A zellerkrémleves recept krumplival, hagymával, fokhagymával, tejszínnel, sóval és borssal az elkészítés részletes leírásával.
A belefőzött krumplitól és a tejszíntől nem csak töményebb, hanem lágyabb is lesz az íze, ami segít a zeller karakteres ízét befogadhatóbbá, könnyedebbé formálni.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a zellerkrémlevest. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Zellerkrémleves recept
Eszközök
- 3 literes fazék
- Botmixer
A leves hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes zellergumó
- 2 közepes krumpli
- 1 teáskanál só
- 1 csipet őrölt bors
- 1 liter víz
- 2 leveskocka
- 2 dl főzőtejszín
A leves főzés lépései
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk (egészbe kerülnek a levesbe).
- A zellert és a krumplit megpucoljuk, centis kockákra vágjuk össze.
- A megpucolt hagymát és a fokhagymát, illetve a felaprított krumplit és a zellert beletesszük a fazékba.Felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet elfedje, s hozzáadjuk a leveskockát, a sót és a (frissen) őrölt borsot.
- Mikor megfőttek (megpuhultak) a zöldségek, levesszük a tűzhelyről, s botmixerrel alaposan átturmixoljuk.
- Hozzáadjuk a főzőtejszínt, s még egyet forralunk a levesen, hogy az ízek összeérjenek.
- Tálalhatjuk levesgyönggyel vagy krutonnal (pirított kenyérkockával), kis zellerlevéllel díszítve.
Tippek és tanácsok a zellerkrémleves elkészítéséhez
A zellerkrémleves elkészítése nagyon egyszerű, de egy-két dologgal lehet az ízén még változtatni.
- Ha szeretjük a kesernyésebb ízeket, nyugodtan adhatunk a leveshez pluszban zellerzöldet, petrezselyemzöldet, lestyánt vagy akár oregánót, szerecsendiót is
- Lehet játszani a zeller és a krumpli arányával: egy plusz krumpli sűrűbbé teheti a levest.
- A levest úgy is be lehet egy picit sűríteni, ha az utolsó forralás előtt beleteszünk egy evőkanál keményítőt.
Ha szoktunk alaplével főzni, a húsleveskocka és a helyett megfőzhetjük a zellerkrémlevest alaplében is. Vagy megmaradt leves levét kétszeresére hígítva is igen finom levest kaphatunk.
Az alaplé illetve a húsleves plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást. A zellerkrémleveshez a legjobb választás a zöldség alaplé vagy a csirke alaplé, illetve a zöldségleves vagy a csirkeaprólék leves leve.
Tipp: ha lehetséges, ne használjunk túl sűrű (20 százalékosnál töményebb) főzőtejszínt, mert nagyon nehezen tud eloszolni a levesben. Ha sűrű a tejszínünk, kevés tejjel keverjük ki, hogy a levesben az utolsó forraláskor egyenletesen eloszoljon.
Tipp2: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp3:Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.
Arra viszont vigyázzunk, hogy az összeturmixolás előtt az erős paprikát vegyük ki a levesből, mert a levesbe beleturmixolva méregerős lesz.