Sárgaborsóleves

Sárgaborsóleves recept hagymával, babérlevéllel, korianderrel, petrezselyemmel és római köménnyel, az elkészítés részletes leírásával.

Ugyan sokak rémálma volt a menzán a sárgaborsó, mert nem volt elegendő ideig előre beáztatva, és rendesen fűszerezve, de normálisan elkészítve sárgaborsóleves lehet finom és ínycsiklandozó.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a sárgaborsólevest, majd megnézzük azt is, hogyan lesz a végeredmény igazán finom és ízletes.

sárgaborsóleves

Sárgaborsóleves recept

A sárgaborsóleves elkészítéséhez érdemes előző nap beáztatni a sárgaborsót, s hűtőbe tenni legalább egy éjszakára, hogy jól megszívja magát vízzel.
Amikor a sárgaborsó megdagadt, leszűrjük, s bő kétszeres mennyiségű vízben feltesszük főni.
Forrástól számítva 20-25 perc alatt megfő, s akkor részben pépesítjük, fűszerezzük, majd visszaöntve a másik felét megkapjuk a finom sárgaborsólevest.
A sárgaborsóleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 20 perc
Kruton készítés 10 perc
Összes idő 35 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • Botmixer
  • kisebb serpenyő

A leves hozzávalói
  

  • 40 dkg sárgaborsó
  • 1 fej hagyma
  • 1 liter víz
  • 2 leveskocka
  • 1-2 babérlevél
  • 2 szelet bacon szalonna
  • 4 szelet kenyér
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál koriander
  • 1 teáskanál római kömény

A leves főzés lépései
 

  • A sárgaborsót átmossuk, s bőséges vízbe beáztatjuk legalább egy éjszakára.
  • A vöröshagymát megpucoljuk és félbevágjuk.
  • A megdagadt sárgaborsót leszűrjük az áztatóléből, majd bő kétszeres mennyiségű vízben elkezdjük lassan főzni a megpucolt hagymával, úgy hogy legalább 2 ujjnyi víz legyen a sárgaborsó felett.
    A főzővízhez tegyünk hozzá 2 leveskockát is, hogy ízesebb legyen a sárgaborsófőzelék.
  • A sárgaborsó a főzésekor ugyan úgy felhabzik, mint a vörös húsok, amit érdemes kanállal vagy kisebb szűrőkanállal az elején leszedni.
  • Amikor a habosodás abbamaradt, hozzátesszük a babérleveleket (és esetlegesen a borsot).
    25-30 perc alatt a sárgaborsó meg fog puhulni.

Bacon zsírján pirított kruton (kenyérkocka) készítése

  • Míg megfő a sárgaborsó, a kenyerekről levágjuk a héját, és apró kockákra felvágjuk az egészet
  • A bacont vékony csíkokra vagy kisebb kockákra felvágjuk, és egy kis serpenyőben megpirítjuk, hogy kisüljön a zsírja.
  • A zsírjáról leszedjük a megsült bacont egy kicsi tálba, s a serpenyőben maradt zsírra rádobjuk a kockára vágott kenyeret.
  • Többször átforgatva a kenyérkockák minden oldalát megpirítjuk.

A sárgaborsó leves besűrítése

  • Amikor a sárgaborsó megpuhult, a felét kivesszük egy tálba úgy, hogy a megfőtt hagyma a lábosban maradjon.
  • A lábos tartalmához hozzáadjuk a a koriandert, a római köményt és a fűszerpaprikát, és az egészet egy botmixerrel pépesítjük a leves egy részét.
  • A végén a pépes részt és a félretett részt összeöntjük, jól elkeverjük, és kész is a finom sárgaborsó leves.
  • Tálaláskor kimerjük a levest, rátesszük a krutont, és annak tetejére a bakon darabokat.

Tippek és tanácsok a sárgaborsóleves elkészítéséhez

A sárgaborsó tartalmú ételek alapvetően két dolog miatt válnak rendszerint a közutálat tárgyává a menzán.

Az egyik, hogy maga a sárgaborsó szemei kemények maradnak a legtöbb esetben. Azért kell legalább fél napig áztatni, hogy ezt elkerüljük.

A másik baj az ízével volt, ami alapvetően egy semleges, kicsit kesernyés pép. Ha nem adunk hozzá fűszereket, akkor csak a nagy semmit fogjuk enni.

 

 

  • Ha szeretnénk egy picit karakteresebb ízvilágot, hasonlóan a sárgaborsó-főzelékhez, a kruton (pirított kenyérkockát) elkészítése után a maradék zsírba beletehetjük a koriandert, a római köményt és fűszerpaprikát, s a tűzről levéve picit megpiríthatjuk őket.
    Amit utána egy-két merőkanál főzőlével át tudunk mosni a lábosba.
  • Aki szeret kísérletezni, az bátran tehet a sárgaborsólevesbe további zöldfűszereket is, ahogyan a Közel-Keleten és Észak-Afrikában teszik.
    Például tehetünk bele: petrezselyemzöldet, kakukkfüvet, rozmaringot, majoránnát, kurkumát, oregánót, bazsalikomot, tárkonyt vagy lestyánt.
  • Aki szereti a csípőset, kevés csilit vagy pirosaranyat is bevállalhat.

Ha szoktunk alaplét használni a főzéshez, vagy van maradék húsleves lé, nyugodtan megfőzhetjük a sárgaborsót avval is. Ha húsleves lét használunk, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben ne a húsleves íze domináljon, hanem a sárgaborsóé.

Ha nem akarunk a pirított bacon és a kruton elkészítésével foglalkozni, akkor a sárgaborsólevest tejföllel, levesgyönggyel, snidlinggel, (füstölt)sajttal, tökmaggal vagy mandulával is tálalhatjuk.

A tetejét meg díszíthetjük egy-két bazsalikomlevéllel, adhatunk hozzá apróra vágott sülthúst vagy pörköltöt.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a sárgaborsólevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

 

 

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a sárgaborsóleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése