Póréhagyma-krémleves recept vajjal, fokhagymával, zellerszárral, krumplival, alaplével, tejszínnel, az elkészítés részletes leírásával.
Egy igen egyszerűen elkészíthető leves, mely mégis tartalmas és laktató, s még olcsó is.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a póréhagyma-krémlevest. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Póréhagyma-krémleves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- fokhagymanyomó vagy reszelő
A leves hozzávalói
- 1 szál póréhagyma
- 2 szem krumpli (közepes)
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál vaj
- 1 szál zellerszár
- 1 liter zöldséges alaplé
- 2 dl főzőtejszín
- 1 kiskanál só
- 1 csipet őrölt fekete bors
A leves főzés lépései
- A zellerszárat és a póréhagymát alaposan megmossuk,Ha póréhagyma külseje száraz, azt leszedjük, majd a zellerszárral együtt felkarikázzuk.
- A krumplit és a fokhagymát is megpucoljuk,A krumplit 1-2 centis kockára vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón (vagy lereszeljük).
- Egy fazékban megolvasztjuk kis lángon a vajat.Hozzáadjuk a póréhagymát és kevés sót. Néhány percig fonnyasszuk, míg levet nem ereszt.
- Amikor a póréhagymahagyma leve javarészt már elfőtt, hozzáadjuk a felaprított zellerszárat és a krumplit is. Már percig azt is kicsit megsütjük a vajon.
- Néhány perc után az egészet felöntsük az alaplével, megborsozzuk picit, majd a zöldségeket 25 perc alatt puhára főzzük.
- Amikor a zöldségek rendesen megpuhultak, a kész levest pürésítsük botmixer segítségével.
- Végül hozzáadjuk a leveshez a főzőtejszínt is, és egy utolsót forralunk még a rajta.
- Az elkészült póréhagyma-krémlevest tálalhatjuk krutonnal, levesgyönggyel, reszelt sajttal vagy sajtos melegszendviccsel. S a tetejét pedig megszórhatjuk friss petrezselyemmel vagy snidlinggel.
Tippek és tanácsok a póréhagyma-krémleveshez
A póréhagyma-krémleves egy karakteres ízvilágú leves, amiben a póréhagyma kicsit csípős ízét a belefőzött krumpli és a zellerszár édes íze tompítja.
A póréhagyma-krémleves alapvetően zöldségalaplével finom igazán. Ha nem használunk alaplevet, egy jó zöldségleves, vagy egy erőleves leve is megteszi.
De végszükség esetén 1 liter vízbe felforralt 2 erő- vagy zöldségleveskocka is megteszi.
A második fontos pont a dinszteléshez használt zsiradék kérdése. Az olaj használatát ennél a levesnél inkább kerüljük el, mert az olaj íze elnyomhatja a póréhagyma ízét, s nem lesz igazán lágy a végeredmény.
Ha magyarosabb ízvilágú hagyma-krémlevest szeretnénk enni, próbáljuk ki az hagymakrémleves receptjét, amibe simán tehetünk 1-2 hagyma helyett egy szál póréhagymát is.
Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
A leveses tányérba mindenképpen valamilyen karakteres ízű félkemény sajtot tegyünk. Például a Goudát, Edamit, karavánt. De a trappista sajtot ebben az esetben inkább mellőzzük, mert az íze nem elég karakteres a póréhagyma mellett.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a póréhagyma-krémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.