A magyaros vöröslencseleves receptje sonkával, hagymával, fokhagymával, sűrített paradicsommal, az elkészítés részletes leírásával.
Egy ízig-vérig magyaros recept, annak ellenére, hogy a vöröslencse sokáig nem igazán volt ismert a magyar konyhában.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a magyaros vöröslencselevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Magyaros vöröslencseleves
Eszközök
- 2 literes fazék
- fokhagymanyomó vagy reszelő
A leves hozzávalói
- 250 dkg vöröslencse
- 5 dkg sonka
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 8 dkg sűrített paradicsom
- 7 dl víz
- 2-3 darab babérlevél
- 1 kiskanál bors (csapott, elhagyható)
- 1 kiskanál napraforgóolaj (vagy zsír)
A leves főzés lépései
- A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (úgy, ahogy a vöröslencse főzésénél szó volt róla).
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük (vagy lereszeljük).
- Sonkát apró darabokra vágjuk, s a fazék alján olajon vagy zsíron megpirítjuk. Majd a fazék aljáról kikanalazva félretesszük egy kis tálba.
- A fazékban maradt zsiradékon a felaprított hagymát üvegesre pirítjuk.
- Amikor a hagyma megpirult, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fokhagymát. Jól átkeverjük, hogy a fokhagyma is egy picit megpiruljon.
- Ezután a hagymás alaphoz hozzáadjuk a vizet, a megtisztított lencsét, a sűrített paradicsomot, a babérlevelet, a borsot és a vizet.
- Lassú tűzön, gyöngyözve forrva megfőzzük a lencsét (15-20 perc).Figyelem! Ha sűrű levest készítünk, érdemes kevergetni, mert a lencse hajlamos lekapni.
- Amikor elkészült a magyaros vöröslencseleves, tálakba szedjük, s a korábban megpirított sonkával tálaljuk.
Tippek és tanácsok a magyaros vöröslencseleves elkészítéséhez
A magyaros vöröslencse leves sokkal kevesebb fűszert tartalmaz, mint az zöldséges vöröslencseleves. De ettől még elegendően gazdag ízekben, főleg a pirított sonkának és a sűrített paradicsomnak köszönhetően.
A sonka kapcsán elég sok lehetőség van. Nem kell feltétlen pármai sonkát választani, egy olcsóbb verzió is megteszi, ami nincs tele adalékokkal.
De azt is megtehetjük, a főtt sonka levét is felhasználhatjuk a magyaros vöröslencseleves elkészítéséhez. Amitől igen különleges füstölt íze lesz a levesnek.
S a tálaláskor egy szelet húsvéti sonkát vágunk össze apróra, s azzal tegyük a végeredményt különlegessebbé.
Tipp: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
Amire figyelni érdemes, hogy a szárított fokhagymát nem szabad megpirítani. Ezért a leves felengedése után adjuk hozzá a vöröslencséhez és a sűrített paradicsomhoz.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a magyaros vöröslencselevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket, vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.