A spárgakrémleves receptje krumplival, hagymával, vajjal, kevés szerecsendióval és sóval az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy finom és ízletes krémleves, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Változatosságot hozva a brokkoli-. a fokhagyma-, a gomba- vagy a sütőtökkrémleves világába.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a spárgakrémlevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Spárgakrémleves recept
Eszközök
- 2 literes lábos
- Botmixer
A leves hozzávalói
- 1 fej hagyma (közepes)
- 2 közepes krumpli
- ½ kg spárga (zöld vagy fehér)
- 5 dkg vaj
- 1 liter víz
- 2 leveskocka (zöldséges vagy húsleves)
- 1 evőkanál só (csapott)
- őrölt bors (ízlés szerint)
- szerecsendió (ízlés szerint)
- 2 dl főzőtejszín
- 5 dkg sajt
A leves főzés lépései
- A hagymát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk.
- A zöldspárga fás, alsó részét letörjük, A spárga felső, puha részét pedig levágjuk és félretesszük.A középső részét 2 ujjnyi darabokra felvágjuk.
- A krumplit is megpucoljuk, centis kockákra vágjuk fel.
- A lábosban a felaprított hagymát vajon elkezdjük párolni (kevés víz hozzáadásával).Amikor a vizet elfőtte, hozzáadjuk a megpucolt és felaprított krumplit és spárgát.
- Rövid párolás után a zöldségeket felöntjük a vízzel, 2 leveskockát adunk hozzá, majd fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval.
- Amikor a krumpli és a spárga megpuhult, botmixerrel pépesre aprítjuk a leves tartalmát.
- Tejszínt és a spárgafejeket hozzáadva a leveshez még egyet forralunk rajta, hogy az ízek összeérjenek.
Tippek és tanácsok a spárgakrémleves elkészítéséhez
A sárgakrémleves túlságosan nem bonyolítható, de van pár apróság, ami meghatározza a végeredményt:
- Ha szeretjük a kesernyésebb ízeket, nyugodtan adhatunk a leveshez pluszban zellerzöldet, petrezselyemzöldet, lestyánt vagy akár oregánót is
- Lehet játszani a spárga és a krumpli arányával: egy plusz krumpli sűrűbbé teheti a levest.
- Ha nem akarunk sok krumplit a levesbe, a turmixolás előtt egy evőkanál keményítő is képes sűrűbbre varázsolni a levest
- A tálalásnál tehetünk a levesbe krutont (pirított kenyérkockát), levesgyöngyöt, esetleg egy kis kakukkfüvet, pirított szalonnát, tökmagot, mandulát vagy egy kis tejfölt.
- A tetejére tett sajt lehet akár trappista, karaván vagy edámi is. De aki szereti az intenzívebb ízeket, megpróbálkozhat a parmezán, az óvári és a pálpusztai sajtokkal is.
Mivel a spárga íze eléggé semleges, ezért a leves jellegét a felhasznált a leveskocka ízvilága fogja meghatározni.
Ha szoktunk alaplét használni a főzéshez, vagy van maradék húsleves lé vagy zöldségleves lé, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is. Ha húsleves vagy zöldségleves levét használjuk, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben a spárga íze is megjelenjen.
Ami még fontos lehet, hogy ne használjunk túl sűrű (20 százalékosnál töményebb) főzőtejszínt, mert nagyon nehezen tud eloszolni a levesben. Ha sűrű a tejszínünk, kevés tejjel keverjük ki, hogy a levesben az utolsó forraláskor egyenletesen eloszoljon.
Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk némi csípős paprikakrémet, chilit vagy Cayenne borsot.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a spárgakrémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.