A magyaros vöröslencseleveshez a lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk.A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk és felaprítjuk.Sonkát is felaprítjuk, majd olajon vagy zsíron picit átsütjük és félretesszük.A sonka zsírjában megfuttatjuk a hagymát, s amikor kezd megpirulni, a fokhagymát is mellé tesszük egy picit pirulni.Ezután a hagymás alaphoz hozzáadjuk a vizet, a megtisztított lencsét, a sűrített paradicsomot, a babérlevelet, a borsot és a vizet. Felforraljuk, s bő negyed óra alatt készre főzzük.Az elkészült levest a korábban megpirított sonka darabjaival ízesítjük.A magyaros vöröslencseleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (úgy, ahogy a vöröslencse főzésénél szó volt róla).
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük (vagy lereszeljük).
Sonkát apró darabokra vágjuk, s a fazék alján olajon vagy zsíron megpirítjuk. Majd a fazék aljáról kikanalazva félretesszük egy kis tálba.
A fazékban maradt zsiradékon a felaprított hagymát üvegesre pirítjuk.
Amikor a hagyma megpirult, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fokhagymát. Jól átkeverjük, hogy a fokhagyma is egy picit megpiruljon.
Ezután a hagymás alaphoz hozzáadjuk a vizet, a megtisztított lencsét, a sűrített paradicsomot, a babérlevelet, a borsot és a vizet.
Lassú tűzön, gyöngyözve forrva megfőzzük a lencsét (15-20 perc).Figyelem! Ha sűrű levest készítünk, érdemes kevergetni, mert a lencse hajlamos lekapni.
Amikor elkészült a magyaros vöröslencseleves, tálakba szedjük, s a korábban megpirított sonkával tálaljuk.