A kaszásleves receptje hagymával, szalonnával, krumplival, babérlevéllel, ecettel és mustárral, az elkészítés részletes leírásával.
A savanykás, kesernyés és édeskés ízei harmonikusan egymáshoz illenek, amit a tejfölös habarás még inkább kiemel.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a kaszáslevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Kaszásleves recept
Eszközök
- 2 literes lábos
- 2 literes fazék
A leves hozzávalói
- 20-25 dkg füstölt sonka (nyers)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ kg krumpli
- 2 babérlevél
- 2,5 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál só
- kevés ecet
- kevés mustár
A leves főzés lépései
- A füstölt húst felkockázzuk, s elkezdjük párolni a lábosban durván fél órán keresztül annyi vízben, mely épp ellepi.Időnként megkevergetve pótolva az elfőtt vizet.
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, s a hús mellé rakjuk egészben, hogy belefőjön az íze.
- Míg a hús megpuhul, a krumplit is megpucoljuk, centis kockákra vágjuk.Majd a babérlevelekkel és kevés sóval feltesszük főni külön egy lábosban.
- Amikor a krumpli és a hús is megpuhult, az egészet összeöntjük (tehát nem szűrjük le a krumpli levét, megy bele az is a levesbe (!) ).(Akkor jó a krumpli, ha a beleszúrt villa révén a krumpli két darabra esik szét.)
- A tejfölt s a lisztet összekeverjük egy kisebb tálban csomómentesen (habarást készítünk).Az összeöntött hús és krumpli levéből hozzá teszünk 2 merőkanállal, s a tejfölös liszttel jól elkeverjük.
- Majd a habarást beleöntjük a levesbe, folyamatos kevergetés közben.
- 3-4 percig tovább főzzük a levest, hogy a habarástól besűrűsödjön.
- Amikor elkészült a leves, kevés mustárral és ecettel tovább ízesíthetjük.
Tippek és tanácsok a kaszásleves elkészítéséhez
A kaszásleves elkészítése nagyon egyszerű, túl sok változata nem is igazán létezik.
Ami változatosság lehetséges, az a füstölt hús minősége révén lehetséges. A füstölt sonka helyett használhatunk füstölt combot, csülköt, oldalast, tarját esetleg marhanyelvet.
Az is egy megoldás, ha éppen van otthon füstölt levünk (mert például a húsvéti sonka után megmaradt), s abból csinálunk (krumplit belefőzve, esetleg 1-2 répát is mellétéve) egy hamis kaszáslevest.
Amire figyeljünk a legvégén, hogy a mustár és az ecetből ne tegyünk sokat. A mustártól kicsit csípős, savanykás és kesernyés lesz a leves, míg az ecettől csupán savanykás.
Ha nem szeretjük a túl savanyú levest, nyugodtan hagyjuk el ezeket (maga a tejföl is savanyít a levesen egy picit)
Amire még érdemes odafigyelni, ha újkrumplit főzünk a kaszásleveshez, az valamivel hamarabb hamarabb meg fog főni, mint a régi (téli).
Kaszás leves ízesítése
Érdekesség: Több oldalon is fura dolgok kerültek a a kaszásleves receptjébe: tarhonya, szalonna, füstöltkolbász, zellerszár meg savanyú káposzta (lásd itt és itt). Ezek a régi receptekben (sem Horváth Ilona sem Frank Júlia gyűjteményében) nem szerepeltek, hogy itt is kimaradtak.
Amit még megtehetünk, ha nagyon hígnak érezzük a levest, hogy egy tojás sárgáját még a végén hozzáteszünk a habarás után (ezt a Horváth Ilona 1990-es Szakácskönyvében találtam).
Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.
Tipp2: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük egy picit a zsiradékban, hogy megbarnuljon.
Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a kaszáslevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.