A török vöröslencselevest receptje hagymával, krumplival, sárgarépával, sűrített paradicsommal, az elkészítés részletes leírásával.
Mely idehaza is egyre többen kedvelik, hiszen nagyon laktat, s nem annyira fűszeres, mint sok más keleti vöröslencse leves. Illata és krémes jellege pedig csak úgy eteti magát.
A hozzá adott vajas-paprikás mártástól, melyet elkészíteni tényleg fél perc, pedig igazán pikáns lesz.
Török vöröslencseleves recept
Eszközök
- 2 literes lábos
A leves hozzávalói
- 20 dkg vöröslencse
- 1 fej vöröshagyma
- 1 darab krumpli (közepes)
- 1 szál sárgarépa (nagyobb)
- 2-3 dkg sűrített paradicsom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál só
- 1 evőkanál mantalevél (szárított)
- 14 dl húsleves alaplé (marhahúsból)
- 2 evőkanál vaj
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 csipet só
- ½ citrom (4-be vágva)
A leves főzés lépései
- A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (lásd a vöröslencse főzéséről szóló írást).
- Pucoljuk meg a hagymát, a krumplit, a sárgarépát, és aprítsuk fel apró darabokra.
- Az olívaolajon (kis vízzel) a hagymát megpároljuk Apró, de fontos megjegyzés: a török konyha nem ismeri a lepirított hagymát!
- Hozzáadjuk a megtisztított vöröslencsét, az őrölt menta levelet, a sárgarépát és felöntjük az egészet a marha alaplével.
- Addig főzzük, amíg a répa és a krumpli puhára nem főtt, ami közepes-alacsony hőfokon kb. 10-15 perc alatt.
- Amikor a zöldségek megfőttek, egy botmixerrel az egészből csinálunk egy pürét, mint ahogyan azt a krémlevesek elkészítésénél szoktuk.
- Ha a levest túl sűrűre sikerült, egy kevés víz hozzáadásával, és a keverék felforralásával javíthatunk az eredményen.
Paprikás öntet elkészítése
- Az öntet elkészítéséhez egy kis lábasban vagy serpenyőben alacsony hőfokon a vajat (vagy az olívaolajat) megolvasztjuk (felmelegítjük).
- Amikor a vaj már serceg, hozzáadjuk a sót és a fűszerpaprikát, hogy kicsit megpiruljon.
- A levest melegen tálaljuk, tetejére a paprikás öntetből keveset hozzáadunk díszítésnek.
- Sok török szereti ezt a levest kicsit savanykásan, hogy az éttermekben mindig adnak a tányér mellé egy cikk citromot.
Tippek és tanácsok a török vöröslencse leves elkészítéséhez
A török konyha egyszerűsége ezen a vöröslencse levesen is látszik.
Akik nem szoktak alaplével főzni, nyugodtan felforralhatnak másfél liter vizet, s belefőzhetnek 3 marha leveskockát. Úgy is finom lesz a leves.
Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük a csípős ízeket, a paprikás öntet elkészítésekor a megolvadt vajba bele tehetünk egy kevés csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a török vöröslencse-krémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.