Jókai bableves

Jókai bableves recept füstölt tarjával és kolbásszal, zöldségekkel, babérlevéllel és csipetkével, az elkészítés részletes leírásával.

Mely elkészítése az eredeti recept szerint több mint 4 órás munkát jelent. Itt egy egyszerűsített, de az eredetire nagyon hasonló változat szerepel.

 

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a Jókai bablevest. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

Jókai bableves

Jókai bableves recept

A Jókai bableveshez a száraz babot a főzést megelőző este beáztatjuk.
Másnap a füstölt csülköt egyben, fedő alatt feltesszük főni annyi vízben, hogy az jól ellepje.
Amikor már bele tudjuk szúrni a villát a húsba, beletesszük a főzőlébe a beáztatott babot, a babérlevelet, a megtisztított és feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát, a paprikát és a paradicsomot.
Ezek után előkészítjük a csipetkét. A lisztet összegyúrjuk a tojással, sóval. Majd lisztezett tálcára csipegetjük a tésztát, hogy egyszerre tudjuk hozzátenni a leveshez.
Bő másfél óra után, amikor már minden puhára főtt a bablevesben, a húst kivesszük, s rántást készítünk.
Egy serpenyőben a karikára vágott kolbászt kisütjük. A kisült kolbászokat egy tálban félretesszük, s a zsírjában az apróra vágott hagymát megpirítjuk. Majd lisztet adunk hozzá és fűszerpaprikát, s azokat is megpirítjuk.
Az elkészült rántást ezután levesszük a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát, egyet keverünk rajta, majd felengedjük hideg vízzel és a leveshez öntjük.
A tejfölt felhígítjuk a egy merőkanál levessel, majd azt is a leveshez öntjük.
Ha túl sűrű lenne a leves, az elfőtt vizet a végén pótoljuk, s egyet még forralunk a levesen.
Tálalás előtt a megfőtt húst felkockázzuk, a leveses tányérokba szétosztjuk, mellé tesszük a kisütött kolbász karikákat, és rámerjük a forró levest.
Friss kenyérrel tálaljuk a levest.
A Jókai bableves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 2 óra
Összes idő 2 óra 20 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 4 literes fazék
  • serpenyő a rántás elkészítéséhez

A leves hozzávalói
  

  • 25 dkg tarkabab
  • 50 dkg füstölt csülök (csont nélkül)
  • 8 dl víz
  • 1 szál sárgarépa (közepes)
  • 1 szál fehérrépa (kisebb)
  • 1 darab zöldpaprika
  • 1 darab paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 darab babérlevél
  • 1 csokor petrezselyem

A csipetkéhez

  • 1 darab tojás
  • 1 csipet
  • 10 dkg finomliszt

A rántáshoz

  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 1 fej hagyma
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 kiskanál pirospaprika

A tejfölös habaráshoz

  • 2 dl tejföl

A leves főzés lépései
 

  • A Jókai bableveshez a száraz babot a főzést megelőző este beáztatjuk.
  • Másnap a füstölt csülköt egyben, fedő alatt feltesszük főni annyi vízben, hogy azt jól ellepje.
    S lassú tűzön, fedővel lefedve elkezdjük megfőzni.
  • Amikor már bele tudjuk szúrni a villát a húsba (bő fél óra főzés után), beletesszük a főzőlébe az előre beáztatott babot az áztatóvízével együtt.
  • Ezután elkezdjük megpucolni a sárgarépát és a fehérrépát.
    Majd kisujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel őket.
  • A paprikát és a paradicsomot alaposan megmossuk, s kisebb darabokra felaprítjuk.
  • A petrezselymet alaposan megmossuk, s jó szorosan összekötjük, hogy a főzés közben ne essen szét.
    (Érdemes a bablevesből a rántás hozzákeverése előtt kihalászni.)
  • S végül a fokhagyma gerezdeket is megpucoljuk.
  • Miután a bab legalább fél órát főtt a csülök mellett, hozzáadjuk a bableveshez a feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát, a paprikát és a paradicsomot is.
    Ízesítjük a levest babérlevelekkel, a csokor petrezselyemmel, és a megpucolt fokhagyma gerezdekkel.

A csipetke és a rántás előkészítése

  • Míg a zöldségek megfőnek, előkészítjük a csipetkét.
    A lisztet összegyúrjuk a tojással, sóval. Majd lisztezett tálcára csipegetjük a tésztát, hogy egyszerre tudjuk hozzátenni a leveshez.
  • Ezután a rántáshoz előkészülve a füstölt kolbászt vékony karikára vágjuk fel.
  • A a vöröshagymát is megpucoljuk, s apró kockákra aprítjuk.
  • S egy kevés (fél deci) vizet odakészítünk a tűzhely mellé a kezünk ügyébe, amivel majd a rántást lehűtjük.
  • Amikor már minden puhára főtt a bablevesben, a húst kivesszük a főzőléből, s félretesszük.

A Jókai bableves berántása

  • Egy serpenyőben a karikára vágott füstölt kolbászt elkezdjük kisütni.
    Menet közben egy lapáttal a karikákat megforgatjuk, hogy mind a két oldala megsüljön.
  • Amikor a kolbász zsírja kisült, a kolbászokat kivesszük egy kis tálkába.
    A kolbász zsírjába beletesszük az apróra vágott hagymát, s elkezdjük abban megpirítani.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, lisztet adunk hozzá, s azt is megpirítjuk.
  • Amikor a liszt kezd barnulni, a serpenyőt levesszük a tűzhelyről.
    Megszórjuk a rántást pirospaprikával, s jól elkeverjük, hogy a paprika is picit megpiruljon.
  • Amikor a paprika színe élénkebbé vált, az egész rántást hideg vízzel lehűtjük, s csomómentesre keverjük.
  • A kikevert rántáshoz egy-két merőkanállal hozzáadunk a főzőléből, s azzal is elkeverjük.

A Jókai bableves készre főzése

  • Végül belekeverjük a bablevesbe a rántást, s hozzáadjuk a leveshez a csipetkét.
    További 10 percig főzzük a levest, hogy egyenletesen besűrűsödjön, és a csipetke is megfőljön.
  • Közben a tejfölt is felhígítjuk egy kanál levessel, jól elkeverjük, s menet közben azt is a leveshez öntjük.
  • A legvégén, ha túl sűrű lenne a leves, az elfőtt vizet pótoljuk, s egyet még forralunk a levesen.
  • Tálalás előtt a megfőtt húst felkockázzuk, a leveses tányérokba szétosztjuk, mellé tesszük a kisütött kolbász karikákat, és rámerjük a forró levest.
  • Ez elkészült Jókai bablevest friss kenyérrel tálaljuk.

Tippek és tanácsok a Jókai bableves elkészítéséhez

A Jókai bableves elkészítése finoman szólva is idő- és munkaigényes. Még úgy is, hogy a húst és a babot együtt főzzük meg.

Az eredeti Gundel receptben előbb megfőzzük a csülköt, s majd csak utána kezdjük el a csülök főzőlevében főzni a babot. Amitől a Jókai bableves elkészítési ideje nem két és fél óra, hanem 3 és fél – 4 óra lesz.

A hosszabb főzésidő nem igazán kerülhető el, mert az összes  bableves legfontosabb eleme a rendesen megfőzött bab. Ha nem puhul meg a bab rendesen, akkor a végeredmény tuti megüli a gyomrunkat.

 

 

Ezért is szerepel a receptben az, hogy ne 1-2 órára, hanem minimum egy éjszakára áztassuk be a babot. Mert a bab hajlamos kemény maradni, ha nem szívta meg magát rendesen vízzel, s nem kezdődött el benne a fehérje a víztől lebomlani.

Ami teljesen független attól, hogy fehérbabból, tarkababból, lóbabból, feketebabból vagy vesebabból, esetleg ezek keverékéből készítjük el a Jókai bablevest.

A Jókai bableves némileg eltér a többi bablevestől, amire érdemes odafigyelni.

Vannak receptek, amik nem füstölt csülökkel, hanem füstölt tarjával készítik el  a Jókai bablevest. A végeredmény nagyon hasonló lesz, de nem teljesen ugyan az a kettő.

 

 

A másik fontos különbség, amire érdemes odafigyelni, hogy a Jókai bablevesben nincs se karalábé, se zeller (több helyen szerepel a receptekben, hibásan).

A harmadik fontos különbség a hagyományos bableves receptek szemben, hogy itt teszünk a levesbe zöldpaprikát és paradicsomot (a bablevesbe általában sem szokás).

S amire még nagyon fontos odafigyelni, hogy magába a levesbe nem teszünk sót (a receptből tudatosan maradt ki).

Ugyanis a füstölt csülök alap esetben sós, ami a főzés közben kioldódik a főzőlébe, ami bőségesen elegendő a bableveshez.

Jókai bableves egyéni ízlésre szabva

Tipp1: Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a Jókai bablevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.

Tipp2: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp3: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a répák mellé szórhatjuk be az elkészítés során.

Ha viszont szeretjük a fokhagymát, simán tehetünk a bablevesbe 1-2 gerezddel többet is.

Tipp4: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a Jókai bablevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a Jókai bableveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése