Lencseleves virslivel

A lencseleves receptje virslivel, húsos lével, hagymával, fokhagymával, kevés esettel és mustárral, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy laktató húsos leves, tele finom összetevőkkel. S nem mellékesen tele van vitaminokkal és rostokkal, mely kifejezetten jó hatással van az egészségünkre.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencselevest virslivel. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

lencseleves virslivel

Lencseleves virslivel

A lencseleves virslivel gyorsan elkészíthető, ha a lencsét időben beáztatjuk (ahogyan arról a lencse főzése kapcsán szó volt).
Első lépésben a lencsét főzzük meg alaposan, babérlevéllel és sóval ízesítve.
Amikor a lencse egy bő óra főzés után megpuhult, a leves berántjuk, rendhagyó módon kétszer is.
Majd a végén hozzáadjuk az ízesítőket és a virslit, és az egészet készre főzzük.
A lencseleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 40 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • kis serpenyő a rántások elkészítéséhez

A leves hozzávalói
  

  • 20 dkg lencse
  • 1,2 liter víz
  • 2 darab marhahúsleves kocka
  • 1 dkg
  • 1 darab babérlevél

Fokhagymás rántáshoz:

  • 4 dkg vaj (vagy napraforgóolaj, zsír)
  • 1 fej vöröshagyma (kicsi)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika

Cukros barna rántáshoz

  • 4 dkg vaj (vagy napraforgóolaj, zsír)
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 dkg finomliszt

A végső íz beállításához

  • 1 evőkanál ecet
  • 1 evőkanál mustár
  • ½ dl tejföl
  • 20 dkg virsli

A leves főzés lépései
 

  • A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
  • A beáztatott lencsét a saját levében megfőzhetjük (durván fél óra alatt).
  • A főzőléhez adjunk hozzá sót, leveskockát és babérlevelet.

Rántások elkészítése

  • Míg a lencse fő a vöröshagymát és a fokhagymát is megpucoljuk.
    A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük (vagy lereszeljük).
  • A amikor a lencse kezd megfőni, a fokhagymás rántáshoz vajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát.
  • Amikor a hagyma elkezd üvegesedni, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a megzúzott fokhagymát, s jó alaposan átkeverjük.
  • A amikor a fokhagyma jellegzetes illata megjelenik, a hagymás-paprikás keverékhez hozzáadunk egy merőkanál levet a főzőléből.
    Jól elkeverjük benne a rántás (hogy meg ne égjen), majd az egészet hozzáöntjük a lencséhez.
  • A cukros barna rántáshoz egy újabb adag vajat megolvasztunk.
    Majd a megolvadt vajhoz hozzáadva a cukrot megkaramellizáljunk.
  • Amikor a cukor elkezd barnulni, hozzáadjuk a lisztet is, és együtt pirítjuk tovább az egészet.
    (A cukrot nem kell teljesen felolvasztani, csak annyi kell, hogy picit megbarnuljon.)
  • Mikor a liszt is kezd megpirulni, ehhez az adag rántáshoz is adunk egy merőkanál főzőlét.
    Jól elkeverjük benne a rántás, majd ezt az adagot is hozzákeverjük a lencséhez.

A végső íz beállítása:

  • A virsliket karikára vágjuk, és azt is beletesszük a levesbe.
  • Míg a rántástól besűrűsödik a leves, és a virsli megfő, az ecetet, a mustárt és a tejfölt elkeverjük egymással.
    Majd a rotyogó leveshez adjuk, s jól elkeverjük benne.
  • A virsli hozzátételétől számítva 5 perc alatt elkészül a leves, ha az ecetes-mustáros habarás is hamar belekerült a levesbe.

Tippek, tanácsok a virslis lencseleves elkészítéséhez

A lencseleves íze a virsli hatására némileg más lesz, mint a lencsefőzelékké, ezért érdemes az ecettel a tejföllel és különösen a mustárral óvatosabban bánni.

Ennek ellenére, ha szeretjük az erősebb, csípősebb ízeket, kevés dijoni mustár pikánsabbá teheti a lencselevest virslivel.

Ha szoktunk alaplével főzni, nyugodtan megfőzhetjük a lencselevest abban is. Sőt, ha van otthon füstölt hús levünk, azzal is nagyszerű lencselevest főzhetünk.

 

 

Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka) némileg befolyásolni fogja a virslis lencseleves ízét. De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást.

Fontos: Ha alaplével vagy füstölt lével készítjük el a lencselevest, ne tegyünk a leveshez pluszban sót vagy leveskockát.

Sőt, ha a főzéshez használt füstölt hús lé túl sós lenne, hígítsuk fel! Mert a túl sok só, hasonlóan a kemény vízhez, jelentősen megnöveli a lencse főzés idejét.

A füstölt ízt egyébként úgy is belecsempészhetjük a levesbe, ha füstölt virslit főzünk bele, mely kiemeli a lencse ízét.

 

 

Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon, ami pikánsabbá teheti ezt a lencse receptet.

Tipp2: Ha szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is a lencseleveshez. Vagy némi csípős paprikakrémet.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencselevest virslivel, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a lencseleveshez virslivel!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése