Sárgaborsóleves recept hagymával, babérlevéllel, korianderrel, petrezselyemmel és római köménnyel, az elkészítés részletes leírásával.
Ugyan sokak rémálma volt a menzán a sárgaborsó, mert nem volt elegendő ideig előre beáztatva, és rendesen fűszerezve, de normálisan elkészítve sárgaborsóleves lehet finom és ínycsiklandozó.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a sárgaborsólevest, majd megnézzük azt is, hogyan lesz a végeredmény igazán finom és ízletes.
Sárgaborsóleves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- Botmixer
- kisebb serpenyő
A leves hozzávalói
- 40 dkg sárgaborsó
- 1 fej hagyma
- 1 liter víz
- 2 leveskocka
- 1-2 babérlevél
- 2 szelet bacon szalonna
- 4 szelet kenyér
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál koriander
- 1 teáskanál római kömény
A leves főzés lépései
- A sárgaborsót átmossuk, s bőséges vízbe beáztatjuk legalább egy éjszakára.
- A vöröshagymát megpucoljuk és félbevágjuk.
- A megdagadt sárgaborsót leszűrjük az áztatóléből, majd bő kétszeres mennyiségű vízben elkezdjük lassan főzni a megpucolt hagymával, úgy hogy legalább 2 ujjnyi víz legyen a sárgaborsó felett.A főzővízhez tegyünk hozzá 2 leveskockát is, hogy ízesebb legyen a sárgaborsófőzelék.
- A sárgaborsó a főzésekor ugyan úgy felhabzik, mint a vörös húsok, amit érdemes kanállal vagy kisebb szűrőkanállal az elején leszedni.
- Amikor a habosodás abbamaradt, hozzátesszük a babérleveleket (és esetlegesen a borsot). 25-30 perc alatt a sárgaborsó meg fog puhulni.
Bacon zsírján pirított kruton (kenyérkocka) készítése
- Míg megfő a sárgaborsó, a kenyerekről levágjuk a héját, és apró kockákra felvágjuk az egészet
- A bacont vékony csíkokra vagy kisebb kockákra felvágjuk, és egy kis serpenyőben megpirítjuk, hogy kisüljön a zsírja.
- A zsírjáról leszedjük a megsült bacont egy kicsi tálba, s a serpenyőben maradt zsírra rádobjuk a kockára vágott kenyeret.
- Többször átforgatva a kenyérkockák minden oldalát megpirítjuk.
A sárgaborsó leves besűrítése
- Amikor a sárgaborsó megpuhult, a felét kivesszük egy tálba úgy, hogy a megfőtt hagyma a lábosban maradjon.
- A lábos tartalmához hozzáadjuk a a koriandert, a római köményt és a fűszerpaprikát, és az egészet egy botmixerrel pépesítjük a leves egy részét.
- A végén a pépes részt és a félretett részt összeöntjük, jól elkeverjük, és kész is a finom sárgaborsó leves.
- Tálaláskor kimerjük a levest, rátesszük a krutont, és annak tetejére a bakon darabokat.
Tippek és tanácsok a sárgaborsóleves elkészítéséhez
A sárgaborsó tartalmú ételek alapvetően két dolog miatt válnak rendszerint a közutálat tárgyává a menzán.
Az egyik, hogy maga a sárgaborsó szemei kemények maradnak a legtöbb esetben. Azért kell legalább fél napig áztatni, hogy ezt elkerüljük.
A másik baj az ízével volt, ami alapvetően egy semleges, kicsit kesernyés pép. Ha nem adunk hozzá fűszereket, akkor csak a nagy semmit fogjuk enni.
- Ha szeretnénk egy picit karakteresebb ízvilágot, hasonlóan a sárgaborsó-főzelékhez, a kruton (pirított kenyérkockát) elkészítése után a maradék zsírba beletehetjük a koriandert, a római köményt és fűszerpaprikát, s a tűzről levéve picit megpiríthatjuk őket.
Amit utána egy-két merőkanál főzőlével át tudunk mosni a lábosba. - Aki szeret kísérletezni, az bátran tehet a sárgaborsólevesbe további zöldfűszereket is, ahogyan a Közel-Keleten és Észak-Afrikában teszik.
Például tehetünk bele: petrezselyemzöldet, kakukkfüvet, rozmaringot, majoránnát, kurkumát, oregánót, bazsalikomot, tárkonyt vagy lestyánt. - Aki szereti a csípőset, kevés csilit vagy pirosaranyat is bevállalhat.
Ha szoktunk alaplét használni a főzéshez, vagy van maradék húsleves lé, nyugodtan megfőzhetjük a sárgaborsót avval is. Ha húsleves lét használunk, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben ne a húsleves íze domináljon, hanem a sárgaborsóé.
Ha nem akarunk a pirított bacon és a kruton elkészítésével foglalkozni, akkor a sárgaborsólevest tejföllel, levesgyönggyel, snidlinggel, (füstölt)sajttal, tökmaggal vagy mandulával is tálalhatjuk.
A tetejét meg díszíthetjük egy-két bazsalikomlevéllel, adhatunk hozzá apróra vágott sülthúst vagy pörköltöt.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a sárgaborsólevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.