Gulyásleves

A gulyásleves receptje hagymával, fokhagymával, zöldségekkel, zellerrel és karalábéval, az elkészítés részletes leírásával.

Egy népszerű, húsos-zöldséges étel, mely az év bármely részében igazán finom és laktató egytálétel lehet.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a gulyáslevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

gulyásleves

Gulyásleves recept

A gulyásleves elkészítés időigényes, de nem túl bonyolult.
A hagymást megpirítjuk, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s azt is megpirítjuk. Hozzáadjuk a felkockázott marhalábszárat, babérlevelet, paradicsomot, zöldpaprikát, s bő másfél óráig főzzük.
Amikor a hús kezd megpuhulni, hozzáadjuk a krumplit, a répákat és a zellert, felöntjük vízzel, és főzzük tovább a forrástól számított további 20 percig.
Majd beletesszük a csipetkét, és azt is megfőzzük.
A gulyásleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 2 óra
Összes idő 2 óra 10 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • fokhagymanyomó

A leves hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma (nagy)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg marhalábszár
  • 1 evőkanál zsír (vagy olaj)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 evőkanál
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 fej zeller (kisebb)
  • 30 dkg krumpli
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál őrölt bors (csapott)
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab zöldpaprika
  • ½ csokor petrezselyem (díszítéshez)
  • 2 zellerlevél
  • 1,8 liter víz

A csipetke elkészítéséhez

  • 1 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1 csipet

A leves főzés lépései
 

Az alapanyagok előkészítése

  • Hagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A hagymát apróra összevágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
  • A lábszárt megmossuk, s 2 centis (nagyobb) kockákra összevágjuk.
  • A paradicsomot és a paprikát megmossuk.
    A paradicsomot apróra felvágjuk, a paprikát kicsumázzuk, s hosszában félbe (vagy negyedbe) szétvágjuk.

A gulyásleves alapjának elkészítése

  • A zsíron elkezdjük a hagymát pirítani.
  • Amikor a hagyma már üveges, lehúzzuk a tűzről, s hozzátesszük a fűszerpaprikát, hogy az is egy picit megpiruljon.
  • Amikor a paprikának mélybordó színe lett, hozzáadjuk a marhalábszárat. Visszatéve a tűzhelyre a hús fehéredésig pirítjuk.
  • Amikor a hús megpirult, hozzáadjuk a sót, a borsot, az őrölt köményt, az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott és elfelezett paprikát és a babérleveleket.
    Annyi vizet adunk hozzá, hogy elfedje, s fedő alatt legalább másfél óráig főzzük (megjegyzést lásd lentebb!)

A zöldségek hozzáadása

  • Ezután, míg fő a hús, megmossuk és megpucoljuk a sárgarépát és a fehérrépát. Majd karikára felvágjuk..
  • A zellert és a krumplit is megpucoljuk, a zellert félcentis, a krumplit centis kockákra feldaraboljuk.
  • Majd a petrezselymet és zellerzöldet is megmossuk.
    A petrezselymet felaprítjuk, a zellerzöld egybe kerül majd a levesbe.
  • Amikor a hús kezd már puhulni, hozzáadjuk a felaprított répákat, a krumplit, a zellert, a petrezselymet és az egészben hagyott zellerzöldet.
    Az egészet felöntjük legalább másfél liter vízzel.

Csipetke készítése

  • Amikor a zöldség is kezd megpuhulni (bő negyed óra után), finomlisztet összegyúrjuk a tojással és egy csipet sóval.
  • A tésztát kisujjnyi vastagságú kígyóvá nyújtjuk, s fél centis darabokra összevágjuk.
  • Kézzel minden egyes darabból kicsi golyókat formázunk.
  • Ezután a csipetkét hozzáadjuk a leveshez, s még 10 percig főzzük.
  • A zellerzöldet (ha nem szeretjük) a végén kivehetjük a levesből.

Tippek és tanácsok a gulyásleves elkészítéséhez

A gulyásleves elkészítésének legfontosabb része a hús megfőzése. A 2 óra az a legkevesebb, amit a marhahús főzésére rá kell szánni, de egy öregebb állat húsa akár 3-3 és fél órát is igényelhet.

Ennek megfelelően, hasonlóan a lencsegulyáshoz és a babgulyáshoz, a krumplit és a zöldségeket lehet, hogy nem másfél óra főlés után tesszük bele a levesbe, hanem akár két, két és fél óra után. Pontosabban akkor, ha a puhuló húsba a kés vagy a villa helyét már könnyen bele tudjuk nyomni.

Ez teljesen független attól, hogy a levest marhalábszárból, tarjából, hátszínből, bélszínből vagy marhafarból készítjük el. Mindegyikből nagyszerű gulyáslevest lehet készíteni, habár az ízük egy picit más lesz.

 

 

Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a babgulyásba, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.

Ha kesernyésebb ízvilágot szeretnénk a gulyáslevesnek, a zöldségekkel együtt adhatunk a leveshez 1-2 szem borókabogyót is.

Ha szeretnénk egy picit a levesen savanyítani, hozzáadhatunk egy kevés tejfölt a főzés végén.

Tipp1: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

 

 

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Másrészt ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük a csípőset, belefőzhetünk e gulyáslevesbe egy-két csípőspaprikát. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a gulyáslevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a gulyásleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése