Magyaros krumplileves

Magyaros krumplileves recept füstölt hússal, hagymával, fokhagymával, fűszerekkel, tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy tartalmas húsos leves. Egy édes, savanykás és keserés ízű krumplis laktató étel. S amit elkészíteni sem túl bonyolult.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a magyaros krumplilevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

magyaros krumplileves

Magyaros krumplileves recept

A magyaros krumplileveshez a füstölt tarját néhány babérlevéllel feltesszük annyi vízben, hogy elfedje.
Ezután a hagymát, a fokhagymát és a krumplit megpucoljuk.
A hagymát apróra felvágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, a krumplit másfél-két centis darabokra vágjuk fel.
Amikor a hús bő egy óra után megpuhult, a húst kivesszük a főzőléből, s a krumplit beletéve a főzőlébe, puhára főzzük.
Amikor a krumpli kezd megpuhulni, a hagymából és a fokhagymából csinálunk egy paprikás rántást. Amit kevés főzőlével a végén elkeverünk, s hozzáadunk a krumplihoz.
Amikor a krumpli megfőtt, a tejfölt a főzőlével simára keverjük, s hozzáadjuk a leveshez.
A magyaros krumplileves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 1 óra 20 perc
Összes idő 1 óra 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • fokhagymanyomó
  • 2 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A leves hozzávalói
  

  • 20 dkg füstölt tarja
  • 1 liter víz
  • 1-2 darab babérlevél
  • 70 dkg krumpli
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál sertészsír (használhatunk kókusz vagy napraforgóolajat is)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 kávéskanál őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • 1,5 dl tejföl (20 %-os)

A leves főzés lépései
 

  • A füstölt tarját felvágjuk apróra, majd néhány babérlevéllel feltesszük annyi vízben főni, hogy a húst elfedje.
  • Közben a krumplit meghámozzuk, s másfél-két centis kockákra vágjuk.
    (Egy tálba tesszük, s vízzel felöntjük, hogy a levegőn ne feketedjen meg.)
  • Amikor a hús legalább egy órát főtt, s kezd már megpuhulni, hozzáadjuk a krumplit. S annyi friss vizet, hogy egy bő levest kapjunk.
    A felöntött levet kóstoljuk meg, s ha nem elég sós, sózzunk utána, s tegyük hozzá a majoránnát is.
  • Míg a krumpli fő, a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.

Rántást készítünk a magyaros krumplileveshez

  • Miután a krumpli 10 percet főtt, zsíron (vagy olajon) egy kisebb serpenyőben elkezdjük a hagymát pirítani folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzátesszük az áttört fokhagymát, s átkeverjük az egészet, hogy a foghagyma illata is megjelenjen.
  • Ezután levesszük takarékra a tűzhelyet, megszórjuk a hagymás-fokhagymás alapot finomliszttel, s a lisztet is kicsit megpirítjuk.
  • Amikor a liszt elkezd sötétedni, hozzáadjuk az egészhez a fűszerpaprikát, s a tűzhelyről lehúzva átkeverjük az egészet.
  • Végül a főzőléből egy-két merőkanállal hozzáadunk a rántáshoz, hogy picit lehűtsük.
    S ezt a felhigított rántást hozzáadjuk a főlésben lévő krumplihoz.

A magyaros krumplileves készre főzése

  • Amikor a krumpli kezd megpuhulni, a tejfölt kevés forró főzőlével kikeverjük.
  • Majd kevergetés közben hozzácsorgatjuk a felkevert tejfölt a leveshez. 
  • A tejfölt végül alaposan elkeverve 1-2 perc alatt készre főzzük a levest.
  • Amikor a krumpli bő negyed óra után megfőtt, elzárjuk a tűzhelyet.

Tippek és tanácsok a magyaros krumplileves elkészítéséhez

A magyaros krumplileves két fő összetevője a füstölt hús és a finom krumpli.

A füstölt hús, ha lehet, házi készítésű legyen, amit rendesen sóban értleltek, s utána fán füstölték.

A füstölt hús tarján kívül lehet egy füstölt karaj, csülök, comb vagy egy oldalas is. Ami fontos, hogy minél hamarabb megfőjön, még nyersen vágjuk fel 1-2 centis darabokra.

 

 

A másik fontos összetevő a megfelelően kiválasztott krumpli. Ehhez érdemes rendesen megnézni a boltban vagy a piacon, milyen krumplit vásárolunk.

Az igazán finom krumplileveshez a kereskedelmi forgalomba „B” betűvel jelzett főzőkrumplik a megfelelőek. Ide tartoznak például a rózsa krumpli, a Pannónia, a desirée …

Fontos! A felaprított krumplik mérete közel azonos legyen. Lehet a krumpli akár egy centis kocka is, de akár 2 – kettő és fél is, de akkor az összes akkora legyen.

Ha nem egyenletesre vágjuk össze a krumplit, akkor a kisebb darabok szét fognak főni, mire a nagyobbak megfőnek, s olyanná válik a krumplileves, amibe már felesleges lesz rántást tenni, mert anélkül is sűrű (picit krémes) lesz a leves.

 

 

Ha pedig túl hamar vesszük le a krumplit, amikor a kicsik elkezdenek szétfőni, akkor a nagyobb darabok nyersek és kemények maradnak.

Ennek oka, hogy minél nagyobb a krumpli, annál lassabban fő meg (a belseje). Ezért érdemes inkább kisebbre vágni a krumplit, mert a kisebb méretet egyszerűbb közel azonosra vágni.

A magyaros krumplileves ízesítése

A magyaros krumplileves karakterét zöldségek és fűszerek hozzáadásával változatossá tehetjük:

  • egy kisebb zellergumóval;
  • egy fél karalábéval;
  • egy kisebb darab édeskáposztával
  • kevés tárkonnyal;
  • oregánóval;
  • rozmaringgal;
  • bazsalikommal.

Arra mindenképpen figyeljünk, hogy ne fűszerezzük túl a krumplilevest. Mert a túl sok fűszer képes elnyomni a krumpli természetes édes ízét.

Tipp: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét a levesben, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad fokhagymaport megpirítani. Ezért a főzővízhez adjuk hozzá, s ne a piruló hagymához.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a leveshez még egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet vagy chiliport.

Ha szeretjük a savanykás leveseket, a magyaros krumplilevest be is savanyíthatjuk

  • ha nem szeretjük az ecet ízvilágát, de a savanykás ízt igen, simán behabarhatjuk a krumplilevest a receptben megadott tejföl mennyiségének akár a kétszeresével is.
  • ha viszont szeretjük az ecet ízét, akkor használhatunk a sima 10%-os ételecet, vagy balzsamecetet, borecetet esetleg valamilyen gyümölcsecetet (s 1-2 kiskanállal adjunk a fenti mennyiséghez, ami egy jó középútnak nevezhető).

Ha viszont a lágyabb, krémesebb ízeket szeretjük, s nem lelkesedünk a savanykás ízekért,  nyugodtan készíthetünk burgonyakrémlevest is. Mely a magyaros krumplilevessel ellentétben egyáltalán nem savanyú, inkább egy picit kesernyés és krémes.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a magyaros krumplilevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a magyaros krumplileveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése