A tejfölös krumplileves receptje hagymával, fokhagymával, pár fűszerrel, tejföllel és ecettel, az elkészítés részletes leírásával.
A végeredmény egy édes, savanyú és keserű ízt is tartalmazó krumplis laktató étel. Egyetlen pontra érdemes kiemelten figyelni, a többi szinte gyerekjáték.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a tejfölös krumplilevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tejfölös krumplileves recept
Eszközök
- fokhagymanyomó
- 2 literes fazék
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
A leves hozzávalói
- 60 dkg krumpli
- 1 liter víz
- 1 evőkanál só
- 1-2 darab babérlevél
- 1 kávéskanál majoránna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál napraforgóolaj (de lehet zsír vagy kókuszolaj is)
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 kávéskanál őrölt fűszerpaprika
- őrölt bors (ízlés szerint)
- 1,5 dl tejföl
- kevés ecet
A leves főzés lépései
- Krumplit meghámozzuk, s másfél-két centis kockákra vágjuk.
- A fazékba feltesszük a krumplit főni a vízzel, hozzá téve a sót, a borsot, a majoránnát és a babérlevelet.
- Míg a krumpli fő, a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
Rántás készítése
- Az olajon egy kisebb serpenyőben elkezdjük a hagymát pirítani folyamatos kevergetés közben.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzátesszük az áttört fokhagymát, s átkeverjük az egészet, hogy a foghagyma illata is megjelenjen.
- Ezután levesszük takarékra a tűzhelyet, megszórjuk a hagymás-fokhagymás alapot finomliszttel, s a lisztet is kicsit megpirítjuk.
- Amikor a liszt elkezd sötétedni, hozzáadjuk az egészhez a fűszerpaprikát, s a tűzhelyről lehúzva átkeverjük az egészet.
- Végül a főzőléből egy-két merőkanállal hozzáadunk a rántáshoz, hogy picit lehűtsük.S ezt a felhigított rántást hozzáadjuk a főlésben lévő krumplihoz.
A tejfölös krumplileves készre főzése
- Amikor a krumpli kezd megpuhulni, a tejfölt kevés forró főzőlével kikeverjük.
- Majd kevergetés közben hozzácsorgatjuk a felkevert tejfölt a leveshez,.
- A tejfölt végül alaposan elkeverve 1-2 perc alatt készre főzzük a levest
- Amikor a krumpli bő negyed óra után megfőtt, elzárjuk a tűzhelyet.
- Az ecetet csak a legvégén adjuk hozzá, maximum (!) egy kiskanálnyit az egy liter leveshez.Fontos: Inkább két részletben adjuk hozzá a leveshez az ecetet, mint hogy túlságosan savanyú legyen számunkra a végeredmény.
Tippek és tanácsok a tejfölös krumplileves elkészítéséhez
A krumplileves legfontosabb összetevője a megfelelően kiválasztott krumpli. Ehhez érdemes rendesen megnézni a boltban vagy a piacon, milyen krumplit vásárolunk.
Az igazán finom krumplileveshez a kereskedelmi forgalomba „B” betűvel jelzett főzőkrumplik a megfelelőek. Ide tartoznak például a rózsa krumpli, a Pannónia, a desirée …
Fontos! A felaprított krumplik mérete közel azonos legyen. Lehet a krumpli akár egy centis kocka is, de akár 2 – kettő és fél is, de akkor az összes akkora legyen.
Ha nem egyenletesre vágjuk össze a krumplit, akkor a kisebb darabok szét fognak főni, mire a nagyobbak megfőnek, s olyanná válik a krumplileves, mintha krumplifőzelék lenne.
Ha pedig túl hamar vesszük le a krumplit, amikor a kicsik elkezdenek szétfőni, akkor a nagyobb darabok nyersek és kemények maradnak.
Ennek oka, hogy minél nagyobb a krumpli, annál lassabban fő meg (a belseje). Ezért érdemes inkább kisebbre vágni a krumplit, mert a kisebb méretet egyszerűbb közel azonosra vágni.
Hagyma, bors, ecet és a tálalás
Tipp: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is. Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani. Ezért a főzővízhez adjuk hozzá, s ne a piruló hagymához.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
A leves savanyítása kapcsán lehetünk kicsit egyediek.
- ha túl savanykás ételeket nem annyira szeretjük, az ecetet simán kihagyhatjuk a receptből;
- ha nem szeretjük az ecetet, de a savanykás ízt szeretjük, simán behabarhatjuk a krumplilevest a receptben megadott tejföl mennyiségének akár a kétszeresével is.
- ha viszont szeretjük az ecet ízét, akkor használhatunk a sima 10%-os ételecet helyett a balzsamecetet, borecetet vagy valamilyen gyümölcsecetet (s 1-2 kiskanállal adjunk a fenti mennyiséghez, ami egy jó középútnak nevezhető).
Ha viszont a lágyabb, krémesebb ízeket szeretjük, s nem lelkesedünk a savanykás ízekért, nyugodtan készíthetünk burgonyakrémlevest is. Mely a tejfölös krumplilevessel ellentétben egyáltalán nem savanyú.
A hozzáadott szerecsendió illetve az elkészítéshez használ alaplé rérévén emelődik ki a krumpli íze a levesben.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tejfölös krumplilevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.