A burgonyakrémleves receptje hagymával, fokhagymával, tejszínnel, babérlevéllel, szerecsendióval az elkészítés részletes leírásával.
Persze sóval, borssal, egy kis petrezselyemmel esetleg zöldséges alaplében megfőzve lesz igazán ízletes a végeredmény.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a burgonyakrémleves. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Burgonyakrémleves recept
Eszközök
- 2 literes lábos
- fokhagymanyomó
A leves hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 2 gerezd fokhagyma
- 80 dkg krumpli
- 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet vaj vagy kókuszolaj is)
- 2 darab babérlevél
- 2 dl főzőtejszín
- 1 késhegynyi őrölt szerecsendió 2
- 2 teáskanál só
- bors
- 1 liter víz (vagy alaplé)
A leves főzés lépései
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- Krumplit meghámozzuk, s centis kockákra vágjuk.(Felhasználásig víz alatt tároljuk, nehogy megfeketedjen a levegőn)
- A hagymát megpirítjuk a lábos alján az olajon folyamatos kevergetés mellett.
- Amikor a hagyma már kezd üvegesedni, hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát, s azt is megpirítjuk.
- Majd a vízből kivéve a krumplit is hozzáadjuk a hagymás-fokhagymás olajhoz. Sózzuk, borsozzukPárszor megforgatjuk benne, hogy megpiruljon.
- Ezután az egészet felengedjük vízzel (vagy alaplével), hogy jól ellepje a krumplit. Babérlevelet adunk hozzá, s bő negyed óra alatt megfőzzük a krumplit.
- Amikor a krumpli megpuhul, kivesszük a levesből a babérlevelet.Tejszínt és egy kevés szerecsendiót adunk a leveshez, s botmixerrel krémesre turmixoljuk.
Tippek és tanácsok a burgonyakrémleves elkészítéséhez
A krumplileves legfontosabb összetevője a megfelelően kiválasztott krumpli. Ehhez érdemes rendesen megnézni a boltban vagy a piacon, milyen krumplit vásárolunk.
Az igazán finom krumplileveshez a kereskedelmi forgalomba „B” betűvel jelzett főzőkrumplik a megfelelőek. Ide tartoznak például a rózsa krumpli, a Pannónia, a desirée … krumpli fajták (a piros színnel írt krumplifajták mind jók a csatolt képen).
Fontos! A krumplik mérete közel azonos legyen. Lehet a krumpli akár egy centis kocka is, de akár 2 – kettő és fél is, de akkor az összes legyen akkora.
Ha nem egyenletesre vágjuk össze a krumplit, akkor a kisebb darabok szét fognak főni, mire a nagyobbak megfőnek, s olyanná válik a krumplileves, mintha krumplifőzelék lenne.
Ha pedig levesszük a krumplit, amikor a kicsik elkezdenek szétfőni, akkor a nagyobb darabok nyersek és kemények maradnak.
Ennek oka, hogy minél nagyobb a krumpli, annál lassabban fő meg. Ezért érdemes inkább kisebbre vágni a krumplit, mert a kisebb méretet egyszerűbb közel azonosra vágni.
A krumpli ízének kiemelése
A burgonya íze alapvetően elég semleges, kicsit édeskés hatású. Ahhoz, hogy a burgonyakrémleves igazán finom legyen, érdemes kiemelni a a krumpli ízét
Az egyik lehetőség a fűszerek használata, illetve az, hogy a krumplikrémlevest alaplével készítjük el. Használhatunk hozzá zöldség alaplevet épp úgy, mint húsleves alaplevet. Mindegyiktől fonom lesz.
Arra viszont mindenképpen figyeljük, hogy alaplé használata mellett fele annyi só is elég a receptbe, mint ami meg van adva.
Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan hozzátehetünk egy-két leveskockát a vízhez. Lehet az akár marha-, tyúk-, erőleves-, vagy zöldségleveskocka is.
A másik lehetőség a krumpli ízének kiemelésére a savanyítás, amit például a tejfölösen habart krumplifőzeléknél és a tejfölös krumplilevesnél szoktunk alkalmazni.
Hagyma, fokhagyma, bors
A fenti receptben hagyma, fokhagyma, bors és egy kevés őrölt szerecsendió teszi ízletesebbé a levest. Ezekkel játszva sok némileg eltérő ízű levest főzhetünk:
Ha csak picit fűszeresebben szeretnénk a krumplilevest elkészíteni, adhatunk hozzá kevés majoránnát, petrezselymet. Vagy akár hozzáfőzhetünk egy zellerszárat is, amit a turmixolás előtt érdemes kivenni.
Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az az olajhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan beletehetünk ennyi krumpli mellé 2 hagymát is.
Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, tehetünk bele kevesebbet is. VAGY használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
Amire figyelni érdemes, hogy foghagymaport illetve a granulátumot nem szabad megpirítani. Ezért a felöntés után adjuk hozzá a leveshez, s nem a piruló hagymához.
Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan elkészíthetjük a krumplileves csípősen is. Némi csípős paprikakrémmel vagy chiliporral esetleg Cayenne borssal.
Tálalás
Ha szeretjük a paprikás ízeket, adhatunk a burgonyakrémleveshez egy vajas paprikamártást is, ahogyan a török vöröslencselevest tálalják.
Tálaláskor pirítóst, krutont, esetleg serpenyőben átsütött vékony bacon szalonnát, apróra felszelt hagymát adhatunk hozzá.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a burgonyakrémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.