A sárgaborsó-krémleves receptje hagymával, fokhagymával, krumplival, babérlevéllel és főzőtejszínnel, az elkészítés részletes leírásával.
Ha egy-két apró dologra odafigyelünk, könnyen és gyorsan le lehet készíteni bármikor az év során.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a sárgaborsó-krémlevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Sárgaborsó-krémleves recept
Eszközök
- 2 literes lábos
- Botmixer
A leves hozzávalói
- 30 dkg sárgaborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 darab krumpli (nagyobb)
- 1,2 liter víz
- 2-3 babérlevél
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál bors (elhagyható)
- 2 dl főzőtejszín
- 1 csokor petrezselyemzöld
A leves főzés lépései
- A sárgaborsót átmossuk, s bőséges vízbe beáztatjuk legalább egy éjszakára.
- A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A hagymát félbevágjuk.
- A krumplit megmossuk, megpucoljuk, és centis kockákra felaprítjuk
- A megdagadt sárgaborsót leszűrjük, hozzátesszük vizet, a krumplit, vöröshagymát és a fokhagymát, majd elkezdjük lassan főzni.
- A sárgaborsó a főzés elején a vörös húsokhoz hasonlóan kicsit felhabzik, amit érdemes kanállal vagy kisebb szűrőkanállal leszedni.
- Amikor a habosodás abbamaradt, hozzátesszük a babérleveleket, a sót (és esetlegesen a borsot). 25-30 perc alatt a sárgaborsó meg fog puhulni a krumplival és a hagymákkal együtt együtt.
- Amikor a sárgaborsó megpuhult, az egész levest a tűzhelyről lehúzzuk, s botmixerrel pépesítjük. Visszatéve a tűzhelyre tejszínt és az apróra vágott petrezselymet tesszük hozzá, és még egyet forralunk a sárgaborsó-krémlevesen.
Tippek és tanácsok a sárgaborsó-krémleves elkészítéséhez
A sárgaborsó tartalmú ételek alapvetően két dolog miatt válnak rendszerint a közutálat tárgyává az iskolai menzán.
Az egyik, hogy maga a sárgaborsó szemei kemények maradnak a legtöbb esetben. Azért kell legalább fél napig áztatni, hogy ezt elkerüljük.
A másik baj az ízével volt, ami alapvetően egy semleges, kicsit kesernyés valami. Ha nem adunk hozzá fűszereket, akkor csak a nagy semmit fogjuk enni.
Ebben a receptben nem volt túl sok fűszer, mert a hagyma, a krumpli és a tejszín segít a sárgaborsó ízét lágyítani.
- Ha szeretnénk egy picit karakteresebb ízvilágot, hasonlóan a sárgaborsó-főzelékhez, tehetünk a sárgaborsó-krémlevesbe az utolsó forralás előtt kevés koriandert, római köményt (és esetleg fűszerpaprikát).
- Aki szeret kísérletezni, az bátran tehet mellé további zöldfűszereket is, ahogyan a Közel-Keleten és Észak-Afrikában teszik.
Például tehetünk bele: kakukkfüvet, rozmaringot, majoránnát, kurkumát, oregánót, bazsalikomot, tárkonyt vagy lestyánt. - S aki szereti a csípőset, kevés csilit vagy pirosaranyat is tehet bele.
Tejföllel, levesgyönggyel, krutonnal (pirított kenyérkockával), snidlinggel, pirított baconnel, (füstölt)sajttal, tökmaggal vagy mandulával tálalhatjuk.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a sárgaborsó-krémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.