A lencseleves receptje zöldségekkel: fehérrépával, sárgarépával, hagymával és krumplival, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy finom és laktató zöldségleves, tele tápláló összetevőkkel. Bármikor elkészíthetjük, s egy kis előrelátással az elkészítése is hamar meglesz.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldséges lencselevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Zöldséges lencseleves recept
Eszközök
- 2 literes lábos
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
A leves hozzávalói
- 30 dkg lencse
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 szem krumpli
- 1-2 babérlevél (egészben)
- 2 darab szegfűszeg
- 1-2 szem egész feketebors
- só
- 1 liter víz (vagy füstöltlé)
Rántás készítéséhez
- ½ evőkanál olaj (vagy zsír)
- 1 evőkanál liszt
Az utolsó savanyításhoz
- 3 dl paradicsomlé
A leves főzés lépései
- A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
- Közben a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk. Majd a hagyma tetejébe beleszúrjuk a szegfűszeget (hogy a főzés végén könnyedén ki tudjuk venni a levesből).
- A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, s karikára vagy kisujjnyi darabokra felvágjuk.
- A krumplit is megpucoljuk, s centis kockára vágjuk fel.
- A kolbász héját leszedjük, hosszában félbevágjuk, majd fél karikákat vágunk belőle.
- Egy lábosba beletesszük a beáztatott lencsét, a hagymákat, a répákat, a krumplit, a kolbászt és az egész feketeborsot.Felöntjük az időközben kihűlt füstölt lével, s a forrástól számítva bő fél óra alatt megfőzzük a zöldségeket.
Világos rántást készítünk:
- Amikor a lencse kezd megpuhulni, olajon egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön elkezdjük a lisztet megpirítani (folyamatos kevergetés közben).
- Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet (hogy a rántás oda ne kapjon).
- Majd az egészet jól felkeverve visszaöntjük a levesbe.(lásd a részleteket a rántás készítésénél)
- A rántás hozzáadása után a paradicsomlevet is hozzákeverjük a leveshez, s pár percig tovább főzzük, hogy az egész besűrűsödjön.
Tippek és tanácsok a zöldséges lencseleves elkészítéséhez
Ebben a lencseleves receptben a savanykás és a keserű ízt nem a mustár és az ecet adja meg, mint a lencsesalátánál, hanem a paradicsomlé és a szegfűszeg.
Fontos! A paradicsomlét csak a végén tegyük hozzá, mert a lencse nagyon nehezen puhul meg savanykás lében.
Ha egy picit változatosabb ízt szeretnénk adni a zöldséges lencselevesnek
- tehetünk a levesbe ízesítésül 1-2 borókabocsót is,
- belefőzhetünk egy adag csipetkét is, vagy
- a tálalásnál tányéronként egy teáskanál tejfölt még hozzáadhatunk.
Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.
Tipp2: Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a lencselevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencselevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.