Török vöröslencseleves

A török vöröslencselevest receptje hagymával, krumplival, sárgarépával, sűrített paradicsommal, az elkészítés részletes leírásával.

Mely idehaza is egyre többen kedvelik, hiszen nagyon laktat, s nem annyira fűszeres, mint sok más keleti vöröslencse leves. Illata és krémes jellege pedig csak úgy eteti magát.

 

 

A hozzá adott vajas-paprikás mártástól, melyet elkészíteni tényleg fél perc, pedig igazán pikáns lesz.

török vöröslencse leves

Török vöröslencseleves recept

A török vöröslencseleves nagyon hasonlít a vöröslencse-krémleveshez.
A két étel között a legnagyobb különbség, hogy a török vöröslencselevesbe nem teszünk fehérrépát, s picikét savanykásabb és kesernyésebb az íze benne lévő sűrített paradicsomtól és mentalevéltől.
S aki szereti, tehet a levesbe frissen facsart citromlevet is.
A török vöröslencse leves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 19 perc
Összes idő 29 perc
Fogás Egyszerű levesek, krémlevesek, zöldséglevesek
Konyha Mediterrán
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A leves hozzávalói
  

  • 20 dkg vöröslencse
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 darab krumpli (közepes)
  • 1 szál sárgarépa (nagyobb)
  • 2-3 dkg sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál
  • 1 evőkanál mantalevél (szárított)
  • 14 dl húsleves alaplé (marhahúsból)
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 csipet
  • ½ citrom (4-be vágva)

A leves főzés lépései
 

  • A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (lásd a vöröslencse főzéséről szóló írást).
  • Pucoljuk meg a hagymát, a krumplit, a sárgarépát, és aprítsuk fel apró darabokra.
  • Az olívaolajon (kis vízzel) a hagymát megpároljuk
    Apró, de fontos megjegyzés: a török konyha nem ismeri a lepirított hagymát!
  • Hozzáadjuk a megtisztított vöröslencsét, az őrölt menta levelet, a sárgarépát és felöntjük az egészet a marha alaplével.
  • Addig főzzük, amíg a répa és a krumpli puhára nem főtt, ami közepes-alacsony hőfokon kb. 10-15 perc alatt.
  • Amikor a zöldségek megfőttek, egy botmixerrel az egészből csinálunk egy pürét, mint ahogyan azt a krémlevesek elkészítésénél szoktuk.
  • Ha a levest túl sűrűre sikerült, egy kevés víz hozzáadásával, és a keverék felforralásával javíthatunk az eredményen.

Paprikás öntet elkészítése

  • Az öntet elkészítéséhez egy kis lábasban vagy serpenyőben alacsony hőfokon a vajat (vagy az olívaolajat) megolvasztjuk (felmelegítjük).
  • Amikor a vaj már serceg, hozzáadjuk a sót és a fűszerpaprikát, hogy kicsit megpiruljon.
  • A levest melegen tálaljuk, tetejére a paprikás öntetből keveset hozzáadunk díszítésnek.
  • Sok török szereti ezt a levest kicsit savanykásan, hogy az éttermekben mindig adnak a tányér mellé egy cikk citromot.
A leves jellemzői ebéd ötletek, húsnélküli levesek, vacsora ötletek

Tippek és tanácsok a török vöröslencse leves elkészítéséhez

A török konyha egyszerűsége ezen a vöröslencse levesen is látszik.

Akik nem szoktak alaplével főzni, nyugodtan felforralhatnak másfél liter vizet, s belefőzhetnek 3 marha leveskockát. Úgy is finom lesz a leves.

Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

 

 

Ha viszont szeretjük a csípős ízeket, a paprikás öntet elkészítésekor a megolvadt vajba bele tehetünk egy kevés csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a török vöröslencse-krémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a török vöröslencse-leveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése