A vöröslencse krémleves receptje hagymával, fokhagymával, krumplival, zöldségekkel, babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával.
Ha gyorsan egy finom levesre vágysz, érdemes ezt a receptet kipróbálnod, mert a vöröslencsén kívül semmi olyan extra hozzávalót nem tartalmaz, amit egy átlagos magyar háztartásban nem találhatnál meg.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a vöröslencse-krémlevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Vöröslencse-krémleves recept
Eszközök
- Botmixer
- 2 literes lábos
A leves hozzávalói
- 25 dkg vöröslencse
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 3 gerezd fokhagyma
- 3-4 szem krumpli
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 2 evőkanál olívaolaj (finomított)
- 3-4 babérlevél
- só
- fűszerpaprika (édes vagy csípős)
- 15 dl húsleves alaplé
- 2 dl tejszín
A leves főzés lépései
- A lencsét alaposan megmossuk, és ha szükséges, átválogatjuk (úgy, ahogy a vöröslencse főzésénél szó volt róla).
- Megtisztítjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, a krumplit, a sárgarépát és a fehérrépát.
- A vöröshagymát, a krumplit, a sárgarépát és a fehérrépát felkockázzuk.
- Az olívaolajat a lábosba beleöntjük, közepes lángon felmelegítjük, majd a hagymát hozzáadva üvegesre pirítjuk.(Használhatunk napraforgóolajat vagy zsírt is, ha azt szoktuk meg.)
- Amikor a hagyma üvegesre pirult, hozzáadjuk az őrölt paprikát, és átkeverjük az egészet.
- A megpirult hagymához hozzáadjuk a húsleves alaplevet, a babérlevelet, a fokhagymát, a krumplit, a sárgarépát, a fehérrépát és a megtisztított vöröslencsét.
- Az egészet addig főzzük, míg a répák, a krumpli és a lencse meg nem főtt (durván 15-20 perc alatt megvan),
- Amikor megfőtt a leves, a babérleveleket kivesszük, s a levest egy botmixerrel alaposan átturmixoljuk.
- A pépes állagú leveshez hozzáadunk 2 dl főzőtejszínt, s egyet még forralunk rajta, hogy az ízek összeérjenek.
Tippek és tanácsok a vöröslencse-krémleves elkészítéséhez
A vöröslencseleveseknek sokféle formája létezik. Ez egy könnyen fogyasztható étel, melybe nem sok fűszer került.
Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan felforralhatunk másfél liter vizet, s belefőzhetnünk 3 leveskockát. Úgy is finom lesz a leves.
Ha savanykásabb ízre vágyunk, adhatunk hozzá a főzés elején sűrített paradicsomot, vagy a végén citromlevet.
Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha szeretjük a fűszeres ízeket, nyugodtan tehetünk hozzá apróra vágott gyömbért, őrölt köményt, koriandert, kurkumát, curryt vagy akár Cayenne borsot is.
A lényeg úgy is a zöldségeken és a vöröslencsén lesz, amit a fenti fűszerek keveréke egy sokrétű ételt képesek elénk varázsolni.
A levest tálalhatjuk tejföllel, levesgyönggyel, krutonnal (pirított kenyérkockával), pirított baconnel, tökmaggal vagy mandulával.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a vöröslencse-krémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.