Pulykaraguleves

A pulykaraguleves receptje hagymával, sárgarépával, zöldborsóval, zellerrel, karalábéval, az elkészítés részletes leírásával.

Egy finom és laktató, mégis könnyed húsos leves, mely bármikor nagyszerű és tartalmas étek lehet ebédre vagy vacsorára.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a pulykaragulevest. S közben megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

pulykaraguleves

Pulykaraguleves recept

A pulykaragu elkészítésének titka az apróra vágott húsban, a finom és puha zöldségekben és a megfelelő, nem túl erős fűszerezésben keresendő.
Az a pulykaraguleves elkészítése során az alapanyagokat feldaraboljuk, a hagymát megdinszteljük, majd a húst és a zöldségeket is hozzáadjuk.
Amikor a zöldségek is picit megpirultak, az egészet felengedjük vízzel, hozzáadjuk a fűszereket, s alaposan megfőzzük az összetevőket.
Amikor a hús és a zöldségek már kezdenek megpuhulni, hozzáadjuk az időközben elkészített csipetkét is.
apróra vágott friss petrezselyemmel tálaljuk.
A pulykaragu leves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 40 perc
Összes idő 50 perc
Tálalás 4 főre

A leves hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 kicsi zeller
  • 1 darab karalábé
  • 40 dkg pulykacomb (lehet pulykamell is)
  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet olívaolaj vagy zsír is)
  • őrölt bors
  • 10 dkg zöldborsó
  • 10 dkg liszt
  • 1 darab tojás
  • 1 csokor petrezselyem (a leves tálalásához)

A leves főzés lépései
 

  • A hagymát megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk.
  • A pulykahúst is feldaraboljuk centis kockákra.
  • A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, s vékony (fél centis) karikára vágjuk fel.
    Ha túl vastagok a répák, nyugodtan félbe vagy akár negyedbe is vághatjuk.
  • A zellert és a karalábét is megpucoljuk, s apró, fél centis kockákra daraboljuk fel.

A pulykaraguleves megfőzése

  • A felaprított hagymát egy kevés olajon (vagy zsíron) megdinszteljük kevés vízzel, majd amikor kezd üvegesedni, hozzátesszük a feldarabolt húst is.
  • Amikor a hús már kifehéredett, hozzáadjuk a répákat, a zellert és a karalábét is
    Pár percig, kevergetés mellett azokat is megpirítjuk.
  • Amikor a zöldségek is picit megpirultak, az egészet felöntjük vízzel.
    Az egészhez hozzáadjuk a sót, az őrölt borsot, a majoránnát és a tárkonyt.
  • Míg a hús és a zöldségek főnek, a borsót is előkészítjük: a friss (hüvelyest) megpucoljuk; a fagyasztottat forró víz alatt felengedjük.
    A konzerv zöldborsó levét viszont megtarthatjuk. Hozzátéve a leveshez édesebbé fogja a levest formálni.
  • 10 perc főzés után, amikor a hús már kezd megpuhulni, hozzáadjuk a zöldborsót is.

Csipetkét készítünk

  • A lisztet összegyúrjuk a tojással és egy csipet sóval.
    (Akkor jó a csipetke tésztája, ha az egész egy homogén gombóccá összeáll.)
  • Ezután a tésztát ceruza vastagságóra nyújtjuk, s centis darabokat vágunk a tésztából.
  • A levágott tésztadarabokat golyókká formázzuk.
  • A zöldborsó hozzátevése után 10 perccel a csipetkét is beletesszük a levesbe, hogy megfőljön.
  • A levesben a csipetke 8-10 perc alatt megfő, s már tálalhatjuk is a pulykaragu levest.
    Ha szeretjük, friss petrezselymet apróra vágva díszíthetjök a pulykaragulevest.

 

Tippek és tanácsok a pulykaraguleves elkészítéséhez

A csirkeragu leves íze nagyban függ a zöldség, a hús és a lé arányától.

  • Ha szeretnénk egy zöldségesebb levest, tehetünk bele kétszer annyi sárgarépát és fehérrépát.
  • Lehet ezt a leves paprikásan is elkészíteni. Ilyen esetben a zöldségek pirítása után (a víz hozzáadása előtt) a lábost húzzuk le a tűzhelyről.
    Majd adjuk hozzá a fűszerpaprikát, s alaposan keverjük át az egészet, hogy a paprika picit megpiruljon.
  • Aki szereti, a borsóval együtt pár fej apróra vágott gombát is belefőzhet a pulykaragulevesbe.

Ha szoktunk alaplével főzni, zöldséges alaplével is felönthetjük a leves alapját, ízletesebb lesz tőle a végeredmény.

 

 

De ha szoktunk leveskockával főzni, az 1 liter vízhez hozzá adhatunk  2 leveskockát. Avval is finom lesz a leves.

Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka)  némileg befolyásolni fogja a pulykaragúleves ízét.

Ha nem akarunk a csipetke elkészítésével foglalkozni, nyugodtan belefőzhetünk a levesbe némi orsótésztát, kiskockát vagy eperlevelet.

Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

 

 

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a pulykaragulevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a pulykaragu leveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése