Francia hagymaleves finom hagymából és fokhagymából, vajjal, fehérborral, alaplével, szerecsendióval és sajttal, az elkészítés pontos lépéseivel.
Mely egy könnyed francia zöldséges krémleves, ami ősztől tavaszig a hűvös időben mindig felmelegíti a testet s a lelket.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a francia hagymalevest. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Francia hagymaleves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- fokhagymanyomó vagy reszelő
A leves hozzávalói
- 4 fej vöröshagyma (közepes)
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál vaj
- 1 kiskanál só
- 2-3 evőkanál finomliszt
- 1 liter húsleveslé (csirke, sertés, marha)
- 1 dl fehérbor (elhagyható)
- kevés szerecsendió (reszelve)
- 1 kiskanál fehérbors (csapott)
- 15 dkg félkemény sajt (Gouda, Edami, gorgonzola, karaván)
- 1-2 rúd bagette
A leves főzés lépései
- A korábban elkészített húsleves levét egy külön lábosban elkezdjük felmelegíteni.
- Közben a vöröshagymát megpucoljuk, félbevágjuk, s vékony karikákra vágjuk. A fokhagymát is megpucoljuk, majd fokhagymanyomón áttörjük (vagy lereszeljük).
- A vajat lassú tűzön megolvasztjuk, s hozzáadjuk a reszelt hagymát és a megtört fokhagymát.Hozzáadjuk a sót, és hagyjuk, hogy a hagyma levet eresszen.
- Miután a hagyma megfonnyadt, és elfőtte a levét, meghintjük az egészet finomliszttel.Párszor megkeverjük, majd felöntjük a forró húsleves lével.
- Hozzáadjuk a fehérbort, szerecsendiót és fehérborsot, majd a forrás elindulása után 15 percig főzzük. A főzés végén a hagymát botmixerrel krémesre aprítjuk,
- Míg a hagymaleves megfő, a sajtot nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük.A bagetteket pedig felszeleteljük.
- Tálaláskor a bagetteket kenyérpirítóban kicsit megpirítjuk.
- Az elkészült leveshez a tányérba tesszük a reszelt sajtot, amire rámerjük a levest.
- Frissen őrölt borssal picit a tetejét megszórjuk, s a pirítóst a tányér mellé tesszük.
Tippek és tanácsok a francia hagymaleveshez
A francia hagymaleves egy könnyed leves, amiben a hagyma és a pirított kenyér adja meg a leves alapvető karakterét, s a felhasznált leves pedig az alapízt.
Az eredeti francia recept alapvetően húsleves alaplét használ, mely sokféle húsból és zöldségből készül. Ha van otthon alaplevünk, az a legjobb választás.
A második, közel hasonlóan jó választás egy masszívabb húsleves levéből készíteni hagymalevest. Ez szerepel a fenti receptben is, mert ezt egy magyar háztartásban nem túl nehéz megoldani.
De végszükség esetén 1 liter vízbe felforralt 2 marha vagy csirke leveskocka is megteszi.
A másik fontos eleme a hagymalevesnek a a fokhagyma. A fenti megoldás egy nem túl fokhagymás változatot jelent. De aki szereti a fokhagymát, az nyugodtan tehet a hagymalevesbe kétszer annyit is, mint ami a receptben szerepel.
A harmadék a dinszteléshez használt zsiradék kérdése. Az olaj használatát ennél a levesnél inkább kerüljük el, mert az elkészült hagymaleves íze nem lesz igazán krémes.
Ha magyarosabb ízvilágú hagymalevest szeretnénk enni, próbáljuk ki az egyszerű hagymaleves receptjét.
Ha nem akarjuk a levest pürésíteni, akkor a hagymadarabokat egészben is hagyhatjuk. Ilyenkor érdemes a leveshez 1-2 deci tejszínt adni a leveshez, hogy sűrűbb hatású legyen.
A francia konyha nagyon szereti a fehérbort a krémes levesek ízvilágához. Ha nem szoktunk fehérborral főzni, nyugodtan elhagyhatjuk. Nélküle is finom lesz a francia hagymaleves.
A leveses tányérba mindenképpen valamilyen karakteres ízű félkemény sajtot tegyünk. Ezért maradt ki a Gouda, Edami stb. mellől a trappistasajt.
Ha nem szeretjük a pirított bagettet, nyugodtan más fajta kenyérből is csinálhatunk a leveshez pirítóst. Vagy tehetünk a levesbe pirított kenyérkockát (krutont), esetleg levesgyöngyöt a sajt mellé.
De a franciák megoldása is működhet, hogy egy cipónak a tetejét levágják, a cipó belső részét kiszedik kézzel, s a cipóba töltik bele a levest. S a leveshez a cipót is megeszik kenyér gyanánt.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a francia hagymalevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.