Spárgakrémleves

A spárgakrémleves receptje krumplival, hagymával, vajjal, kevés szerecsendióval és sóval az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy finom és ízletes krémleves, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Változatosságot hozva a brokkoli-. a fokhagyma-, a gomba- vagy a sütőtökkrémleves világába.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a spárgakrémlevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

spárgakrémleves

Spárgakrémleves recept

A spárgakrémleveshez a hagymát megpucoljuk, alaposan összevágjuk.
A spárga kemény részét letörjük, a puha tetejét félretesszük, a középső részét kétujjnyi darabokra összevágjuk.
A krumplit is megpucoltjuk, másfél centis darabokra felaprítjuk
Ezután olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a krumplit és a spárgát.
Amikor a krumpli és a spárga is picit megpirult, felengedjük az egészet vízzel, leveskockát adunk hozzá, befűszerezzük, s 10-15 perc alatt megfőzzük az egészet.
Amikor a zöldségek megfőttek, az egészet átturmixoljuk, majd tejszínt hozzátéve forralunk még egyet a spárgakrémlevesen.
A spárgakrémleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • Botmixer

A leves hozzávalói
  

  • 1 fej hagyma (közepes)
  • 2 közepes krumpli
  • ½ kg spárga (zöld vagy fehér)
  • 5 dkg vaj
  • 1 liter víz
  • 2 leveskocka (zöldséges vagy húsleves)
  • 1 evőkanál (csapott)
  • őrölt bors (ízlés szerint)
  • szerecsendió (ízlés szerint)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 5 dkg sajt

A leves főzés lépései
 

  • A hagymát megpucoljuk, kis kockákra vágjuk.
  • A zöldspárga fás, alsó részét letörjük, A spárga felső, puha részét pedig levágjuk és félretesszük.
    A középső részét 2 ujjnyi darabokra felvágjuk.
  • A krumplit is megpucoljuk, centis kockákra vágjuk fel.
  • A lábosban a felaprított hagymát vajon elkezdjük párolni (kevés víz hozzáadásával).
    Amikor a vizet elfőtte, hozzáadjuk a megpucolt és felaprított krumplit és spárgát.
  • Rövid párolás után a zöldségeket felöntjük a vízzel, 2 leveskockát adunk hozzá, majd fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval.
  • Amikor a krumpli és a spárga megpuhult, botmixerrel pépesre aprítjuk a leves tartalmát.
  • Tejszínt és a spárgafejeket hozzáadva a leveshez még egyet forralunk rajta, hogy az ízek összeérjenek.

Tippek és tanácsok a spárgakrémleves elkészítéséhez

A sárgakrémleves túlságosan nem bonyolítható, de van pár apróság, ami meghatározza a végeredményt:

  • Ha szeretjük a kesernyésebb ízeket, nyugodtan adhatunk a leveshez pluszban zellerzöldet, petrezselyemzöldet, lestyánt vagy akár oregánót is
  • Lehet játszani a spárga és a krumpli arányával: egy plusz krumpli sűrűbbé teheti a levest.
  • Ha nem akarunk sok krumplit a levesbe, a turmixolás előtt egy evőkanál keményítő is képes sűrűbbre varázsolni a levest
  • A tálalásnál tehetünk a levesbe krutont (pirított kenyérkockát), levesgyöngyöt, esetleg egy kis kakukkfüvet, pirított szalonnát, tökmagot, mandulát vagy egy kis tejfölt.
  • A tetejére tett sajt lehet akár trappista, karaván vagy edámi is. De aki szereti az intenzívebb ízeket, megpróbálkozhat a parmezán, az óvári és a pálpusztai sajtokkal is.

Mivel a spárga íze eléggé semleges, ezért a leves jellegét a felhasznált a leveskocka ízvilága fogja meghatározni.

Ha szoktunk alaplét használni a főzéshez, vagy van maradék húsleves lé vagy zöldségleves lé, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is. Ha húsleves vagy zöldségleves levét használjuk, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben a spárga íze is megjelenjen.

 

 

Ami még fontos lehet, hogy ne használjunk túl sűrű (20 százalékosnál töményebb) főzőtejszínt, mert nagyon nehezen tud eloszolni a levesben. Ha sűrű a tejszínünk, kevés tejjel keverjük ki, hogy a levesben az utolsó forraláskor egyenletesen eloszoljon.

Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk némi csípős paprikakrémet, chilit vagy Cayenne borsot.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a spárgakrémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

 

 

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a spárgakrémleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése