Zöldséges bableves

Zöldséges bableves recept hagymával, krumplival, sárgarépával, fehérrépával, zellerrel, és fűszerekkel, az elkészítés részletes leírásával.

Melyben a sokféle zöldség és a fűszerek együttese egy laktató tartalmas levest eredményeznek, mely tele van tápanyagokkal, rostokkal és vitaminokkal.

 

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a zöldséges bablevest. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

zöldséges bableves

Zöldséges bableves recept

Az előző este beáztatott babot egy nagy lábosban feltesszük kb. 2 liter sós vízben főni.
Fél óra főzés után hozzáadjuk a leveshez a feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát és a zellert. Ízesítjük babérlevéllel, petrezselyemmel és néhány megpucolt fokhagyma gerezddel.
További egy óra főzés után hozzáadjuk a leveshez a megpucolt s összevágott krumplit. S elkezdjük elkészíteni a hagymás-paprikás rántást.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, amiben az apróra vágott hagymát megpirítjuk. Majd lisztet adunk hozzá és fűszerpaprikát, s azokat is megpirítjuk.
Majd hideg vízzel lehűtjük, s csomómentesre keverjük. A kikevert rántást végül belekeverjük a bablevesbe, s további 10 percig tovább még összefőzzük.
Friss kenyérrel és kevés tejföllel tálalhatjuk.
A zöldséges bableves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 1 óra 40 perc
Összes idő 2 óra
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A leves hozzávalói
  

  • 40 dkg fejtett bab
  • 2 liter víz
  • másfél evőkanál
  • 3 szál sárgarépa (közepes)
  • 1 szál fehérrépa (közepes)
  • 1 darab zeller (közepes)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3-4 darab babérlevél
  • 2 szem krumpli
  • 1 dl napraforgóolaj (lehet kókuszzsír is)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál fűszerpaprika

A leves főzés lépései
 

  • A száraz babot a főzés előtti este beáztatjuk egy tálban annyi vízzel, mely rendesen ellepi.
  • Majd a főzés első lépéseként a beáztatott babot egy nagy lábosban feltesszük kb. 2 liter sós vízben főni.
  • Míg a bab fő, megpucoljuk a sárgarépákat és a fehérrépát.
    Majd kisujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel.
  • A zellert is meghámozzuk, s kisebb darabokra felvágjuk.
  • A petrezselymet alaposan megmossuk, s jó szorosan összekötjük, hogy a főzés közben ne essen szét.
    (Érdemes a levesből a rántás hozzákeverése előtt kivenni.)
  • S végül a fokhagymákat is megpucoljuk.
  • Miután a bab fél órát főtt, a feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát és a zellert.
    Ízesítjük a levest babérlevéllel, az összekötözött petrezselyemmel, és a megpucolt fokhagyma gerezdekkel.
  • Ezután két szem krumplit megmosunk, megpucolunk, s 2-3 centis darabokra vágjuk.
    (Míg a levesbe nem tesszük, tegyük hideg vízbe, mert a megpucolt krumpli a levegőn gyorsan megfeketedik, amitől megkeseredik)
  • További egy óra főzés után beletesszük a levesbe a feldarabolt krumplit.
    S elkezdjük a hagymás-paprikás rántást elkészíteni.

Hagymás-paprikás rántás készítése

  • A vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk.
  • Egy kevés (fél deci) vizet odakészítünk a kezünk ügyébe, amivel majd a rántást lehűtjük.
  • Egy serpenyőben olajat hevítünk, melyben az apróra vágott hagymát megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, lisztet adunk hozzá, s azt is megpirítjuk.
  • Amikor a liszt kezd barnulni, a serpenyőt levesszük a tűzhelyről.
    Megszórjuk a rántást pirospaprikával, s jól elkeverjük, hogy a paprika is picit megpiruljon.
  • Amikor a paprika színe élénkebb lett, az egész rántást hideg vízzel lehűtjük, s csomómentesre keverjük.
  • A kikevert rántáshoz egy-két merőkanállal hozzáadunk a főzőléből, s azzal is elkeverjük.
  • Végül belekeverjük a bablevesbe a rántást, s további 10 percig tovább főzzük, hogy a leves egyenletesen besűrűsödjön.
  • Friss kenyérrel és esetleg egy kevés tejföllel tálaljuk.

Tippek s tanácsok a zöldséges bableves elkészítéséhez

A zöldséges bableves legfontosabb eleme a rendesen megfőzött bab. Ha nem puhul meg a bab rendesen, akkor a végeredmény tuti megüli a gyomrunkat.

Ezért is szerepel a receptben az, hogy ne 1-2 órára, hanem minimum egy éjszakára áztassuk be a babot. Mert a bab hajlamos kemény maradni, ha nem szívta meg magát rendesen vízzel, s nem kezdődött el benne a fehérje lebomlani.

Ami teljesen független attól, hogy a bableves fehérbabból, tarkababból, lóbabból, feketebabból vagy vesebabból készül el.

 

 

A másik sarkalatos kérdés a krumpli, mert ha túl sokáig főzzük, szétesik. Érdemes a babot megkóstolni, s csak akkor beletenni a krumplit a levesbe, amikor a bab már szinte teljesen megpuhult.

Különben vagy a bab marad kemény, vagy a krumpli fő szét teljesen

Ha szeretnénk egy kevés füstölt ízt belecsempészni a levesbe, de vegetáriánusok vagyunk, lehet már kapni füstölt fűszerpaprikát is, amitől kellemes füstölt íze lesz a levesnek.

Ha picit tartalmasabbá szeretnénk tenni a zöldséges bablevest, egy tojásból és egy kevés sóból csipetke tésztát gyúrhatunk finomliszttel, s azt a rántás hozzáadása után belefőzhetjük a levesbe.

 

 

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldséges bablevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a zöldséges bableveshez.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése