Zöldséges bableves recept hagymával, krumplival, sárgarépával, fehérrépával, zellerrel, és fűszerekkel, az elkészítés részletes leírásával.
Melyben a sokféle zöldség és a fűszerek együttese egy laktató tartalmas levest eredményeznek, mely tele van tápanyagokkal, rostokkal és vitaminokkal.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a zöldséges bablevest. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Zöldséges bableves recept
Eszközök
- 3 literes fazék
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
A leves hozzávalói
- 40 dkg fejtett bab
- 2 liter víz
- másfél evőkanál só
- 3 szál sárgarépa (közepes)
- 1 szál fehérrépa (közepes)
- 1 darab zeller (közepes)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 3-4 darab babérlevél
- 2 szem krumpli
- 1 dl napraforgóolaj (lehet kókuszzsír is)
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 evőkanál fűszerpaprika
A leves főzés lépései
- A száraz babot a főzés előtti este beáztatjuk egy tálban annyi vízzel, mely rendesen ellepi.
- Majd a főzés első lépéseként a beáztatott babot egy nagy lábosban feltesszük kb. 2 liter sós vízben főni.
- Míg a bab fő, megpucoljuk a sárgarépákat és a fehérrépát.Majd kisujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel.
- A zellert is meghámozzuk, s kisebb darabokra felvágjuk.
- A petrezselymet alaposan megmossuk, s jó szorosan összekötjük, hogy a főzés közben ne essen szét. (Érdemes a levesből a rántás hozzákeverése előtt kivenni.)
- S végül a fokhagymákat is megpucoljuk.
- Miután a bab fél órát főtt, a feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát és a zellert. Ízesítjük a levest babérlevéllel, az összekötözött petrezselyemmel, és a megpucolt fokhagyma gerezdekkel.
- Ezután két szem krumplit megmosunk, megpucolunk, s 2-3 centis darabokra vágjuk.(Míg a levesbe nem tesszük, tegyük hideg vízbe, mert a megpucolt krumpli a levegőn gyorsan megfeketedik, amitől megkeseredik)
- További egy óra főzés után beletesszük a levesbe a feldarabolt krumplit.S elkezdjük a hagymás-paprikás rántást elkészíteni.
Hagymás-paprikás rántás készítése
- A vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk.
- Egy kevés (fél deci) vizet odakészítünk a kezünk ügyébe, amivel majd a rántást lehűtjük.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk, melyben az apróra vágott hagymát megpirítjuk.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, lisztet adunk hozzá, s azt is megpirítjuk.
- Amikor a liszt kezd barnulni, a serpenyőt levesszük a tűzhelyről.Megszórjuk a rántást pirospaprikával, s jól elkeverjük, hogy a paprika is picit megpiruljon.
- Amikor a paprika színe élénkebb lett, az egész rántást hideg vízzel lehűtjük, s csomómentesre keverjük.
- A kikevert rántáshoz egy-két merőkanállal hozzáadunk a főzőléből, s azzal is elkeverjük.
- Végül belekeverjük a bablevesbe a rántást, s további 10 percig tovább főzzük, hogy a leves egyenletesen besűrűsödjön.
- Friss kenyérrel és esetleg egy kevés tejföllel tálaljuk.
Tippek s tanácsok a zöldséges bableves elkészítéséhez
A zöldséges bableves legfontosabb eleme a rendesen megfőzött bab. Ha nem puhul meg a bab rendesen, akkor a végeredmény tuti megüli a gyomrunkat.
Ezért is szerepel a receptben az, hogy ne 1-2 órára, hanem minimum egy éjszakára áztassuk be a babot. Mert a bab hajlamos kemény maradni, ha nem szívta meg magát rendesen vízzel, s nem kezdődött el benne a fehérje lebomlani.
Ami teljesen független attól, hogy a bableves fehérbabból, tarkababból, lóbabból, feketebabból vagy vesebabból készül el.
A másik sarkalatos kérdés a krumpli, mert ha túl sokáig főzzük, szétesik. Érdemes a babot megkóstolni, s csak akkor beletenni a krumplit a levesbe, amikor a bab már szinte teljesen megpuhult.
Különben vagy a bab marad kemény, vagy a krumpli fő szét teljesen
Ha szeretnénk egy kevés füstölt ízt belecsempészni a levesbe, de vegetáriánusok vagyunk, lehet már kapni füstölt fűszerpaprikát is, amitől kellemes füstölt íze lesz a levesnek.
Ha picit tartalmasabbá szeretnénk tenni a zöldséges bablevest, egy tojásból és egy kevés sóból csipetke tésztát gyúrhatunk finomliszttel, s azt a rántás hozzáadása után belefőzhetjük a levesbe.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldséges bablevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.