Kolbászos krumplileves

Kolbászos krumplileves recept hagymával, fokhagymával, pár fűszerrel, tejföllel, pici ecettel, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy könnyed, édes, savanyú és picit kesernyés leves, s még laktató is. Könnyen elkészíthető, ha a két fő összetevőre odafigyelünk.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a kolbászos krumplilevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

kolbászos krumplileves

Kolbászos krumplileves recept

A kolbászos krumplileveshez a hagymát, a fokhagymát és a krumplit megpucoljuk.
A hagymát apróra felvágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, a krumplit másfél-két centis darabokra vágjuk fel.
A kolbászt megszabadítjuk a héjától, s karírára vágjuk.
A krumplit a kolbásszal, a babérlevéllel, a majoránnával, a sóval és a borssal elkezdjük főzni.
Amikor a krumpli kezd megpuhulni, a hagymából és a fokhagymából csinálunk egy paprikás rántást. Amit kevés főzőlével a végén elkeverünk, s hozzáadunk a krumplihoz.
Amikor a krumpli megfőtt, a tejfölt a főzőlével simára keverjük, s hozzáadjuk a leveshez. Majd egy kevés ecetet hozzátéve picit pikánssá varázsoljuk a kolbászos krumplileves.
A kolbászos krumplileves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • fokhagymanyomó
  • 2 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A leves hozzávalói
  

  • 60 dkg krumpli
  • 10 dkg kolbász (lángolt vagy főző)
  • 1 liter víz
  • 1 evőkanál
  • 1-2 darab babérlevél
  • 1 kávéskanál majoránna (szárított,morzsolt)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál sertészsír (lehet napraforgóolaj vagy kókuszolaj is)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 kávéskanál őrölt fűszerpaprika
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • 1,5 dl tejföl (20 %-os)
  • 1 kiskanál ecet

A leves főzés lépései
 

  • Krumplit meghámozzuk, s másfél-két centis kockákra vágjuk.
  • A kolbászról leszedjük a héját, s vékony karikára vágjuk.
    (Ha főzőkolbászt használunk, akár a karíkákat félbe is vághatjuk.)
  • A fazékba feltesszük a krumplit főni a vízzel, hozzá téve a felkarikázott kolbászt, a sót, a borsot, a majoránnát és a babérlevelet.
  • Míg a krumpli fő, a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.

Rántást készítünk a kolbászos krumplileveshez

  • Miután a krumpli 10 percet főtt, zsíron (vagy olajon) egy kisebb serpenyőben elkezdjük a hagymát pirítani folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzátesszük az áttört fokhagymát, s átkeverjük az egészet, hogy a foghagyma illata is megjelenjen.
  • Ezután levesszük takarékra a tűzhelyet, megszórjuk a hagymás-fokhagymás alapot finomliszttel, s a lisztet is kicsit megpirítjuk.
  • Amikor a liszt elkezd sötétedni, hozzáadjuk az egészhez a fűszerpaprikát, s a tűzhelyről lehúzva átkeverjük az egészet.
  • Végül a főzőléből egy-két merőkanállal hozzáadunk a rántáshoz, hogy picit lehűtsük.
    S ezt a felhigított rántást hozzáadjuk a főlésben lévő krumplihoz.

A kolbászos krumplileves készre főzése

  • Amikor a krumpli kezd megpuhulni, a tejfölt kevés forró főzőlével kikeverjük.
  • Majd kevergetés közben hozzácsorgatjuk a felkevert tejfölt a leveshez,. 
  • A tejfölt végül alaposan elkeverve 1-2 perc alatt készre főzzük a levest
  • Amikor a krumpli bő negyed óra után megfőtt, elzárjuk a tűzhelyet.
  • Az ecetet csak a legvégén adjuk hozzá, maximum (!) egy kiskanálnyit az egy liter leveshez.
    Fontos: Inkább két részletben adjuk hozzá a leveshez az ecetet, mint hogy túlságosan savanyú legyen számunkra a végeredmény.

Tippek és tanácsok a kolbászos krumplileves elkészítéséhez

A krumplileves legfontosabb összetevője a megfelelően kiválasztott krumpli. Ehhez érdemes rendesen megnézni a boltban vagy a piacon, milyen krumplit vásárolunk.

Az igazán finom krumplileveshez a kereskedelmi forgalomba „B” betűvel jelzett főzőkrumplik a megfelelőek. Ide tartoznak például a rózsa krumpli, a Pannónia, a desirée …

Fontos! A felaprított krumplik mérete közel azonos legyen. Lehet a krumpli akár egy centis kocka is, de akár 2 – kettő és fél is, de akkor az összes akkora legyen.

 

 

Ha nem egyenletesre vágjuk össze a krumplit, akkor a kisebb darabok szét fognak főni, mire a nagyobbak megfőnek, s olyanná válik a krumplileves, amibe már feles lesz rántást tenni, anélkül is sűrű (picit krémes) lesz a leves.

Ha pedig túl hamar vesszük le a krumplit, amikor a kicsik elkezdenek szétfőni, akkor a nagyobb darabok nyersek és kemények maradnak.

Ennek oka, hogy minél nagyobb a krumpli, annál lassabban fő meg (a belseje). Ezért érdemes inkább kisebbre vágni a krumplit, mert a kisebb méretet egyszerűbb közel azonosra vágni.

A kolbászos krumplileves ízesítése

A kolbászos krumplilevesbe többféle kolbászt is belefőzhetünk:

 

 

  • a főzőkolbász íze nem túlságosan karakteres, de remekül kiegészíti a krumpli ízét.
  • A lángolt csemege kolbász egy plusz füstölt ízt ad a levesnek.
  • A csípős kolbászok pedig karakteressé teszik a krumplilevest.

De a kolbászos krumplileves karakterét további zöldségek és fűszerek hozzáadásával is formálhatjuk:

  • egy kisebb zellergumóval;
  • egy fél karalábéval;
  • egy kisebb darab édeskáposztával
  • kevés tárkonnyal;
  • oregánóval;
  • rozmaringgal;
  • bazsalikommal.

Arra mindenképpen figyeljünk, hogy ne fűszerezzük túl a krumplilevest. Főleg akkor figyeljünk erre, ha lángolt kolbászt teszünk a levesbe, mert a fűszerekkel együtt képes elnyomni a krumpli természetes édes ízét.

Tipp: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét a levesben, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad fokhagymaport megpirítani. Ezért a főzővízhez adjuk hozzá, s ne a piruló hagymához.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, a csípős kolbász mellé nyugodtan hozzáadhatunk a leveshez még egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

A kolbászos krumplileves savanyítása kapcsán lehetünk kicsit egyediek.

  • ha túl savanykás ételeket nem annyira szeretjük, az ecetet simán kihagyhatjuk a receptből (mert a tejföl is picit savanyít a levesen);
  • ha nem szeretjük az ecetet, de a savanykás ízt szeretjük, simán behabarhatjuk a krumplilevest a receptben megadott tejföl mennyiségének akár a kétszeresével is.
  • ha viszont szeretjük az ecet ízét, akkor használhatunk a sima 10%-os ételecet helyett a balzsamecetet, borecetet vagy valamilyen gyümölcsecetet (s 1-2 kiskanállal adjunk a fenti mennyiséghez, ami egy jó középútnak nevezhető).

Ha viszont a lágyabb, krémesebb ízeket szeretjük, s nem lelkesedünk a savanykás ízekért,  nyugodtan készíthetünk burgonyakrémlevest is. Mely a kolbászos krumplilevessel ellentétben egyáltalán nem savanyú, inkább egy picit kesernyés és krémes.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a kolbászos krumplilevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a kolbászos krumplileveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése