Édesburgonya-krémleves

Az édesburgonya-krémleves receptje sárgarépával, vajjal, hagymával, fokhagymával és szerecsendióval az elkészítés részletes leírásával.

Elkészíthetjük lágy ízvilágúra, de pár keleti (indiai) fűszerrel kipróbálhatjuk akár intenzívebb (fűszeresebb) formában is.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a édesburgonya-krémlevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

édesburgonya-krémleves

Édesburgonya-krémleves recept

Az vöröshagymát összevágjuk, apróra, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük. A fehérrépát, sárgarépát és édesburgonyát megpucoljuk és kisebb kockákra vágjuk.
A vajon egy lábasban megpirítjuk a vöröshagymát és az újhagymát. Amikor kezd üvegesedni, hozzáadjuk a fokhagymát is. Majd mehetnek bele a zöldségek, hogy azok is kicsit megpiruljanak.
Ezután sózzuk, borsozzuk az egészet, hozzáadunk kevés őrölt szerecsendiót, s felöntjük vízzel (vagy alaplevet).
20 perc után hozzáadjuk a tejfölt, s az egészet egy botmixerrel pürévé aprítjuk. majd további 10 perc forralással készre főzzük.
Az újhagyma apróra vágott zöldjével vagy tejföllel a tetején tálaljuk.
A édesburgonya-krémleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 45 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • fokhagymanyomó

A leves hozzávalói
  

  • 1 szál póréhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 szál sárgarépa
  • ½ kg édesburgonya
  • 10 dkg vaj
  • 8 dl víz (vagy alaplé)
  • 1 evőkanál
  • 1-2 csipet bors (őrölt)
  • 1-2 csipet szerecsendió (őrölt)
  • 1-2 dl tejföl

A leves főzés lépései
 

  • A póréhagymát, a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A sárgarépát, a fehérrépát és az édesburgonyát megpucoljuk, s centis kockákra vágjuk.
  • A lábosban elkezdjük a felaprított hagymát és a póréhagymát vajon megpirítani folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor elkezd üvegesedni a hagyma, hozzátesszük a megzúzott fokhagymát is.
  • Amikor a fokhagyma illata megjelent, hozzáadjuk az egészhez a felaprított sárgarépát, a fehérrépát és az édesburgonyát
    S azokat is picit megpirítjuk.
  • Amikor a zöldségek is kezdenek megpirulni, öntsük fel az egészet vízzel.
    Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a szerecsendiót, s közepes lángon kezdjük el a zöldségeket főzni.
  • 20 perc főzés után tegyük hozzá a zöldségekhez a tejfölt, s az egészet turmixoljuk szét.
  • További 10 perc főzés után lesz teljesen kész az édesburgonya leves.

Tippek és tanácsok az édesburgonya-krémleveshez.

Az édesburgonya krémlevest szinte nem lehet elrontani.

Csupán megfelelő sorrendbe megpirítjuk a zöldségeket, majd az egészet felöntve megfőzzük és szétturmixoljuk a hozzávalókat.

A hagymák kapcsán bátran lehetünk kreatívak. Ha nem szeretjük a póréhagymát, tehetünk a levesbe helyette 2 fej hagymát pluszban (tehát összesen 3-at).

 

 

De az egyik fej hagyma helyett belevághatunk a leves alapjába egy csomag újhagyma fehér részét (a zöldjét felaprítva pedig hozzátehetjük a leveshez a vízzel együtt, vagy tálalásnál díszíthetjük vele a krémlevest.

A felöntéshez használhatunk alaplevet is, ami egy plusz ízt ad hozzá a leveshez. Ha vegetáriánusok vagyunk, nyilván zöldség alaplevet fogunk használni, de a csirke alaplével is finom végeredményt kaphatunk.

Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan hozzáadhatunk a felöntés után a leveshez egy zöldségleveskockát vagy egy tyúkhúsleveskockát, attól is finomabb lesz az édesburgonya-krémleves.

Az édesburgonya krémleves további ízesítése

Az édesburgonyához jól passzol az enyhén savanykás íz, ezért készül tejföllel. De ne toljuk túl, mert nem szükséges hozzá annyi, mint például egy frankfurti leveshez.

 

 

Ha annyira nem lelkesedünk a tejfölös ételekért, nyugodtan elkészíthetjük az édesburgonya-krémlevest tejszínnel is. A zsíros-krémes jellege megmarad tőle a levesnek, de a savanykás íz el fog tűnni.

Ha karakteresebb levest szeretnénk csinálni, belefőzhetünk a levesbe 2 zellerszárat is. Amit a turmixolás előtt érdemes kivenni, mert a zeller szára még megfőzve is elég kemény.  Nem érdemes megdolgoztatni a turmixgépet vele, mert csak a fás ízt viszi bele a levesbe.

Ha mindenáron bele akarjuk vinni a levesbe a zellert, akkor inkább zellerzöldet főzzünk bele, s a leveles részt hagyjuk csak benne a levesben a turmixoláskor.

Ha szeretnénk a édesburgonya-krémlevest picit indiaisabb ízvilággal elkészíteni, akkor tehetünk bele:

  • 1 teáskanál curry port;
  • 1 kisebb gyömbérdarabot (lereszelve);
  • kevés koriandert.

Tálaláshoz használhatunk tejfölt, tejszínt, az újhagyma vagy a snidling zöldjét, 4-5 dkg földimogyorót vagy pirított mandulát.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján az édesburgonya-krémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat az édesburgonya-krémleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése