A gombakrémleves receptje finom gombákkal, hagymával, tejszínnel, sóval, borssal, húslével az elkészítés részletes leírásával.
Ehetjük magában, vagy ehetünk hozzá pirítóst, krutont (pirított kenyérkockát) vagy levesgyöngyöt.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a gombakrémlevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Gombakrémleves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
A leves hozzávalói
- 50 dkg gomba
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 1 dl tejszín
- csapott evőkanál só
- 1 csipet bors
- ½ liter víz
- 1 leveskocka (húsleves vagy zöldségleves)
A leves főzés lépései
- Vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra felvágjuk.
- A gombákat meghámozzuk, s mind a tönköket, mind a kalapokat vékony szeletekre vágjuk.
- A felaprított hagymát egy kevés olajon (vagy zsíron) megdinszteljük kevés vízzel.
- Amikor kezd a hagyma üvegesedni, hozzátesszük a feldarabolt gombát is.A kevergetés közben, a hő hatására levet fog engedni, s egy picit megpirul.
- Amikor a gomba a levét elfőtte, vízzel engedjük fel a gombát, beletéve egy húsleves vagy egy zöldségleves kockát. Megsózzuk, megborsozzuk, és 10 percig főzzük.
- Amikor a gomba megfőtt, lehúzzuk a tűzhelyről, s botmixerrel pépesítjük a levest.
- Hozzáadjuk a tejszínt, s még egyet forralunk a gombakrémlevesen, hogy az ízek összeérjenek benne.
- Tálaláskor megszórhatjuk a tetejét petrezselyemzölddel vagy tárkonnyal, illetve tehetünk bele pirított mandulát, tökmagot, levesgyöngyöt vagy krutont.
Tippek és tanácsok a gombakrémleves elkészítéséhez
Ha szoktunk alaplét használni a főzéshez, abban is nyugodtan megfőzhetjük a gombát.
Ha van valamilyen levesnek maradék leve, azt is bátran használhatjuk, de mindenképpen hígítsuk fel azt kétszeresére, hogy a levesben ne a leves íze domináljon, hanem a gombáé.
A levesbe bátran tehetünk különböző gombákat. Csiperkéből is finom, de laskagombából, vargányából vagy bármilyen más ehető gombából is érdemes elkészíteni.
Amiket akár keverhetünk is egymással (a wikipédia több száz ehető gombát sorol fel, hogy a lehetőségek tárháza hatalmas).
Fontos: a természetben gyűjtött gombát mindig ellenőriztessünk le gombaszakértővel!.
Ha szeretnénk kicsit laktatóbb levest készíteni, tehetünk a turmixolás előtt bele kevés főtt zöldséget vagy keményítőt.
Másik lehetőség, hogy a felaprított gomba negyedét nem tesszük rá a piruló hagymára, hanem egy külön serpenyőben megpirítjuk kevés olajon (vagy vajon). S a kész levesbe azt tesszük levesbetétként.
Ami még fontos lehet, hogy ne használjunk túl sűrű (20 százalékosnál töményebb) főzőtejszínt, mert nagyon nehezen tud eloszolni a levesben. Ha sűrű a tejszínünk, kevés tejjel keverjük ki, hogy a levesben az utolsó forraláskor egyenletesen eloszoljon.
Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.
Arra viszont vigyázzunk, hogy az összeturmixolás előtt az erős paprikát vegyük ki a levesből, mert a levesbe beleturmixolva méregerős lesz.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a gombakrémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.