Vissza Email link
francia hagymaleves

Francia hagymaleves recept

A vöröshagymát megpucoljuk, s vékony karikákra vágjuk. A fokhagymát a megpucolás után fokhagymanyomón áttőrjük.
A hagymát és a fokhagymát vajon lassú tűzön megdinszteljük. Miután a hagyma megfonnyadt, meghintjük két evőkanál liszttel, párszor megkeverjük, majd felöntjük forró húsleves lével.
Hozzáadjuk a fehérbort, megfűszerezzük és forrás után 15 percig főzzük. A főzés végén a hagymát botmixerrel krémesre aprítjuk,
Az elkészült leveshez tálkákba reszelt sajtot teszünk, amire rámerjük a levest.
Frissen őrölt borssal picit a tetejét megszórjuk, s pirítóst adunk mellé.
A francia hagymaleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó vagy reszelő

A leves hozzávalói
  

  • 4 fej vöröshagyma (közepes)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál vaj
  • 1 kiskanál
  • 2-3 evőkanál finomliszt
  • 1 liter húsleveslé (csirke, sertés, marha)
  • 1 dl fehérbor (elhagyható)
  • kevés szerecsendió (reszelve)
  • 1 kiskanál fehérbors (csapott)
  • 15 dkg félkemény sajt (Gouda, Edami, gorgonzola, karaván)
  • 1-2 rúd bagette

A leves főzés lépései
 

  • A korábban elkészített húsleves levét egy külön lábosban elkezdjük felmelegíteni.
  • Közben a vöröshagymát megpucoljuk, félbevágjuk, s vékony karikákra vágjuk.
    A fokhagymát is megpucoljuk, majd fokhagymanyomón áttörjük (vagy lereszeljük).
  • A vajat lassú tűzön megolvasztjuk, s hozzáadjuk a reszelt hagymát és a megtört fokhagymát.
    Hozzáadjuk a sót, és hagyjuk, hogy a hagyma levet eresszen.
  • Miután a hagyma megfonnyadt, és elfőtte a levét, meghintjük az egészet finomliszttel.
    Párszor megkeverjük, majd felöntjük a forró húsleves lével.
  • Hozzáadjuk a fehérbort, szerecsendiót és fehérborsot, majd a forrás elindulása után 15 percig főzzük.
    A főzés végén a hagymát botmixerrel krémesre aprítjuk,
  • Míg a hagymaleves megfő, a sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.
    A bagetteket pedig felszeleteljük.
  • Tálaláskor a bagetteket kenyérpirítóban kicsit megpirítjuk.
  • Az elkészült leveshez a tányérba tesszük a reszelt sajtot, amire rámerjük a levest.
  • Frissen őrölt borssal picit a tetejét megszórjuk, s a pirítóst a tányér mellé tesszük.