Tárkonyos zöldbableves recept hagymával, sárgarépával, fehérrépával, krumplival és babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy tápláló, laktató, finom s tartalmas leves, tele nagyszerű ízekkel, fűszerekkel és az elmaradhatatlan tárkonnyal, mely a tejföllel igazi ízeket kölcsönöz a mindennapokba.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a tárkonyos zöldbablevest. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Tárkonyos zöldbableves recept
Eszközök
- 3 literes fazék
- fokhagymanyomó
- serpenyő a rántás elkészítéséhez
A leves hozzávalói
- 30 dkg vajbab
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 fej hagyma (nagyobb)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet (kókusz)zsír is)
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 2-3 darab babérlevél
- 2 evőkanál sűrített paradicsom (1 kis doboz)
- 1 kiskanál őrölt fekete bors
- 1 kiskanál majoránna
- 1 kiskanál tárkony
- 1 kiskanál őrölt fűszerkömény
- ½ kg burgonya
- 1 dl tejföl
- 2 evőkanál finomliszt (csapott)
A leves főzés lépései
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A vajbabot átmossuk, a végeit levágjuk, és 2-3 centis darabba összevágjuk.Ha fagyasztott zöldbabot használunk, forró vízzel átmossuk egy szűrőben, hogy felengedjen a főzés előtt.
- A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, s vékony karikákra feldaraboljuk.
- A rántás elkészítéséhez 1 dl vizet odakészítünk egy kisebb pohárba a tűzhely mellé, hogy menet közben ne kelljen kapkodni.
Rántásos-paradicsomos alap elkészítése
- Az olajat vagy a zsírt a fazék alján felmelegítjük.Amikor az olaj már meleg, hozzáadjuk az apróra felvágott hagymát, s megpirítjuk.
- Amikor már üveges a hagyma, hozzátesszük a megzúzott fokhagymát is, s jól elkeverjük, hogy egy picit az is megpiruljon.
- Majd a fazekat lehúzva a tűzhelyről a pirospaprikát is hozzáadjuk, s kevergetve kicsit átpirítjuk.
- Ezután hozzáadjuk a paradicsompürét egy kevés (1 dl) vizet. Megsózzuk, borsozzuk, majoránnával, köménymaggal, tárkonnyal és babérlevéllel ízesítjük, s hagyjuk felforrni.
- Amikor felforrt a paradicsomos alap, pár percig hagyjuk összefőni a fűszereket.
A leves megfőzése
- Ezután hozzáadjuk az előkészített zöldbabot, a sárgarépát és a fehérrépát. Alaposan átforgatjuk az egészet , majd felöntjük bő egy liter vízzel.
- Megvárjuk, hogy felforrjon a leves, majd visszavesszük a lángot, hogy ne forrja el a levét.
- Ezután megpucoljuk a krumplit, feldaraboljuk 1-2 centis darabokra.(Felhasználásig víz alatt tároljuk, nehogy megfeketedjen a levegőn)
- A leves felforrásától számított 10-15 perc után hozzátesszük a leveshez.A krumpli hozzáadása után feltekerjük a lángot, míg újra fel nem forr a leves.
- Mikor felforrt a levese, lefedjük a fazekat, levesszük alatta a lángot kicsire, és 15-20 perc alatt megfőzzük a zöldségeket.
A tárkonyos zöldbableves savanykás ízének beállítása
- Amikor zöldbab, a répák és a krumpli megpuhult, egy külön edényben a tejfölt összekeverjük a liszttel csomómentesre.
- Ezután a levesből egy merőkanálnyit kivéve hígan folyósra elkeverjük a tejfölös lisztet, majd beleborítjuk a levesbe, folyamatos kevergetés közben.
- További 5-10 percig tovább főzve a levest hagyjuk, hogy a habarástól a leves besűrűsödjön.
- A végén megkóstoljuk a levest, s ha nem eléggé savanyú, 1-2 evőkanál ecettel kicsit savanykásabbá lehet tenni a tárkonyos zöldbablevest.
Tippek és tanácsok a tárkonyos zöldbableves elkészítéséjhez
A tárkonyos zöldbableves lelke a jól megfőzött zöldbab. Figyeljünk rá, mert a zsenge zöldbab akár 20-25 perc alatt megfőhet. Míg a már száradóban, öregedőben lévő zöldbabot akár 40 percig is főzni kell.
Tipp1: A zöldbablevest elkészíthetjük zöld hüvelyű zöldbabból is. A végeredmény picit karakteresebb s egy picit kesernyésebb lesz, mint amikor vajbabból készítjük el a zöldbab levest,. De a végeredmény ugyan olyan tápláló és finom levest lesz.
Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is a tárkonyos zöldbableves elkészítéséhez.
Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a rántás hozzátétele után, a petrezselyemmel együtt tegyük a leveshez.
A fokhagymát viszont ne hagyjuk ki teljesen a levesből. Mert a fokhagyma kiemeli a zöldbab ízét (hasonlóan ahhoz, ahogyan a spenótfőzelékben a spenótét is kiemeli).
Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát a krumpli mellé. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
Tipp4: A tárkonyos zöldbableves elkészítéséhez érdemes „A” jelű salátakrumplit (sárga krumplit) használni, mert jobban bírja a túlfőzést (nem esek szét azonnal).
Ha újkrumplit használunk, figyeljünk arra, hogy valamivel hamarabb megfő. Ezért érdemes kicsit később beletenni a levesbe.
Tipp5: Ha szeretjük a pikánsabb ízeket, a savanyításhoz használhatunk a sima ecet helyett akár valamilyen fűszeresebb ecet is, mint a tárkonyecet vagy a borecet.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tárkonyos zöldbablevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.