Zöldbableves

Zöldbableves recept petrezselyemmel, fokhagymával, világos rántással és sóval, az elkészítés részletes leírásával.

Amivel rövid idő alatt, csupán pár hozzávaló felhasználásával is képesek vagyunk egy finom és tartalmas levest az asztalra varázsolni.

 

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a zöldbablevest. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

zöldbableves

Zöldbableves recept

A vajbabot átmossuk, a végit levágjuk, és 2-3 centis darabba vágjuk.
Az összevágott zöldbabot fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
A babhoz sót adunk, s közepes lángon puhára főzzük durván fél óra alatt.
Amikor a bab kezd megpuhulni, kevés olajat felhevítünk, beleteszünk a lisztet, s 1-2 percig pirítjuk.
Ezután hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és azt is kicsit megpirítjuk. Majd a tűzhelyről lehúzva meghintjük fűszerpaprikával, s jól átkeverjük,
Ezután hozzáadunk egy merőkanálnyi főzővizet, és csomómentesre elkeverjük.
A főzővízzel kikevert rántást a leveshez adjuk, s jól elkeverjük benne.
Hozzáadunk a leveshez a finomra vágott petrezselymet, egyet forralunk rajta, s már készen is van a zöldbableves.
A zöldbableves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 50 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes fazék
  • fokhagymanyomó
  • serpenyő a rántás elkészítéséhez

A leves hozzávalói
  

  • 70 dkg vajbab
  • 1,5 liter víz
  • 1 evőkanál
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet (kókusz)zsír is)
  • 2 evőkanál liszt (csapott)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

A leves főzés lépései
 

  • A vajbabot átmossuk, a végeit levágjuk, és 2-3 centis darabba vágjuk.
    Ha fagyasztott zöldbabot használunk, forró vízzel átmossuk egy szűrőben, hogy felengedjen a főzés előtt.
  • Az összevágott zöldbabot fazékba tesszük, és felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
    Majd a babhoz sót adunk, s közepes lángon puhára főzzük durván fél óra alatt.
  • Míg a zöldbab megfő, a fokhagymákat megpucoljuk, s fokhagymanyomón áttörjük.
  • A tejfölt is felkeverjük, hogy egyszerűbb legyen a serpenyőben a rántással összekeverni.
  • S a petrezselymet is megmossuk, s apróra összevágjuk, hogy a végén a zöldbableveshez csak hozzá kelljen adni.

A zöldbableves berántása

  • Amikor a bab kezd megpuhulni, kevés olajat felhevítünk egy serpenyőben, hozzáteszünk a lisztet, s világos barnára pirítjuk.
  • Ezután hozzáadjuk a rántáshoz a zúzott fokhagymát, és azt is kicsit megpirítjuk.
  • Amikor a fokhagyma illata megjelenik, a serpenyőt lehúzzuk a tűzhelyről.
    A rántást fűszerpaprikával meghintjük, s jól átkeverjük, hogy a paprika is picit megpiruljon.
  • Ezután hozzáadunk egy merőkanálnyi főzővizet, hogy a rántást lehűtsük.
    Csomómentesre elkeverjük a rántást, majd a leveshez adjuk, s jól elkeverjük benne.
  • Hozzáadunk a leveshez a finomra vágott petrezselymet, egyet forralunk rajta, s már készen is van a zöldbableves.

Tippek és tanácsok a zöldbableves elkészítéséjhez

A zöldbableves lelke a jól megfőzött zöldbab. Figyeljünk rá, mert a zsenge zöldbab akár 20-25 perc alatt megfőhet, míg a már száradóban, öregedőben lévő zöldbabot akár 40 percig is főzni kell.

Ha tartalmasabb zöldbableves szeretnénk készíteni, tehetünk hozzá pár zöldséget pluszban.  Például egy-két szál sárgarépát, fehérrépát (esetleg paszternákot) kockára vágva, illetve pár szem krumplit.

Ha a zöldbablevesbe krumplit teszünk, érdemes „A” jelű salátakrumplit (sárga krumplit) használni, mert jobban bírja a túlfőzést (nem esek szét azonnal).

 

 

Ha újkrumplit használunk, figyeljünk arra, hogy valamivel hamarabb megfő, ezért érdemes kicsit később beletenni a levesbe.

Amire még mindenképpen figyeljünk, hogy a több zöldséget értelemszerűen több vízben is kell megfőzni, amihez érdemes több sót is tenni. Főleg azért, mert a zöldségek elég sok sót képesek magukba szívni főzés során.

Tipp1: A zöldbab leves elkészíthetjük zöld hüvelyű zöldbabból is. A végeredmény picit karakteresebb s egy picit kesernyésebb lesz, mint amikor vajbabból készítjük el a zöldbab levest, de  ugyan olyan tápláló és finom levest kapunk.

Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is a zöldbableves elkészítéséhez.

 

 

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a rántás hozzátétele után, a petrezselyemmel együtt tegyük a leveshez.

A fokhagymát viszont ne hagyjuk ki teljesen a levesből, mert a fokhagyma kiemeli a zöldbab ízét (hasonlóan ahhoz, ahogyan a spenótfőzelékben a spenótét is kiemeli).

Tipp3: Ha szeretjük a savanykásabb leveseket, a tejföl mellett tehetünk a leveshez egy kiskanál ecetet. Ami lehet akár valamilyen fűszeresebb ecet is, mint a tárkonyecet vagy a borecet.

Illetve tehetünk a zöldbablevesbe kevés majoránnát, őrölt köménymagot, tárkonyt vagy babérlevelet is, hogy ízletesebb legyen. Hasonlóan a tárkonyos zöldbableveshez.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldbablevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a zöldbableveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése