Burgonyakrémleves

A burgonyakrémleves receptje hagymával, fokhagymával, tejszínnel, babérlevéllel, szerecsendióval az elkészítés részletes leírásával.

Persze sóval, borssal, egy kis petrezselyemmel esetleg zöldséges alaplében megfőzve lesz igazán ízletes a végeredmény.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a burgonyakrémleves. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

burgonyakrémleves

Burgonyakrémleves recept

A hagymát, a fokhagymát és a krumplit megpucoljuk. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, a krumplit centis kockákra vágjuk.
A hagymát megfonnyasztjuk napraforgó olajon. Majd mikor már kezd üveges lenni, hozzáadjuk a fokhagymát is.
Majd hozzáadjuk a burgonyát is, sózzuk, borsozzuk, s jól átforgatjuk a hagymás-foghagymás olajban. Vízzel felengedve babérlevelet teszünk hozzá, s bő negyed óra alatt megfőzzük a krumplit.
Amikor a krumpli megpuhul, kivesszük a levesből a babérlevelet, tejszínt és egy kevés szerecsendiót adunk a leveshez, s botmixerrel krémesre turmixoljuk.
Pirítóssal, krutonnal, esetleg serpenyőben átsütött vékony baconszalonnával tálaljuk.
A burgonyakrémleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • fokhagymanyomó

A leves hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 80 dkg krumpli
  • 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet vaj vagy kókuszolaj is)
  • 2 darab babérlevél
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 késhegynyi őrölt szerecsendió 2
  • 2 teáskanál
  • bors
  • 1 liter víz (vagy alaplé)

A leves főzés lépései
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Krumplit meghámozzuk, s centis kockákra vágjuk.
    (Felhasználásig víz alatt tároljuk, nehogy megfeketedjen a levegőn)
  • A hagymát megpirítjuk a lábos alján az olajon folyamatos kevergetés mellett.
  • Amikor a hagyma már kezd üvegesedni, hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát, s azt is megpirítjuk.
  • Majd a vízből kivéve a krumplit is hozzáadjuk a hagymás-fokhagymás olajhoz. Sózzuk, borsozzuk
    Párszor megforgatjuk benne, hogy megpiruljon.
  • Ezután az egészet felengedjük vízzel (vagy alaplével), hogy jól ellepje a krumplit.
    Babérlevelet adunk hozzá, s bő negyed óra alatt megfőzzük a krumplit.
  • Amikor a krumpli megpuhul, kivesszük a levesből a babérlevelet.
    Tejszínt és egy kevés szerecsendiót adunk a leveshez, s botmixerrel krémesre turmixoljuk.

Tippek és tanácsok a burgonyakrémleves elkészítéséhez

A krumplileves legfontosabb összetevője a megfelelően kiválasztott krumpli. Ehhez érdemes rendesen megnézni a boltban vagy a piacon, milyen krumplit vásárolunk.

Az igazán finom krumplileveshez a kereskedelmi forgalomba „B” betűvel jelzett főzőkrumplik a megfelelőek. Ide tartoznak például a rózsa krumpli, a Pannónia, a desirée … krumpli fajták (a piros színnel írt krumplifajták mind jók a csatolt képen).

Fontos! A krumplik mérete közel azonos legyen. Lehet a krumpli akár egy centis kocka is, de akár 2 – kettő és fél is, de akkor az összes legyen akkora.

 

 

Ha nem egyenletesre vágjuk össze a krumplit, akkor a kisebb darabok szét fognak főni, mire a nagyobbak megfőnek, s olyanná válik a krumplileves, mintha krumplifőzelék lenne.

Ha pedig levesszük a krumplit, amikor a kicsik elkezdenek szétfőni, akkor a nagyobb darabok nyersek és kemények maradnak.

Ennek oka, hogy minél nagyobb a krumpli, annál lassabban fő meg. Ezért érdemes inkább kisebbre vágni a krumplit, mert a kisebb méretet egyszerűbb közel azonosra vágni.

A krumpli ízének kiemelése

A burgonya íze alapvetően elég semleges, kicsit édeskés hatású. Ahhoz, hogy a burgonyakrémleves igazán finom legyen, érdemes kiemelni a a krumpli ízét

 

 

Az egyik lehetőség a fűszerek használata, illetve az, hogy a krumplikrémlevest alaplével készítjük el. Használhatunk hozzá zöldség alaplevet épp úgy, mint húsleves alaplevet. Mindegyiktől fonom lesz.

Arra viszont mindenképpen figyeljük, hogy alaplé használata mellett fele annyi só is elég a receptbe, mint ami meg van adva.

Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan hozzátehetünk egy-két leveskockát a vízhez. Lehet az akár marha-, tyúk-, erőleves-, vagy zöldségleveskocka is.

A másik lehetőség a krumpli ízének kiemelésére a savanyítás, amit például a tejfölösen habart krumplifőzeléknél és a tejfölös krumplilevesnél szoktunk alkalmazni.

Hagyma, fokhagyma, bors

A fenti receptben hagyma, fokhagyma, bors és egy kevés őrölt szerecsendió teszi ízletesebbé a levest. Ezekkel játszva sok némileg eltérő ízű levest főzhetünk:

Ha csak picit fűszeresebben szeretnénk a krumplilevest elkészíteni, adhatunk hozzá kevés majoránnát, petrezselymet. Vagy akár hozzáfőzhetünk egy zellerszárat is, amit a turmixolás előtt érdemes kivenni.

Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az az olajhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan beletehetünk ennyi krumpli mellé 2 hagymát is.

Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, tehetünk bele kevesebbet is. VAGY használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Amire figyelni érdemes, hogy foghagymaport illetve a granulátumot nem szabad megpirítani. Ezért a felöntés után adjuk hozzá a leveshez, s nem a piruló hagymához.

Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan elkészíthetjük a krumplileves csípősen is. Némi csípős paprikakrémmel vagy chiliporral esetleg Cayenne borssal.

Tálalás

Ha szeretjük a paprikás ízeket, adhatunk a burgonyakrémleveshez egy vajas paprikamártást is, ahogyan a török vöröslencselevest tálalják.

Tálaláskor pirítóst, krutont, esetleg serpenyőben átsütött vékony bacon szalonnát, apróra felszelt hagymát adhatunk hozzá.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a burgonyakrémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a krumplikémleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése