Hagymakrémleves tejszínnel

A tejszínes hagymakrémleves recept sok hagymával, fokhagymával, húsleves alaplével, borssal, tejszínnel, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy gyorsan elkészíthető, intenzív ízvilágú, mégis könnyed leves, s az elkészítéséhez használt alaplé, valamint a zöldfűszerek révén változatos is lehet.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a hagymakrémlevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

hagymakrémleves tejszínnel

Hagymakrémleves recept

A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk s feldaraboljuk. Olajon vagy vajon a hagymát megpirítjuk, majd a megzúzott fokhagymát és lisztet is hozzá tesszük.
Amikor minden egy picit megpirult, felöntjük az egészet, megfűszerezzük, s az egészet 20-25 percig közepes lángon főzzük.
Amikor a hagyma megfőtt, botmixerrel átturmixoljuk, majd hozzáadva a tejszínt, az egészen még egyet forralunk.
Levesgyönggyel, sajttal vagy pirított kenyérkockával (krutonnal) tálaljuk.
A hagymakrémleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 25 perc
Összes idő 40 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • Botmixer

A leves hozzávalói
  

  • 3-4 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál napraforgóolaj (vagy vaj, kókuszolaj)
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 8 dl alaplé (csirke vagy zöldség)
  • 1 kiskanál
  • bors (ízlés szerint)
  • 1 dl tejszín

A leves főzés lépései
 

  • A hagymákat és fokhagyma gerezdeket megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A hagymát olajon (vagy vajon) elkezdjük pirítani a fazékban, folyamatos kevergetés mellett.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, adjuk hozzá a megzúzott fokhagymát, s az egészet jól átkeverve az is pirítsuk meg egy picit.
  • Majd húzzuk le a tűzhelyről a fazekat, adjuk hozzá a lisztet
    Keverjük össze az egészet, hogy a liszt is egy picit megpiruljon.
  • Öntsük fel az egészet alaplével, sózzuk s borsozzuk.
    Majd az egészet lassan gyöngyözve főzzük 20-25 percig.
  • Amikor a hagyma megfőtt, turmixoljuk össze az egészet.
  • A turmixolás után adjuk hozzá az tejszínt, keverjük el alaposan, s forraljunk egyet a levesen, hogy a tejszín íze összeérjen a hagymáéval.
  • Levesgyönggyel, sajttal vagy pirított kenyérkockával (krutonnal), esetleg pirítóssal tálaljuk.

Tippek és tanácsok a hagymakrémleves elkészítéséhez

A hagymakrémleves lelke a jó alaposan megfőtt hagyma.

Ugyan a receptben vöröshagyma szerepel, de nyugodtan lecserélhetünk egy fej hagymát 2-3 szál újhagymára, vagy 2 fej hagymát póréhagymára.

Arra minden esetben figyeljünk, hogy ne pirítsuk túl a hagymát a hagymakrémleveshez, mert a túl erős kesernyés íz nem igazán passzol a tejszín lágy ízvilágához (ezért érdemes félrehúzni a fazekat a liszt pirításához).

 

 

Tipp: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha a fokhagyma nem annyira a kedvencünk, 1-2 gerezddel is élvezhető a leves, de elbír akár 4-et is azoknak, akik rajonganak az ízéért.

A hagyma kisütésekor az olaj helyett a vaj azért jobb választás, mert a vaj krémesebb íze jobban harmonizál a tejszínnel. Olívaolajból csak a sima fajtát válasszuk, ha nem szeretnénk vajat használni, mert az extra szűz olívaolaj a pirítás során könnyen megéghet.

Hagymakrémleves ízesebben

A fokhagymakrémleves alapját jelentő alapléként nem érdemes marhahús tartalmú alaplét választani, mert a marhahús intenzív íze mellett a hagyma íze nem érződik ki rendesen a levesből.

 

 

Ha nem szoktunk alaplével főzni, akkor nyugodtan felforralhatunk 1 liter vizet, s belefőzhetnünk 2 leveskockát. Azt hozzáadva a megpirított hagymához is finom krémlevest kapunk.

Ha szeretjük a tejszín lágy karakterét, nyugodtan tehetünk a receptben megadott mennyiségnél egy fél decivel többet is a leveshez.

Tipp3: Ha szeretnénk kicsit ízletesebb hagymakrémlevest készíteni, adhatunk a só és a bors mellé kevés apróra vágott petrezselymet, tárkonyt, reszelt szerecsendiót vagy majoránnát.

Ha sajtot teszünk a levesbe, azt lereszelhetjük, vagy akár kicsi kockákra is vághatjuk. A választott sajt viszont mindenképpen kemény vagy félkemény legyen, hogy darabolni lehessen.

De tehetünk kevés reszelt parmezánt is a levesbe, mellé levesgyöngyöt vagy krutont, a tetejét megszórva apróra vágott  snidlinggel.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a hagymakrémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a hagymakrémleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése