Tárkonyos krumplileves

Tárkonyos krumplileves recept hagymával, fokhagymával, fűszerpaprikával, sárgarépával, tejfölös habarással, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy könnyed mégis laktató leves. Könnyen elkészíthető, s önmagában is nagyszerű választás egy vacsorához az év bármely napján.

 

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a tárkonyos krumplilevest. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tárkonyos krumplileves

Tárkonyos krumplileves recept

A vöröshagymát apróra vágjuk, majd olívaolajon megpirítjuk. Amikor üvegessé vált, megszórjuk egy kevés pirospaprikával, s jól átkeverjük.
Majd hozzáadjuk a meghámozott, apró kockákra vágott burgonyát, a sárgarépát, a paradicsomot és a fokhagymát.
Gyorsan összekeverjük az egészet, majd felöntjük vízzel. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, s felforralás után megfőzzük a zöldségeket.
Amikor már majdnem megfőttek a zöldségek, hozzáadjuk a tárkonyt és a lisztes-tejfölös habarást.
Tálalás előtt ízlés szerint tegyünk bele kevés tárkonyos ecetet (vagy fehérborecetet).
A tárkonyos krumplileves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 35 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • egy kisebb tál (a tejfölös habarás elkészítéséhez)

A leves hozzávalói
  

  • ½ kg krumpli
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 darab paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 liter víz
  • 1 kiskanál
  • 1 csipet bors (elhagyható)
  • 1 kiskanál fűszerpaprika (elhagyható)
  • 1 kiskanál tárkony
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 kiskanál tárkonyecet (vagy fehérborecet)

A leves főzés lépései
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Krumplit megmossuk, meghámozzuk, s 1-2 centis kockákra vágjuk össze.
    (Felhasználásig víz alatt tároljuk, nehogy megfeketedjen a levegőn)
  • A sárgarépát is megmossuk, meghámozzuk, s centis karikára felaprítjuk.
  • A paradicsomot is megmossuk s apróra összevágjuk.

A tárkonyos krumplileves megfőzése

  • A vöröshagymát a lábosban kevés olívaolajon megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma üvegessé vált, lehúzzuk fazekat a tűzről, s megszórjuk egy kevés pirospaprikával.
    Jól átkeverjük az egészet, hogy egy picit a paprika is megpiruljon.
  • Ezután hozzáadjuk hagymához az összevágott burgonyát, a sárgarépát, a paradicsomot és a fokhagymát.
    Visszatesszük a fazekat a tűzhelyre, s gyors kevergetés közben az egészet picit átpirítjuk.
  • A pirítás lezárásaként az egészet felöntjük vízzel.
    Sózzuk, borsozzuk s hozzáadjuk a petrezselyemzöldet.
  • Felforraljuk az egészet, majd a tűzhelyet visszább véve megfőzzük a zöldségeket.

Tejfölös krumplileves készre főzése

  • Amikor már majdnem megfőttek a zöldségek (15-20 perc elteltével), egy tálban a lisztet és a tejfölt csomómentesen elkeverjük.
  • A levesből egy-két merőkanálnyival a lisztes tejfölhöz adunk, s alaposan elkeverjük vele.
    Ezután a lisztes-tejfölös habarást hozzáöntjük a leveshez.
  • A leveshez hozzáadjuk a tárkonyt, s a tejföllel együtt alaposan elkeverjük benne.
    Végül még egyet forralunk a levesen, hogy a tejfölös habarástól besűrűsödjön.
  • Tálalás előtt ízlés szerint tegyünk bele kevés tárkonyos ecetet (vagy fehérborecetet).
    Fontos! A leves savanyításánál inkább kétszer tegyünk bele kevés ecetet, mint egyszer túl sokat.

 

Tippek s tanácsok a tárkonyos krumplileves elkészítéséhez.

A tárkonyos krumplileves egy gyomorkímélő, kicsit savanykás leves.

A legtöbb háztartásban a hozzávalók szinte mindig megtalálhatók, csupán megpucoljuk a hozzávalókat, s már mehet is bele a fazékba.

 

 

Ha szeretjük a zöldséges leveseket, a fenti receptbe nyugodtan tehetünk kétszer annyi sárgarépát is..

Vagy kiegészíthetjük a tárkonyos krumplileves receptjét egy fehérrépával vagy paszternákkal is.

Tipp1: Ha nem szeretjük a sült hagyma kesernyés ízét, az az olívaolajhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon. Jobban ki fog érződni a sült hagyma íze a levesből.

 

 

Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan használhatunk a leves elkészítéséhez csípős vagy füstölt fűszerpaprikát. Esetleg chiliport vagy Cayenne borsot.

Tipp4: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk a habaráshoz kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is. Avval is könnyedén be fog sűrűsödni a krumplileves.

Fontos! Ugyan a tárkonyt nem feltétlen kell belefőzni a levesbe. És semmi kép se tegyünk a megadott mennyiségnél többet bele. Mert a tárkony kesernyés íze túlsúlyba kerülhet, ami nem túl szerencsés.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tárkonyos krumplilevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a tárkonyos krumplileveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése