A cukkinikrémleves receptje hagymával, krumplival, vajjal, tejszínnel, sóval, borssal és szerecsendióval az elkészítés részletes leírásával.
Megcsinálhatjuk egy könnyed levesnek is, vagy csinálhatunk belőle kicsit több krumplival és egy kis joghurttal egy picit pikánsabb és laktatóbb leves is.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a cukkinikrémlevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Cukkinikrémleves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- fokhagymanyomó
A leves hozzávalói
- ½ kg cukkini
- 30 dkg krumpli
- 1 fej hagyma
- 3-4 dkg vaj (vagy kókuszolaj)
- 1 teáskanál só
- bors (ízlés szerint)
- 1 liter víz (vagy alaplé)
- 2 dl tejszín
- 1 késhegynyi szerecsendió
A leves főzés lépései
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk, s felaprítjuk centis kockákra.
- Krumplit meghámozzuk, s centis kockákra vágjuk.(Felhasználásig víz alatt tároljuk, nehogy megfeketedjen a levegőn)
- A hagymát elkezdjük dinsztelni a vajon (kevés vizet hozzáadva).
- Amikor elkezd a hagyma üvegesedni, mellé tesszük a cukkinit is.Sózzuk, borsozzuk, s párszor átforgatjuk a cukkinit a hagymás vajban.
- Amikor a cukkini a hőtől kicsit összeesik, s levet ereszt, felengedjük vízzel vagy alaplével.Hozzáadjuk a vízből kivett krumplit, s negyed óra alatt megfőzzük a zöldségeket.
- Amikor a krumpli megpuhul, tejszínt és egy kevés szerecsendiót adunk a leveshez.Botmixerrel krémesre turmixoljuk és tálaljuk.
Tippek s tanácsok a cukkinikrémleves elkészítéséhez
A cukkini a fő hatására nagyon könnyen szétesik, szétfő. Ezért kerül a levesbe pár szem krumpli, hogy a leves tartalmasabb legyen.
Viszont nem lenne túl szerencsés, ha a krumpli íze dominálna a levesben, ezért nem teszünk bele babérlevelet.
A másik fontos elem, hogy a cukkini ízét az alaplé jó ki tudja emelni, azért érdemes a levest nem vízzel, hanem alaplével elkészíteni.
Használhatunk hozzá zöldség alaplevet épp úgy, mint húsleves alaplevet. Mindegyiktől fonom lesz.
Figyelem: alaplé használata mellett fele annyi só is elég a receptbe, mint ami meg van adva.
Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan hozzátehetünk egy-két leveskockát a vízhez. Lehet az akár marha-, tyúk-, erőleves-, vagy zöldségleveskocka is.
Érdemes a cukkini külső részét belefőzni a levesbe, mert ehető, s tele van értékes tápanyagokkal. Másrészt jellegzetes zöld színe megszínezi a levest is.
Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan elkészíthetjük a krumplileves csípősen is. Némi csípős paprikakrémmel vagy chiliporral esetleg Cayenne borssal.
De adhatunk a cukkinikrémleveshez egy vajas paprikamártást is, ahogyan a török vöröslencselevest tálalják.
Ha csak picit fűszeresen szeretnénk a cukkinikrémlevest, adhatunk hozzá kevés majoránnát, petrezselymet.
Tálaláskor pirítóst, krutont, esetleg serpenyőben átsütött vékony bacon szalonnát, apróra felszelt hagymát is adhatunk hozzá.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a cukkinikrémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.