Zöldséges lencseleves

A lencseleves receptje zöldségekkel: fehérrépával, sárgarépával, hagymával és krumplival, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy finom és laktató zöldségleves, tele tápláló összetevőkkel. Bármikor elkészíthetjük, s egy kis előrelátással az elkészítése is hamar meglesz.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldséges lencselevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

lencseleves füstölt hússal

Zöldséges lencseleves recept

A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit.
Amikor a lencse a víztől megdagadt, megpucoljuk a hagymát, a fokhagymát, a répákat és a krumplit.
A répákat és a krumplit összevágjuk, s a kolbász héját leszedve azt is karikára vágjuk.
Egy lábosba beletesszük a beáztatott lencsét, a hagymákat, a répákat, a krumplit, a kolbászt és az egész fekete borsot.
Forrástól számítva bő fél óra alatt az egész megfő (ha a lencsét alaposan beáztattuk).
Amikor az összetevők megfőttek, egy világos rántást készítünk, s azzal besűrítjük a leves.
A rántás hozzáadása után a paradicsomlevet is hozzákeverjük a leveshez, s pár percig tovább főzzük, hogy az egész besűrűsödjön.
A zöldséges lencseleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 20 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A leves hozzávalói
  

  • 30 dkg lencse
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 szem krumpli
  • 1-2 babérlevél (egészben)
  • 2 darab szegfűszeg
  • 1-2 szem egész feketebors
  • 1 liter víz (vagy füstöltlé)

Rántás készítéséhez

  • ½ evőkanál olaj (vagy zsír)
  • 1 evőkanál liszt

Az utolsó savanyításhoz

  • 3 dl paradicsomlé

A leves főzés lépései
 

  • A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
  • Közben a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    Majd a hagyma tetejébe beleszúrjuk a szegfűszeget (hogy a főzés végén könnyedén ki tudjuk venni a levesből).
  • A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, s karikára vagy kisujjnyi darabokra felvágjuk.
  • A krumplit is megpucoljuk, s centis kockára vágjuk fel.
  • A kolbász héját leszedjük, hosszában félbevágjuk, majd fél karikákat vágunk belőle.
  • Egy lábosba beletesszük a beáztatott lencsét, a hagymákat, a répákat, a krumplit, a kolbászt és az egész feketeborsot.
    Felöntjük az időközben kihűlt füstölt lével, s a forrástól számítva bő fél óra alatt megfőzzük a zöldségeket.

Világos rántást készítünk:

  • Amikor a lencse kezd megpuhulni, olajon egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön elkezdjük a lisztet megpirítani (folyamatos kevergetés közben).
  • Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet (hogy a rántás oda ne kapjon).
  • Majd az egészet jól felkeverve visszaöntjük a levesbe.
    (lásd a részleteket a rántás készítésénél)
  • A rántás hozzáadása után a paradicsomlevet is hozzákeverjük a leveshez, s pár percig tovább főzzük, hogy az egész besűrűsödjön.

Tippek és tanácsok a zöldséges lencseleves elkészítéséhez

Ebben a lencseleves receptben a savanykás és a keserű ízt nem a mustár és az ecet adja meg, mint a lencsesalátánál, hanem a paradicsomlé és a szegfűszeg.

Fontos! A paradicsomlét csak a végén tegyük hozzá, mert a lencse nagyon nehezen puhul meg savanykás lében.

Ha egy picit változatosabb ízt szeretnénk adni a zöldséges lencselevesnek

 

 

  • tehetünk a levesbe ízesítésül 1-2 borókabocsót is,
  • belefőzhetünk egy adag csipetkét is, vagy
  • a tálalásnál tányéronként egy teáskanál tejfölt még hozzáadhatunk.

Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Tipp2: Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a lencselevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencselevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

 

 

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a lencseleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése