Vöröslencse-krémleves

A vöröslencse krémleves receptje hagymával, fokhagymával, krumplival, zöldségekkel, babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával.

Ha gyorsan egy finom levesre vágysz, érdemes ezt a receptet kipróbálnod, mert a vöröslencsén kívül semmi olyan extra hozzávalót nem tartalmaz, amit egy átlagos magyar háztartásban nem találhatnál meg.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a vöröslencse-krémlevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

vöröslencse-krémleves

Vöröslencse-krémleves recept

A vöröslencse krémleveshez a lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk.
Megtisztítjuk és felaprítjuk a zöldségeket, majd olívaolajon megpirítjuk a hagymát.
Amikor a hagyma üvegesre pirult, hozzáadjuk az őrölt paprikát és átkeverjük az egészet.
A megpirult hagymát felöntjük a alaplével, hozzáadjuk a a babérlevelet, a megpucolt zöldségeket és a megtisztított vöröslencsét.
Az egészet addig főzzük, míg a répák, a krumpli és a lencse meg nem főnek (20-25 percig).
A főzés végén a babérleveleket kivesszük, s a levest egy botmixerrel alaposan átturmixoljuk. Végül főzőtejszínnel az egészet összefőzzük.
A vöröslencse-krémleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 35 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Botmixer
  • 2 literes lábos

A leves hozzávalói
  

  • 25 dkg vöröslencse
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 szem krumpli
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 2 evőkanál olívaolaj (finomított)
  • 3-4 babérlevél
  • fűszerpaprika (édes vagy csípős)
  • 15 dl húsleves alaplé
  • 2 dl tejszín

A leves főzés lépései
 

  • A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (úgy, ahogy a vöröslencse főzésénél szó volt róla).
  • Megtisztítjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, a krumplit, a sárgarépát és a fehérrépát.
  • A vöröshagymát, a krumplit, a sárgarépát és a fehérrépát felkockázzuk.
  • Az olívaolajat a lábosba beleöntjük, közepes lángon felmelegítjük, majd a hagymát hozzáadva üvegesre pirítjuk.
    (Használhatunk napraforgóolajat vagy zsírt is, ha azt szoktuk meg.)
  • Amikor a hagyma üvegesre pirult, hozzáadjuk az őrölt paprikát, és átkeverjük az egészet.
  • A megpirult hagymához hozzáadjuk a húsleves alaplevet, a babérlevelet, a fokhagymát, a krumplit, a sárgarépát, a fehérrépát és a megtisztított vöröslencsét.
  • Az egészet addig főzzük, míg a répák, a krumpli és a lencse meg nem főtt (durván 15-20 perc alatt megvan),
  • Amikor megfőtt a leves, a babérleveleket kivesszük, s a levest egy botmixerrel alaposan átturmixoljuk.
  • A pépes állagú leveshez hozzáadunk 2 dl főzőtejszínt, s egyet még forralunk rajta, hogy az ízek összeérjenek.

Tippek és tanácsok a vöröslencse-krémleves elkészítéséhez

A vöröslencseleveseknek sokféle formája létezik. Ez egy könnyen fogyasztható étel, melybe nem sok fűszer került.

Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan felforralhatunk másfél liter vizet, s belefőzhetnünk 3 leveskockát. Úgy is finom lesz a leves.

Ha savanykásabb ízre vágyunk, adhatunk hozzá a főzés elején sűrített paradicsomot, vagy a végén citromlevet.

 

 

Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha szeretjük a fűszeres ízeket, nyugodtan tehetünk hozzá apróra vágott gyömbért, őrölt köményt, koriandert, kurkumát, curryt vagy akár Cayenne borsot is.

 

 

A lényeg úgy is a zöldségeken és a vöröslencsén lesz, amit a fenti fűszerek keveréke egy sokrétű ételt képesek elénk varázsolni.

A levest tálalhatjuk tejföllel, levesgyönggyel, krutonnal (pirított kenyérkockával), pirított baconnel, tökmaggal vagy mandulával.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a vöröslencse-krémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a vöröslencse-krémleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése