Tárkonyos krumplileves recept hagymával, fokhagymával, fűszerpaprikával, sárgarépával, tejfölös habarással, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy könnyed mégis laktató leves. Könnyen elkészíthető, s önmagában is nagyszerű választás egy vacsorához az év bármely napján.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a tárkonyos krumplilevest. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tárkonyos krumplileves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- egy kisebb tál (a tejfölös habarás elkészítéséhez)
A leves hozzávalói
- ½ kg krumpli
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 1 szál sárgarépa
- 1 darab paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 liter víz
- 1 kiskanál só
- 1 csipet bors (elhagyható)
- 1 kiskanál fűszerpaprika (elhagyható)
- 1 kiskanál tárkony
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 kiskanál tárkonyecet (vagy fehérborecet)
A leves főzés lépései
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- Krumplit megmossuk, meghámozzuk, s 1-2 centis kockákra vágjuk össze.(Felhasználásig víz alatt tároljuk, nehogy megfeketedjen a levegőn)
- A sárgarépát is megmossuk, meghámozzuk, s centis karikára felaprítjuk.
- A paradicsomot is megmossuk s apróra összevágjuk.
A tárkonyos krumplileves megfőzése
- A vöröshagymát a lábosban kevés olívaolajon megpirítjuk.
- Amikor a hagyma üvegessé vált, lehúzzuk fazekat a tűzről, s megszórjuk egy kevés pirospaprikával.Jól átkeverjük az egészet, hogy egy picit a paprika is megpiruljon.
- Ezután hozzáadjuk hagymához az összevágott burgonyát, a sárgarépát, a paradicsomot és a fokhagymát. Visszatesszük a fazekat a tűzhelyre, s gyors kevergetés közben az egészet picit átpirítjuk.
- A pirítás lezárásaként az egészet felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk s hozzáadjuk a petrezselyemzöldet.
- Felforraljuk az egészet, majd a tűzhelyet visszább véve megfőzzük a zöldségeket.
Tejfölös krumplileves készre főzése
- Amikor már majdnem megfőttek a zöldségek (15-20 perc elteltével), egy tálban a lisztet és a tejfölt csomómentesen elkeverjük.
- A levesből egy-két merőkanálnyival a lisztes tejfölhöz adunk, s alaposan elkeverjük vele.Ezután a lisztes-tejfölös habarást hozzáöntjük a leveshez.
- A leveshez hozzáadjuk a tárkonyt, s a tejföllel együtt alaposan elkeverjük benne.Végül még egyet forralunk a levesen, hogy a tejfölös habarástól besűrűsödjön.
- Tálalás előtt ízlés szerint tegyünk bele kevés tárkonyos ecetet (vagy fehérborecetet).Fontos! A leves savanyításánál inkább kétszer tegyünk bele kevés ecetet, mint egyszer túl sokat.
Tippek s tanácsok a tárkonyos krumplileves elkészítéséhez.
A tárkonyos krumplileves egy gyomorkímélő, kicsit savanykás leves.
A legtöbb háztartásban a hozzávalók szinte mindig megtalálhatók, csupán megpucoljuk a hozzávalókat, s már mehet is bele a fazékba.
Ha szeretjük a zöldséges leveseket, a fenti receptbe nyugodtan tehetünk kétszer annyi sárgarépát is..
Vagy kiegészíthetjük a tárkonyos krumplileves receptjét egy fehérrépával vagy paszternákkal is.
Tipp1: Ha nem szeretjük a sült hagyma kesernyés ízét, az az olívaolajhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon. Jobban ki fog érződni a sült hagyma íze a levesből.
Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan használhatunk a leves elkészítéséhez csípős vagy füstölt fűszerpaprikát. Esetleg chiliport vagy Cayenne borsot.
Tipp4: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk a habaráshoz kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is. Avval is könnyedén be fog sűrűsödni a krumplileves.
Fontos! Ugyan a tárkonyt nem feltétlen kell belefőzni a levesbe. És semmi kép se tegyünk a megadott mennyiségnél többet bele. Mert a tárkony kesernyés íze túlsúlyba kerülhet, ami nem túl szerencsés.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tárkonyos krumplilevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.