Kaszásleves

A kaszásleves receptje hagymával, szalonnával, krumplival, babérlevéllel, ecettel és mustárral, az elkészítés részletes leírásával.

A savanykás, kesernyés és édeskés ízei harmonikusan egymáshoz illenek, amit a tejfölös habarás még inkább kiemel.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a kaszáslevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

kaszásleves

Kaszásleves recept

A kaszás leves elkészítésre régen több órát is eltartott, mert a füstölt körmöt és a csülköt időbe került megfőzni annyira, hogy szinte lefőjön a csontról.
Ma már egy darab füstölt sonka is megteszi alapanyagul. Hagymát és fokhagymát mellétéve, a füstölt sonkát alaposan összevágva fél órán át párolunk, hogy ugyan azt az ízt megkapjuk.
Amíg a húst pároljuk, megfőzünk egy adag krumplit babérlevéllel és sóval, amit a végén hozzáteszünk a füstölt húshoz, és az egészet tejfölösen behabarjuk, ecettel és mustárral picit megbolondítunk,
A kaszás leves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 35 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • 2 literes fazék

A leves hozzávalói
  

  • 20-25 dkg füstölt sonka (nyers)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ kg krumpli
  • 2 babérlevél
  • 2,5 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál
  • kevés ecet
  • kevés mustár

A leves főzés lépései
 

  • A füstölt húst felkockázzuk, s elkezdjük párolni a lábosban durván fél órán keresztül annyi vízben, mely épp ellepi.
    Időnként megkevergetve pótolva az elfőtt vizet.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, s a hús mellé rakjuk egészben, hogy belefőjön az íze.
  • Míg a hús megpuhul, a krumplit is megpucoljuk, centis kockákra vágjuk.
    Majd a babérlevelekkel és kevés sóval feltesszük főni külön egy lábosban.
  • Amikor a krumpli és a hús is megpuhult, az egészet összeöntjük (tehát nem szűrjük le a krumpli levét, megy bele az is a levesbe (!) ).
    (Akkor jó a krumpli, ha a beleszúrt villa révén a krumpli két darabra esik szét.)
  • A tejfölt s a lisztet összekeverjük egy kisebb tálban csomómentesen (habarást készítünk).
    Az összeöntött hús és krumpli levéből hozzá teszünk 2 merőkanállal, s a tejfölös liszttel jól elkeverjük.
  • Majd a habarást beleöntjük a levesbe, folyamatos kevergetés közben.
  • 3-4 percig tovább főzzük a levest, hogy a habarástól besűrűsödjön.
  • Amikor elkészült a leves, kevés mustárral és ecettel tovább ízesíthetjük.

Tippek és tanácsok a kaszásleves elkészítéséhez

A kaszásleves elkészítése nagyon egyszerű, túl sok változata nem is igazán létezik.

Ami változatosság lehetséges, az a füstölt hús minősége révén lehetséges. A füstölt sonka helyett használhatunk füstölt combot, csülköt, oldalast, tarját esetleg marhanyelvet.

Az is egy megoldás, ha éppen van otthon füstölt levünk (mert például a húsvéti sonka után megmaradt), s abból csinálunk (krumplit belefőzve, esetleg 1-2 répát is mellétéve) egy hamis kaszáslevest.

 

 

Amire figyeljünk a legvégén, hogy a mustár és az ecetből ne tegyünk sokat. A mustártól kicsit csípős, savanykás és kesernyés lesz a leves, míg az ecettől csupán savanykás.

Ha nem szeretjük a túl savanyú levest, nyugodtan hagyjuk el ezeket (maga a tejföl is savanyít a levesen egy picit)

Amire még érdemes odafigyelni, ha újkrumplit főzünk a kaszásleveshez, az valamivel hamarabb hamarabb meg fog főni, mint a régi (téli).

Kaszás leves ízesítése

Érdekesség: Több oldalon is fura dolgok kerültek a a kaszásleves receptjébe: tarhonya, szalonna, füstöltkolbász, zellerszár meg savanyú káposzta (lásd itt és itt). Ezek a régi receptekben (sem Horváth Ilona sem Frank Júlia gyűjteményében) nem szerepeltek, hogy itt is kimaradtak.

 

 

Amit még megtehetünk, ha nagyon hígnak érezzük a levest, hogy egy tojás sárgáját még a végén hozzáteszünk a habarás után (ezt a Horváth Ilona 1990-es Szakácskönyvében találtam).

Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

Tipp2: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük egy picit a zsiradékban, hogy megbarnuljon.

Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a kaszáslevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a kaszásleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése