Tárkonyos gombaleves

Tárkonyos gombaleves recept sóval, borssal, fehér- és sárgarépával, petrezselyemmel és tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.

Egy könnyed, mégis tartalmas és laktató leves, melyet elkészíteni sem nehéz, s időben is vállalható, mire megfő.

 

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a tárkonyos gombalevest. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tárkonyos gombaleves

Tárkonyos gombaleves recept

A hagymát megpucoljuk, s apró kockákra vagy vékony karikára összevágjuk.
A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, majd karikára vagy kockákra összevágjuk.
A gombát is meghámozzuk, s vékony szeletekre vágjuk.
Felmelegített vajon a zöldségeket és a hagymát addig pároljuk, ameddig kicsit összeesnek.
Ezután hozzáadjuk a gombát is. Sózzuk-borsozzuk, majd hagyjuk, hogy a gomba is összeessen.
Amikor a gomba is összeesett, felengedjük az egészet vízzel. Kakukkfűvel és petrezselyemmel ízesítjük.
Bő negyed óra főzés után egy kis maréknyi száraztésztát teszünk a levesbe a levesbe, s addig főzzük, ameddig a tészta megpuhul (kb. 5 perc).
A tejszínt a végén hozzákeverjük a leveshez, majd cukorral és kevés citromlével beállítjuk a savanyúságát a levesnek
A végén hozzáadjuk a leveshez a morzsolt tárkonyt, s már tálalhatjuk is a tárkonyos gombalevest.
A tárkonyos gombaleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 45 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó vagy reszelő

A leves hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • ½ kg csiperke gomba
  • 1 evőkanál
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 liter víz
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kiskanál kakukkfű
  • 10 dkg száraztészta (kiskocka, csigatészta, cérnametélt vagy eperlevél)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1-2 kiskanál citromlé
  • 1-2 csipet cukor
  • 1 kiskanál tárkony

A leves főzés lépései
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, s vékony karikára vagy kisebb kockákra vágjuk fel.
  • A gombát megmossuk, a kalapját és a tönkjét meghámozzuk, majd vékony szeletekre vágjuk fel az egészet.
  • A petrezselymet is alaposan megmossuk, s apróra összevágjuk.

A tárkonyos gombaleves megfőzése

  • A fazékban megolvasszuk a vajat, majd a hagymát hozzáadva a hagymát üvegesre sütjük.
  • Amikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzáadjuk a felszeletelt gombát, s az egészet rendesen átsütjük.
    (A hő hatására a gomba rengeteg vizet fog engedni magából.)
  • Amikor a gomba megfonnyadt s a levét is elfőtte, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, s azokat is megpirítjuk picit.
  • Amikor a zöldség is picit megpirult, a lábost lehúzzuk a tűzhelyről, s a fokhagymát is hozzáadjuk a leves alapjához.
    Folyamatos keverés közben hagyjuk, hogy a fokhagyma is megpiruljon.
  • Amikor a fokhagyma illata megjelent, az egészet felengedjük a vízzel, visszatesszük a fazekat a tűzhelyre, s hagyjuk felforrni.
    Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel és petrezselyemmel ízesítjük.
  • Bő negyed óra főzés után egy kis maréknyi száraztésztát teszünk a levesbe, s addig főzzük tovább, ameddig a tészta megpuhul (kb. 5 perc).
  • Amikor a tészta megfőtt, a tejszínt és a tárkonyt hozzáadjuk a leveshez.
  • Legvégül a leveshez hozzáadjuk citromlét s elkeverjük benne.
    Majd kevés cukorral több részletben addig lágyítjuk a tárkonyos gombaleves ízét, míg finomnak nem érezzük.

Tippek és tanácsok a tárkonyos gombaleves elkészítéséhez

A tárkonyos gombalevest sokféle gombából el lehet készíteni. A fenti receptben csiperke szerepel, de elkészíthető a recept laska gombával, vargányával, vagy bármilyen más gombából is.

Ha szeretjük az intenzívebb gombás ízeket, nyugodtan beletehetünk a fenti receptben szereplő mennyiségnek akár a másfél-kétszeresét a gombából.

S hogy az ízek arányai maradjanak, a több gomba mellé kerülhet még pluszba egy kisebb darab paszternák is.

 

 

Fontos: a természetben gyűjtött gombát mindig ellenőriztessünk le gombaszakértővel!

Ha szoktunk alaplét használni a főzéshez, avval is nyugodtan megfőzhetjük a tárkonyos gombalevest, ízletesebb lesz tőle a végeredmény.

Ha van valamilyen zöldséges levesnek maradék leve, azt is bátran használhatjuk, de mindenképpen hígítsuk fel azt kétszeresére. Hogy a tárkonyos gombalevesben ne a zöldséges leves íze domináljon, hanem a gombáé.

De tehetünk a levesbe végső esetben egy zöldségleveskockát vagy ételízesítőt is, hogy ízletesebb legyen.

 

 

A tárkonyos gombaleves ízesítése

Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az az vajhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a leves felengedése után adjuk hozzá a leveshez.

Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az intenzív, erősebb ízeket, nyugodtan tehetünk a tárkonyos gombalevesbe csípős vagy füstölt fűszerpaprikát, esetleg chiliport, Cayenne borsot is, amikor a fokhagymát megpirítjuk.

A tárkonyos gombalevesbe egyébként nem csak száraztésztát tehetünk, hanem akár nokedlit vagy csipetkét is.

De ebben az esetben egy nagyobb fazekat vegyünk elő, s a leves felöntéséhez 3-4 decivel több vizet használjunk (mert a csipetke és a nokedli is hajlamos vizet megkötni a fűzés során.

Fontos: Az utolsó lépésben semmi esetre se hagyjuk ki a savanyítást, mert a savanyú íz emeli ki a tárkony jellegzetes ízét.

Ha nincs otthon citromlé, nyugodtan használhatunk kevés ecetet. Ha ínyencek vagyunk, használhatunk akár tárkonyos ecetet is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tárkonyos gombalevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a tárkonyos gombaleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése