Jókai bableves recept füstölt tarjával és kolbásszal, zöldségekkel, babérlevéllel és csipetkével, az elkészítés részletes leírásával.
Mely elkészítése az eredeti recept szerint több mint 4 órás munkát jelent. Itt egy egyszerűsített, de az eredetire nagyon hasonló változat szerepel.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a Jókai bablevest. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Jókai bableves recept
Eszközök
- 4 literes fazék
- serpenyő a rántás elkészítéséhez
A leves hozzávalói
- 25 dkg tarkabab
- 50 dkg füstölt csülök (csont nélkül)
- 8 dl víz
- 1 szál sárgarépa (közepes)
- 1 szál fehérrépa (kisebb)
- 1 darab zöldpaprika
- 1 darab paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 darab babérlevél
- 1 csokor petrezselyem
A csipetkéhez
- 1 darab tojás
- 1 csipet só
- 10 dkg finomliszt
A rántáshoz
- 10 dkg füstölt kolbász
- 1 fej hagyma
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 kiskanál pirospaprika
A tejfölös habaráshoz
- 2 dl tejföl
A leves főzés lépései
- A Jókai bableveshez a száraz babot a főzést megelőző este beáztatjuk.
- Másnap a füstölt csülköt egyben, fedő alatt feltesszük főni annyi vízben, hogy azt jól ellepje.S lassú tűzön, fedővel lefedve elkezdjük megfőzni.
- Amikor már bele tudjuk szúrni a villát a húsba (bő fél óra főzés után), beletesszük a főzőlébe az előre beáztatott babot az áztatóvízével együtt.
- Ezután elkezdjük megpucolni a sárgarépát és a fehérrépát.Majd kisujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel őket.
- A paprikát és a paradicsomot alaposan megmossuk, s kisebb darabokra felaprítjuk.
- A petrezselymet alaposan megmossuk, s jó szorosan összekötjük, hogy a főzés közben ne essen szét. (Érdemes a bablevesből a rántás hozzákeverése előtt kihalászni.)
- S végül a fokhagyma gerezdeket is megpucoljuk.
- Miután a bab legalább fél órát főtt a csülök mellett, hozzáadjuk a bableveshez a feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát, a paprikát és a paradicsomot is. Ízesítjük a levest babérlevelekkel, a csokor petrezselyemmel, és a megpucolt fokhagyma gerezdekkel.
A csipetke és a rántás előkészítése
- Míg a zöldségek megfőnek, előkészítjük a csipetkét. A lisztet összegyúrjuk a tojással, sóval. Majd lisztezett tálcára csipegetjük a tésztát, hogy egyszerre tudjuk hozzátenni a leveshez.
- Ezután a rántáshoz előkészülve a füstölt kolbászt vékony karikára vágjuk fel.
- A a vöröshagymát is megpucoljuk, s apró kockákra aprítjuk.
- S egy kevés (fél deci) vizet odakészítünk a tűzhely mellé a kezünk ügyébe, amivel majd a rántást lehűtjük.
- Amikor már minden puhára főtt a bablevesben, a húst kivesszük a főzőléből, s félretesszük.
A Jókai bableves berántása
- Egy serpenyőben a karikára vágott füstölt kolbászt elkezdjük kisütni.Menet közben egy lapáttal a karikákat megforgatjuk, hogy mind a két oldala megsüljön.
- Amikor a kolbász zsírja kisült, a kolbászokat kivesszük egy kis tálkába.A kolbász zsírjába beletesszük az apróra vágott hagymát, s elkezdjük abban megpirítani.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, lisztet adunk hozzá, s azt is megpirítjuk.
- Amikor a liszt kezd barnulni, a serpenyőt levesszük a tűzhelyről.Megszórjuk a rántást pirospaprikával, s jól elkeverjük, hogy a paprika is picit megpiruljon.
- Amikor a paprika színe élénkebbé vált, az egész rántást hideg vízzel lehűtjük, s csomómentesre keverjük.
- A kikevert rántáshoz egy-két merőkanállal hozzáadunk a főzőléből, s azzal is elkeverjük.
A Jókai bableves készre főzése
- Végül belekeverjük a bablevesbe a rántást, s hozzáadjuk a leveshez a csipetkét.További 10 percig főzzük a levest, hogy egyenletesen besűrűsödjön, és a csipetke is megfőljön.
- Közben a tejfölt is felhígítjuk egy kanál levessel, jól elkeverjük, s menet közben azt is a leveshez öntjük.
- A legvégén, ha túl sűrű lenne a leves, az elfőtt vizet pótoljuk, s egyet még forralunk a levesen.
- Tálalás előtt a megfőtt húst felkockázzuk, a leveses tányérokba szétosztjuk, mellé tesszük a kisütött kolbász karikákat, és rámerjük a forró levest.
- Ez elkészült Jókai bablevest friss kenyérrel tálaljuk.
Tippek és tanácsok a Jókai bableves elkészítéséhez
A Jókai bableves elkészítése finoman szólva is idő- és munkaigényes. Még úgy is, hogy a húst és a babot együtt főzzük meg.
Az eredeti Gundel receptben előbb megfőzzük a csülköt, s majd csak utána kezdjük el a csülök főzőlevében főzni a babot. Amitől a Jókai bableves elkészítési ideje nem két és fél óra, hanem 3 és fél – 4 óra lesz.
A hosszabb főzésidő nem igazán kerülhető el, mert az összes bableves legfontosabb eleme a rendesen megfőzött bab. Ha nem puhul meg a bab rendesen, akkor a végeredmény tuti megüli a gyomrunkat.
Ezért is szerepel a receptben az, hogy ne 1-2 órára, hanem minimum egy éjszakára áztassuk be a babot. Mert a bab hajlamos kemény maradni, ha nem szívta meg magát rendesen vízzel, s nem kezdődött el benne a fehérje a víztől lebomlani.
Ami teljesen független attól, hogy fehérbabból, tarkababból, lóbabból, feketebabból vagy vesebabból, esetleg ezek keverékéből készítjük el a Jókai bablevest.
A Jókai bableves némileg eltér a többi bablevestől, amire érdemes odafigyelni.
Vannak receptek, amik nem füstölt csülökkel, hanem füstölt tarjával készítik el a Jókai bablevest. A végeredmény nagyon hasonló lesz, de nem teljesen ugyan az a kettő.
A másik fontos különbség, amire érdemes odafigyelni, hogy a Jókai bablevesben nincs se karalábé, se zeller (több helyen szerepel a receptekben, hibásan).
A harmadik fontos különbség a hagyományos bableves receptek szemben, hogy itt teszünk a levesbe zöldpaprikát és paradicsomot (a bablevesbe általában sem szokás).
S amire még nagyon fontos odafigyelni, hogy magába a levesbe nem teszünk sót (a receptből tudatosan maradt ki).
Ugyanis a füstölt csülök alap esetben sós, ami a főzés közben kioldódik a főzőlébe, ami bőségesen elegendő a bableveshez.
Jókai bableves egyéni ízlésre szabva
Tipp1: Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a Jókai bablevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.
Tipp2: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp3: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a répák mellé szórhatjuk be az elkészítés során.
Ha viszont szeretjük a fokhagymát, simán tehetünk a bablevesbe 1-2 gerezddel többet is.
Tipp4: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a Jókai bablevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.