A lencseleves receptje virslivel, húsos lével, hagymával, fokhagymával, kevés esettel és mustárral, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy laktató húsos leves, tele finom összetevőkkel. S nem mellékesen tele van vitaminokkal és rostokkal, mely kifejezetten jó hatással van az egészségünkre.
Először megnézzük, hogyan lehet viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencselevest virslivel. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Lencseleves virslivel
Eszközök
- 2 literes fazék
- kis serpenyő a rántások elkészítéséhez
A leves hozzávalói
- 20 dkg lencse
- 1,2 liter víz
- 2 darab marhahúsleves kocka
- 1 dkg só
- 1 darab babérlevél
Fokhagymás rántáshoz:
- 4 dkg vaj (vagy napraforgóolaj, zsír)
- 1 fej vöröshagyma (kicsi)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál fűszerpaprika
Cukros barna rántáshoz
- 4 dkg vaj (vagy napraforgóolaj, zsír)
- 1 teáskanál cukor
- 5 dkg finomliszt
A végső íz beállításához
- 1 evőkanál ecet
- 1 evőkanál mustár
- ½ dl tejföl
- 20 dkg virsli
A leves főzés lépései
- A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
- A főzőléhez adjunk hozzá sót, leveskockát és babérlevelet.
Rántások elkészítése
- Míg a lencse fő a vöröshagymát és a fokhagymát is megpucoljuk.A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük (vagy lereszeljük).
- A amikor a lencse kezd megfőni, a fokhagymás rántáshoz vajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát.
- Amikor a hagyma elkezd üvegesedni, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a megzúzott fokhagymát, s jó alaposan átkeverjük.
- A amikor a fokhagyma jellegzetes illata megjelenik, a hagymás-paprikás keverékhez hozzáadunk egy merőkanál levet a főzőléből.Jól elkeverjük benne a rántás (hogy meg ne égjen), majd az egészet hozzáöntjük a lencséhez.
- A cukros barna rántáshoz egy újabb adag vajat megolvasztunk.Majd a megolvadt vajhoz hozzáadva a cukrot megkaramellizáljunk.
- Amikor a cukor elkezd barnulni, hozzáadjuk a lisztet is, és együtt pirítjuk tovább az egészet.(A cukrot nem kell teljesen felolvasztani, csak annyi kell, hogy picit megbarnuljon.)
- Mikor a liszt is kezd megpirulni, ehhez az adag rántáshoz is adunk egy merőkanál főzőlét.Jól elkeverjük benne a rántás, majd ezt az adagot is hozzákeverjük a lencséhez.
A végső íz beállítása:
- A virsliket karikára vágjuk, és azt is beletesszük a levesbe.
- Míg a rántástól besűrűsödik a leves, és a virsli megfő, az ecetet, a mustárt és a tejfölt elkeverjük egymással.Majd a rotyogó leveshez adjuk, s jól elkeverjük benne.
- A virsli hozzátételétől számítva 5 perc alatt elkészül a leves, ha az ecetes-mustáros habarás is hamar belekerült a levesbe.
Tippek, tanácsok a virslis lencseleves elkészítéséhez
A lencseleves íze a virsli hatására némileg más lesz, mint a lencsefőzelékké, ezért érdemes az ecettel a tejföllel és különösen a mustárral óvatosabban bánni.
Ennek ellenére, ha szeretjük az erősebb, csípősebb ízeket, kevés dijoni mustár pikánsabbá teheti a lencselevest virslivel.
Ha szoktunk alaplével főzni, nyugodtan megfőzhetjük a lencselevest abban is. Sőt, ha van otthon füstölt hús levünk, azzal is nagyszerű lencselevest főzhetünk.
Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka) némileg befolyásolni fogja a virslis lencseleves ízét. De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást.
Fontos: Ha alaplével vagy füstölt lével készítjük el a lencselevest, ne tegyünk a leveshez pluszban sót vagy leveskockát.
Sőt, ha a főzéshez használt füstölt hús lé túl sós lenne, hígítsuk fel! Mert a túl sok só, hasonlóan a kemény vízhez, jelentősen megnöveli a lencse főzés idejét.
A füstölt ízt egyébként úgy is belecsempészhetjük a levesbe, ha füstölt virslit főzünk bele, mely kiemeli a lencse ízét.
Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon, ami pikánsabbá teheti ezt a lencse receptet.
Tipp2: Ha szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is a lencseleveshez. Vagy némi csípős paprikakrémet.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencselevest virslivel, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.