés lépései
 

  • A vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk,
  • A karalábét , a sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, centis kockákra vágjuk fel.
  • A fazékba beleöntjük az olajat, s mellé tesszük a felaprított hagymát.
    Közepes lángon, kevés vizet hozzátéve megdinszteljük a hagymát.
  • Amikor a hagyma üvegessé kezd válni, hozzáadjuk a megpucolt és felkockázott zöldségeket.
    Sózzuk, borsozzuk, cukrot szórunk rá, s pár percig folyamatos kevergetés mellett kicsit megpirítjuk a zöldségeket.
  • Eztán hozzáöntünk a zöldségekhez 1 dl vizet, megszórunk kevés petrezselyemmel, oregánóval és/vagy majoránnával, és fedő alatt negyed óráig pároljuk.
  • Ezután a zöldségeket felöntjük vízzel, hozzáadjuk a zöldfűszereket.
    Felforraljuk, s kis lángon addig főzzük, míg meg nem puhulnak a zöldségek.
  • Amikor a zöldségek megfőttek, tésztával, csipetkével vagy grízgaluskával tehetjük teltebbé a levest.