Magyaros krumplileves recept füstölt hússal, hagymával, fokhagymával, fűszerekkel, tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy tartalmas húsos leves. Egy édes, savanykás és keserés ízű krumplis laktató étel. S amit elkészíteni sem túl bonyolult.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a magyaros krumplilevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Magyaros krumplileves recept
Eszközök
- fokhagymanyomó
- 2 literes fazék
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
A leves hozzávalói
- 20 dkg füstölt tarja
- 1 liter víz
- 1-2 darab babérlevél
- 70 dkg krumpli
- 1 kávéskanál majoránna
- 1 fej vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál sertészsír (használhatunk kókusz vagy napraforgóolajat is)
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 kávéskanál őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- 1,5 dl tejföl (20 %-os)
A leves főzés lépései
- A füstölt tarját felvágjuk apróra, majd néhány babérlevéllel feltesszük annyi vízben főni, hogy a húst elfedje.
- Közben a krumplit meghámozzuk, s másfél-két centis kockákra vágjuk.(Egy tálba tesszük, s vízzel felöntjük, hogy a levegőn ne feketedjen meg.)
- Amikor a hús legalább egy órát főtt, s kezd már megpuhulni, hozzáadjuk a krumplit. S annyi friss vizet, hogy egy bő levest kapjunk.A felöntött levet kóstoljuk meg, s ha nem elég sós, sózzunk utána, s tegyük hozzá a majoránnát is.
- Míg a krumpli fő, a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
Rántást készítünk a magyaros krumplileveshez
- Miután a krumpli 10 percet főtt, zsíron (vagy olajon) egy kisebb serpenyőben elkezdjük a hagymát pirítani folyamatos kevergetés közben.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzátesszük az áttört fokhagymát, s átkeverjük az egészet, hogy a foghagyma illata is megjelenjen.
- Ezután levesszük takarékra a tűzhelyet, megszórjuk a hagymás-fokhagymás alapot finomliszttel, s a lisztet is kicsit megpirítjuk.
- Amikor a liszt elkezd sötétedni, hozzáadjuk az egészhez a fűszerpaprikát, s a tűzhelyről lehúzva átkeverjük az egészet.
- Végül a főzőléből egy-két merőkanállal hozzáadunk a rántáshoz, hogy picit lehűtsük.S ezt a felhigított rántást hozzáadjuk a főlésben lévő krumplihoz.
A magyaros krumplileves készre főzése
- Amikor a krumpli kezd megpuhulni, a tejfölt kevés forró főzőlével kikeverjük.
- Majd kevergetés közben hozzácsorgatjuk a felkevert tejfölt a leveshez.
- A tejfölt végül alaposan elkeverve 1-2 perc alatt készre főzzük a levest.
- Amikor a krumpli bő negyed óra után megfőtt, elzárjuk a tűzhelyet.
Tippek és tanácsok a magyaros krumplileves elkészítéséhez
A magyaros krumplileves két fő összetevője a füstölt hús és a finom krumpli.
A füstölt hús, ha lehet, házi készítésű legyen, amit rendesen sóban értleltek, s utána fán füstölték.
A füstölt hús tarján kívül lehet egy füstölt karaj, csülök, comb vagy egy oldalas is. Ami fontos, hogy minél hamarabb megfőjön, még nyersen vágjuk fel 1-2 centis darabokra.
A másik fontos összetevő a megfelelően kiválasztott krumpli. Ehhez érdemes rendesen megnézni a boltban vagy a piacon, milyen krumplit vásárolunk.
Az igazán finom krumplileveshez a kereskedelmi forgalomba „B” betűvel jelzett főzőkrumplik a megfelelőek. Ide tartoznak például a rózsa krumpli, a Pannónia, a desirée …
Fontos! A felaprított krumplik mérete közel azonos legyen. Lehet a krumpli akár egy centis kocka is, de akár 2 – kettő és fél is, de akkor az összes akkora legyen.
Ha nem egyenletesre vágjuk össze a krumplit, akkor a kisebb darabok szét fognak főni, mire a nagyobbak megfőnek, s olyanná válik a krumplileves, amibe már felesleges lesz rántást tenni, mert anélkül is sűrű (picit krémes) lesz a leves.
Ha pedig túl hamar vesszük le a krumplit, amikor a kicsik elkezdenek szétfőni, akkor a nagyobb darabok nyersek és kemények maradnak.
Ennek oka, hogy minél nagyobb a krumpli, annál lassabban fő meg (a belseje). Ezért érdemes inkább kisebbre vágni a krumplit, mert a kisebb méretet egyszerűbb közel azonosra vágni.
A magyaros krumplileves ízesítése
A magyaros krumplileves karakterét zöldségek és fűszerek hozzáadásával változatossá tehetjük:
- egy kisebb zellergumóval;
- egy fél karalábéval;
- egy kisebb darab édeskáposztával
- kevés tárkonnyal;
- oregánóval;
- rozmaringgal;
- bazsalikommal.
Arra mindenképpen figyeljünk, hogy ne fűszerezzük túl a krumplilevest. Mert a túl sok fűszer képes elnyomni a krumpli természetes édes ízét.
Tipp: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét a levesben, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad fokhagymaport megpirítani. Ezért a főzővízhez adjuk hozzá, s ne a piruló hagymához.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a leveshez még egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet vagy chiliport.
Ha szeretjük a savanykás leveseket, a magyaros krumplilevest be is savanyíthatjuk
- ha nem szeretjük az ecet ízvilágát, de a savanykás ízt igen, simán behabarhatjuk a krumplilevest a receptben megadott tejföl mennyiségének akár a kétszeresével is.
- ha viszont szeretjük az ecet ízét, akkor használhatunk a sima 10%-os ételecet, vagy balzsamecetet, borecetet esetleg valamilyen gyümölcsecetet (s 1-2 kiskanállal adjunk a fenti mennyiséghez, ami egy jó középútnak nevezhető).
Ha viszont a lágyabb, krémesebb ízeket szeretjük, s nem lelkesedünk a savanykás ízekért, nyugodtan készíthetünk burgonyakrémlevest is. Mely a magyaros krumplilevessel ellentétben egyáltalán nem savanyú, inkább egy picit kesernyés és krémes.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a magyaros krumplilevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.