Sajtkrémleves

A sajtkrémleves receptje sajtokból, tejjel, tejszínnel, egy csipet szerecsendióval, az elkészítés részletes leírásával.

Elkészíthetjük akár ömlesztett sajtot is felhasználva, de az íze attól lesz igazán jó, ha minőségi sajtokat (akár füstölt vagy házi sajtokat is) választunk az elkészítéséhez.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

sajtkrémleves

Sajtkrémleves recept

Vizet forralunk, s feloldunk benne egy leveskockát.
Közben lereszeljük a sajtokat, és a már forró levesbe beletesszük, hogy felolvadjon benne.
Vízben vagy tejben elkeverünk lisztet, majd tejszínnel együtt az egészet besűrítjük.
Felforraljuk, megsózzuk, kevés szerecsendióval ízesítjük.
A sajtkrémleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 20 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A leves hozzávalói
  

  • 6 dl víz
  • 10 dkg sajt
  • 10 dkg füstölt sajt
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl tejszín
  • 1 csipet őrölt szerecsendió
  • 4 szelet kenyér

A leves főzés lépései
 

  • Lereszeljük a sajtokat.
  • Vizet forralunk, s feloldunk benne egy leveskockát.
  • Amikor a leveskocka feloldódott, beletesszük a lereszelt sajtokat, s kis lángon felolvasztjuk a levesben.
  • A tejben elkeverjünk a lisztet, majd beleöntjük a felolvadt sajtokhoz..
    Hozzáadjuk a tejszínt is, és besűrítjük.
  • Amikor a leves besűrűsödött, megsózzuk s szerecsendióval ízesítjük.
  • Krutonnal, levesgyönggyel vagy feldarabolt pirítóssal, kétszersülttel tálaljuk.

 

Tippek és tanácsok a sajtkrémleves elkészítéséhez

Ha igazán finom sajtkrémlevest szeretnénk csinálni, érdemes minőségi sajtokat használni , hasonlóan a sajtszószos tésztához.

Használhatunk parmezánt és ementálit, esetleg karavánt. De bátran választhatunk ezek helyett, vagy azt kiegészítendő a gorgonzolát, Chadart, vagy bármilyen házilag érlelt vagy kézműves sajtot.

 

 

Viszont a rossz minőségű (nyúlós), mesterségesen érlelt trappista, gauda és edámi sajtokat inkább mellőzzük ebből a receptből.

Ha szoktunk alaplét használni a főzéshez, vagy van maradék zöldségleves lénk, nyugodtan elkészíthetjük a sajtkrémlevest avval is. Ha maradék zöldségleves léből indulunk ki, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a mártásban ne a zöldségleves íze domináljon, hanem a sajtoké.

Tipp1: Ha szeretjük a fokhagyma ízét, bátran tegyünk az elején a levesbe egy gerezd fokhagymát fokhagymatörőn áttörve (vagy kevés fokhagyma granulátumot).

Tipp2: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk  a habaráshoz kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

 

 

A tálalásnál nyugodtan tehetünk kevés snidlinget vagy apróra vágott újhagymaszárat a leves tetejére.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a sajtkrémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a sajtkrémleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése