Magyaros vöröslencseleves

A magyaros vöröslencseleves receptje sonkával, hagymával, fokhagymával, sűrített paradicsommal, az elkészítés részletes leírásával.

Egy ízig-vérig magyaros recept, annak ellenére, hogy a vöröslencse sokáig nem igazán volt ismert a magyar konyhában.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a magyaros vöröslencselevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

magyaros vöröslencseleves

Magyaros vöröslencseleves

A magyaros vöröslencseleveshez a lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk.
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk.
Sonkát is felaprítjuk, majd olajon vagy zsíron picit átsütjük és félretesszük.
A sonka zsírjában megfuttatjuk a hagymát, s amikor kezd megpirulni, a fokhagymát is mellé tesszük egy picit pirulni.
Ezután a hagymás alaphoz hozzáadjuk a vizet, a megtisztított lencsét, a sűrített paradicsomot, a babérlevelet, a borsot és a vizet. Felforraljuk, s bő negyed óra alatt készre főzzük.
Az elkészült levest a korábban megpirított sonka darabjaival ízesítjük.
A magyaros vöröslencseleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Fogás Egyszerű levesek, zöldséglevesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó vagy reszelő

A leves hozzávalói
  

  • 250 dkg vöröslencse
  • 5 dkg sonka
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 8 dkg sűrített paradicsom
  • 7 dl víz
  • 2-3 darab babérlevél
  • 1 kiskanál bors (csapott, elhagyható)
  • 1 kiskanál napraforgóolaj (vagy zsír)

A leves főzés lépései
 

  • A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (úgy, ahogy a vöröslencse főzésénél szó volt róla).
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük (vagy lereszeljük).
  • Sonkát apró darabokra vágjuk, s a fazék alján olajon vagy zsíron megpirítjuk.
    Majd a fazék aljáról kikanalazva félretesszük egy kis tálba.
  • A fazékban maradt zsiradékon a felaprított hagymát üvegesre pirítjuk.
  • Amikor a hagyma megpirult, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fokhagymát.
    Jól átkeverjük, hogy a fokhagyma is egy picit megpiruljon.
  • Ezután a hagymás alaphoz hozzáadjuk a vizet, a megtisztított lencsét, a sűrített paradicsomot, a babérlevelet, a borsot és a vizet.
  • Lassú tűzön, gyöngyözve forrva megfőzzük a lencsét (15-20 perc).
    Figyelem! Ha sűrű levest készítünk, érdemes kevergetni, mert a lencse hajlamos lekapni.
  • Amikor elkészült a magyaros vöröslencseleves, tálakba szedjük, s a korábban megpirított sonkával tálaljuk.

Tippek és tanácsok a magyaros vöröslencseleves elkészítéséhez

A magyaros vöröslencse leves sokkal kevesebb fűszert tartalmaz, mint az zöldséges vöröslencseleves. De ettől még elegendően gazdag ízekben, főleg a pirított sonkának és a sűrített paradicsomnak köszönhetően.

A sonka kapcsán elég sok lehetőség van. Nem kell feltétlen pármai sonkát választani, egy olcsóbb verzió is megteszi, ami nincs tele adalékokkal.

De azt is megtehetjük, a főtt sonka levét is felhasználhatjuk a magyaros vöröslencseleves elkészítéséhez. Amitől igen különleges füstölt íze lesz a levesnek.

 

 

S a tálaláskor egy szelet húsvéti sonkát vágunk össze apróra, s azzal tegyük a végeredményt különlegessebbé.

Tipp: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Amire figyelni érdemes, hogy a szárított fokhagymát nem szabad megpirítani. Ezért a leves felengedése után adjuk hozzá a vöröslencséhez és a sűrített paradicsomhoz.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

 

 

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a magyaros vöröslencselevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket, vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a magyaros vöröslencseleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése