Rántott leves

Rántott leves recept rántás alappal, fokhagymával, sóval, borssal, piros paprikával s köménymaggal, az elkészítés részletes leírásával.

Mely sok háztartásban a mindennapok része volt nagyanyáink illetve dédanyaink idejében. S nagyszerű folyadékforrás az év minden szakában.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a fokhagymás rántott levest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

rántott leves

Rántott leves recept

Zsíron megpirítjuk az egész köménymagot és a lisztet.
Amikor a liszt megpirult, lehúzzuk a rántást a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, az előre megpucolt és áttört fokhagymát, s jól átkeverjük az egészet, hogy megpiruljanak.
Ezután az egészet bő vízzel felengedjük, sóval s borssal ízesítjük. S hagyjuk, hogy az egész felforrjon.
Ha tartalmasabb levest szeretnénk, tehetünk bele krutont vagy levesgyöngyöt. Esetleg belefőzhetünk kevés csigatésztát vagy kiskockát. De belehabarhatunk az elkészült levesbe akár 1-2 felvert tojást is.
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 30 perc
Fogás Egyszerű levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A leves hozzávalói
  

  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál sertészsír (vagy napraforgóolaj)
  • 1 kávéskanál köménymag (egész)
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1,5 liter víz
  • 1 kávéskanál
  • őrölt bors (ízlés szerint)

A leves főzés lépései
 

  • A fokhagymát megpucoljuk, majd áttörjük fokhagymanyomón (vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn).
  • A rántás elkészítéséhez a zsírt megolvasztjuk, s hozzáadjuk a köménymagot.
  • Amikor a köménymag elkezd pattogni, hozzáadjuk a zsiradékhoz a lisztet is, s elkezdjük kevergetni, hogy a liszt egyenletesen megpiruljon.
  • Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a rántást a tűzről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és az előkészített fokhagymát.
    Jól átkeverjük az egészet, hogy azok is megpiruljanak.
  • Ezután az egészet bő vízzel felengedjük, sóval s borssal ízesítjük.
  • A levest felforraljuk, s még legalább 5 percig hagyjuk közepes vagy kis lángon bugyborékolni (hogy a rántásban a liszt és a fokhagyma rendesen szétfőljön).
  • Ha tartalmasabb levest szeretnénk, tehetünk bele krutont vagy levesgyöngyöt.
    De belefőzhetünk a rántott levesbe kevés csigatésztát vagy kiskockát, esetleg belehabarhatunk az elkészült levesbe 1-2 felvert tojást is.
A leves jellemzői diétás levesek, húsnélküli levesek, vacsora ötletek

Néhány tipp a rántott leves elkészítéséhez

A rántott levest szinte bármikor el lehet készíteni, mert gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Az ízét pedig elég sok féle képen lehet variálni.

Tipp1: Ha szeretnénk kicsit ízletesebb rántott levest, nyugodtan tehetünk bele 1-2 zöldség- vagy tyúkhúsleves kockát. Ha bátrabbak vagyunk, s van otthon alaplevünk, azzal is felönthetjük a rántott levest.

Mind a két módon ki tudjuk emelni a fokhagyma ízét.

 

 

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehérborsot is, melynek sokkal lágyabb az ízvilága.

Tipp3: Ha szeretjük a picit különlegesebb ízeket, kömény mag helyett használhatunk római köményt is a rántott leves elkészítéséhez.

Tipp5: Ha szeretjük a savanykás ízeket, tehetünk a rántott levesbe kevés ecetet, mely a köménymag ízét ki fogja emelni.

Az ecet akkor is jó szolgálatot tehet, ha egy-két felvert tojással behabarjuk (besűrítjük) a rántott levest, amivel gyakorlatilag egy könnyed tojáslevest kapunk.

 

 

Tipp5: Ha apró tésztát (eperlevelet, csigatésztát, kiskockát) főzünk bele a rántott levesbe, kicsit jobban sózzuk meg, mert a tészta főzés során a tészta magába szívja a só egy részét.

Tipp6: A krutonnál (pirított kenyérkockánál) illetve a levesgyöngynél kicsit több víz és só is kellhet, mert képesek a leves egy részét magukba szívni.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a fokhagymás rántott levest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a fokhagymás rántott leveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése