A tejszínes hagymakrémleves recept sok hagymával, fokhagymával, húsleves alaplével, borssal, tejszínnel, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy gyorsan elkészíthető, intenzív ízvilágú, mégis könnyed leves, s az elkészítéséhez használt alaplé, valamint a zöldfűszerek révén változatos is lehet.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a hagymakrémlevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Hagymakrémleves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- Botmixer
A leves hozzávalói
- 3-4 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál napraforgóolaj (vagy vaj, kókuszolaj)
- 1 evőkanál finomliszt
- 8 dl alaplé (csirke vagy zöldség)
- 1 kiskanál só
- bors (ízlés szerint)
- 1 dl tejszín
A leves főzés lépései
- A hagymákat és fokhagyma gerezdeket megpucoljuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A hagymát olajon (vagy vajon) elkezdjük pirítani a fazékban, folyamatos kevergetés mellett.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, adjuk hozzá a megzúzott fokhagymát, s az egészet jól átkeverve az is pirítsuk meg egy picit.
- Majd húzzuk le a tűzhelyről a fazekat, adjuk hozzá a lisztetKeverjük össze az egészet, hogy a liszt is egy picit megpiruljon.
- Öntsük fel az egészet alaplével, sózzuk s borsozzuk.Majd az egészet lassan gyöngyözve főzzük 20-25 percig.
- Amikor a hagyma megfőtt, turmixoljuk össze az egészet.
- A turmixolás után adjuk hozzá az tejszínt, keverjük el alaposan, s forraljunk egyet a levesen, hogy a tejszín íze összeérjen a hagymáéval.
- Levesgyönggyel, sajttal vagy pirított kenyérkockával (krutonnal), esetleg pirítóssal tálaljuk.
Tippek és tanácsok a hagymakrémleves elkészítéséhez
A hagymakrémleves lelke a jó alaposan megfőtt hagyma.
Ugyan a receptben vöröshagyma szerepel, de nyugodtan lecserélhetünk egy fej hagymát 2-3 szál újhagymára, vagy 2 fej hagymát póréhagymára.
Arra minden esetben figyeljünk, hogy ne pirítsuk túl a hagymát a hagymakrémleveshez, mert a túl erős kesernyés íz nem igazán passzol a tejszín lágy ízvilágához (ezért érdemes félrehúzni a fazekat a liszt pirításához).
Tipp: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha a fokhagyma nem annyira a kedvencünk, 1-2 gerezddel is élvezhető a leves, de elbír akár 4-et is azoknak, akik rajonganak az ízéért.
A hagyma kisütésekor az olaj helyett a vaj azért jobb választás, mert a vaj krémesebb íze jobban harmonizál a tejszínnel. Olívaolajból csak a sima fajtát válasszuk, ha nem szeretnénk vajat használni, mert az extra szűz olívaolaj a pirítás során könnyen megéghet.
Hagymakrémleves ízesebben
A fokhagymakrémleves alapját jelentő alapléként nem érdemes marhahús tartalmú alaplét választani, mert a marhahús intenzív íze mellett a hagyma íze nem érződik ki rendesen a levesből.
Ha nem szoktunk alaplével főzni, akkor nyugodtan felforralhatunk 1 liter vizet, s belefőzhetnünk 2 leveskockát. Azt hozzáadva a megpirított hagymához is finom krémlevest kapunk.
Ha szeretjük a tejszín lágy karakterét, nyugodtan tehetünk a receptben megadott mennyiségnél egy fél decivel többet is a leveshez.
Tipp3: Ha szeretnénk kicsit ízletesebb hagymakrémlevest készíteni, adhatunk a só és a bors mellé kevés apróra vágott petrezselymet, tárkonyt, reszelt szerecsendiót vagy majoránnát.
Ha sajtot teszünk a levesbe, azt lereszelhetjük, vagy akár kicsi kockákra is vághatjuk. A választott sajt viszont mindenképpen kemény vagy félkemény legyen, hogy darabolni lehessen.
De tehetünk kevés reszelt parmezánt is a levesbe, mellé levesgyöngyöt vagy krutont, a tetejét megszórva apróra vágott snidlinggel.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a hagymakrémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.