Tárkonyos zöldbableves (zöldségekkel)

Tárkonyos zöldbableves recept hagymával, sárgarépával, fehérrépával, krumplival és babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy tápláló, laktató, finom s tartalmas leves, tele nagyszerű ízekkel, fűszerekkel és az elmaradhatatlan tárkonnyal, mely a tejföllel igazi ízeket kölcsönöz a mindennapokba.

 

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a tárkonyos zöldbablevest. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

tárkonyos zöldbableves

Tárkonyos zöldbableves recept

Az apróra vágott hagymákat olajon megpirítjuk. Amikor a hagymák kezdenek üvegesedni, hozzátesszük a fokhagymát is, s jól átkeverjük.
Majd a fazekat lehúzva a tűzhelyről a pirospaprikát is hozzáadjuk, s kevergetve kicsit átpirítjuk.
Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét egy kevés (1 dl) vizet. Megsózzuk, majoránnával, köménymaggal, tárkonnyal és babérlevéllel ízesítjük, s hagyjuk felforrni.
Amikor felforr a víz, beleöntjük a felengedett zöldbabot, megforgatjuk a szaftban, és felöntjük az egészet bő egy liter vízzel.
Megvárjuk, hogy felforrjon a víz a babbal, majd visszavesszük a lángot, hogy a leves ne forrja el a levét.
Közben megpucoljuk a krumplit, feldaraboljuk, s a leves felforrásától számított 10-15 perc után hozzátesszük a leveshez.
A krumpli hozzáadása után feltekerjük a lángot, míg újra fel nem forr a leves, s utána lefedjük a fazekat, levesszük alatta a lángot kicsire, és 15-20 perc alatt megfőzzük.
Amikor kész a leves, egy külön edényben a a tejfölt összekeverjük a tejjel és a levesből vett forró lével, azért, hogy ne legyen csomós a liszt.
Utána beleöntjük a levesbe folyamatosan kevergetve. További 5-10 percig tovább főzve a levest hagyjuk, hogy a habarástól a leves besűrűsödjön.
A végén megkóstoljuk a levest, s ha nem eléggé savanyú, 1-2 evőkanál ecettel kicsit savanykásabbá lehet tenni a tárkonyos zöldbablevest.
A tárkonyos zöldbableves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 40 perc
Összes idő 1 óra
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes fazék
  • fokhagymanyomó
  • serpenyő a rántás elkészítéséhez

A leves hozzávalói
  

  • 30 dkg vajbab
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej hagyma (nagyobb)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet (kókusz)zsír is)
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 2-3 darab babérlevél
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom (1 kis doboz)
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors
  • 1 kiskanál majoránna
  • 1 kiskanál tárkony
  • 1 kiskanál őrölt fűszerkömény
  • ½ kg burgonya
  • 1 dl tejföl
  • 2 evőkanál finomliszt (csapott)

A leves főzés lépései
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A vajbabot átmossuk, a végeit levágjuk, és 2-3 centis darabba összevágjuk.
    Ha fagyasztott zöldbabot használunk, forró vízzel átmossuk egy szűrőben, hogy felengedjen a főzés előtt.
  • A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, s vékony karikákra feldaraboljuk.
  • A rántás elkészítéséhez 1 dl vizet odakészítünk egy kisebb pohárba a tűzhely mellé, hogy menet közben ne kelljen kapkodni.

Rántásos-paradicsomos alap elkészítése

  • Az olajat vagy a zsírt a fazék alján felmelegítjük.
    Amikor az olaj már meleg, hozzáadjuk az apróra felvágott hagymát, s megpirítjuk.
  • Amikor már üveges a hagyma, hozzátesszük a megzúzott fokhagymát is, s jól elkeverjük, hogy egy picit az is megpiruljon.
  • Majd a fazekat lehúzva a tűzhelyről a pirospaprikát is hozzáadjuk, s kevergetve kicsit átpirítjuk.
  • Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét egy kevés (1 dl) vizet.
    Megsózzuk, borsozzuk, majoránnával, köménymaggal, tárkonnyal és babérlevéllel ízesítjük, s hagyjuk felforrni.
  • Amikor felforrt a paradicsomos alap, pár percig hagyjuk összefőni a fűszereket.

A leves megfőzése

  • Ezután hozzáadjuk az előkészített zöldbabot, a sárgarépát és a fehérrépát.
    Alaposan átforgatjuk az egészet , majd felöntjük bő egy liter vízzel.
  • Megvárjuk, hogy felforrjon a leves, majd visszavesszük a lángot, hogy ne forrja el a levét.
  • Ezután megpucoljuk a krumplit, feldaraboljuk 1-2 centis darabokra.
    (Felhasználásig víz alatt tároljuk, nehogy megfeketedjen a levegőn)
  • A leves felforrásától számított 10-15 perc után hozzátesszük a leveshez.
    A krumpli hozzáadása után feltekerjük a lángot, míg újra fel nem forr a leves.
  • Mikor felforrt a levese, lefedjük a fazekat, levesszük alatta a lángot kicsire, és 15-20 perc alatt megfőzzük a zöldségeket.

A tárkonyos zöldbableves savanykás ízének beállítása

  • Amikor zöldbab, a répák és a krumpli megpuhult, egy külön edényben a tejfölt összekeverjük a liszttel csomómentesre.
  • Ezután a levesből egy merőkanálnyit kivéve hígan folyósra elkeverjük a tejfölös lisztet, majd beleborítjuk a levesbe, folyamatos kevergetés közben.
  • További 5-10 percig tovább főzve a levest hagyjuk, hogy a habarástól a leves besűrűsödjön.
  • A végén megkóstoljuk a levest, s ha nem eléggé savanyú, 1-2 evőkanál ecettel kicsit savanykásabbá lehet tenni a tárkonyos zöldbablevest.

Tippek és tanácsok a tárkonyos zöldbableves elkészítéséjhez

A tárkonyos zöldbableves lelke a jól megfőzött zöldbab. Figyeljünk rá, mert a zsenge zöldbab akár 20-25 perc alatt megfőhet. Míg a már száradóban, öregedőben lévő zöldbabot akár 40 percig is főzni kell.

Tipp1: A zöldbablevest elkészíthetjük zöld hüvelyű zöldbabból is. A végeredmény picit karakteresebb s egy picit kesernyésebb lesz, mint amikor vajbabból készítjük el a zöldbab levest,. De a végeredmény ugyan olyan tápláló és finom levest lesz.

Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is a tárkonyos zöldbableves elkészítéséhez.

 

 

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a rántás hozzátétele után, a petrezselyemmel együtt tegyük a leveshez.

A fokhagymát viszont ne hagyjuk ki teljesen a levesből. Mert a fokhagyma kiemeli a zöldbab ízét (hasonlóan ahhoz, ahogyan a spenótfőzelékben a spenótét is kiemeli).

Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát a krumpli mellé. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
Tipp4: A tárkonyos zöldbableves elkészítéséhez érdemes „A” jelű salátakrumplit (sárga krumplit) használni, mert jobban bírja a túlfőzést (nem esek szét azonnal).

 

 

Ha újkrumplit használunk, figyeljünk arra, hogy valamivel hamarabb megfő. Ezért érdemes kicsit később beletenni a levesbe.

Tipp5: Ha szeretjük a pikánsabb ízeket, a savanyításhoz használhatunk a sima ecet helyett akár valamilyen fűszeresebb ecet is, mint a tárkonyecet vagy a borecet.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tárkonyos zöldbablevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a tárkonyos zöldbableveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése