Zöldborsókrémleves

Zöldborsó krémleves receptje hagymával, fokhagymával, vajjal, tejszínnel és szerecsendióval, az elkészítés részletes leírásával.

Amit megbolondíthatunk egy jó alaplével, kevés krutonnak, sajtokkal vagy apróra vágott nyers hagymával.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a zöldborsókrémlevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

borsókrémleves

Zöldborsókrémleves recept

A vajon megpirítjuk a hagymát, majd a fokhagymát.
Ezután hozzáadva kevés vizet hozzáadjuk a zöldborsót is, és néhány percig pároljuk azt is.
Majd vízzel (vagy alaplével) felöntjük, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal. Majd felforraljuk az egészet, s közepes lángon puhára főzzük a zöldborsót körülbelül 15 perc alatt.
Egy picit hagyjuk kihűlni, hozzáadjuk a tejszínt és a szerecsendiót, majd botmixerrel simára keverjük.
Sajttal, pirított zsemlekockával, bacon szalonnával tálaljuk.
A zöldborsókrémleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 20 perc
Összes idő 25 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • Botmixer

A leves hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg vaj (vagy kókuszzsír)
  • 70 dkg zöldborsó (mirelit vagy kifejtett)
  • 7 dl víz (vagy alaplé)
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 2 dl tejszín

A leves főzés lépései
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A zöldborsót is előkészítjük: a hüvelyest megpucoljuk; a konzervről a levet leöntjük; a fagyasztottat forró víz alatt felengedjük.
  • A lábosba beletesszük a vajat, s hozzátesszük a hagymát.
    Közepes lángon a hagymát megpirítjuk folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát, hogy azt is megkapja a hő.
  • Amikor megjelenik a fokhagyma jellegzetes illata, hozzáadunk egy kevés vizet és az előkészített zöldborsót.
    Pár percig, időnként megkeverve, megpároljuk a borsót is.
  • Majd az egészet felöntjük vízzel (vagy alaplével), s ízlés szerint sózzuk s borsozzuk.
    Negyed óra alatt puhára főzzük a borsószemeket.
  • Amikor a borsószemek megpuhultak, lehúzzuk a levest a tűzről.
    A tejszínt és a szerecsendiót hozzátéve egy turmixgéppel krémesre keverjük, és tálaljuk.

Tippek és tanácsok a zöldborsókrémleves elkészítéséhez

A fenti recept egy sűrű állagú, laktató krémleves. Íze sokkal intenzívebben kihozza a zöldborsó ízért, mint a klasszikus zöldborsóleves.

Ha hígabb állagú krémleveseket szeretjük, adhatunk hozzá még 2-3 dl vizet (vagy alaplevet), amitől a leves mennyisége megnő s egyben hígabb is lesz.

De az is egy lehetőség, hogy kevesebb, 40-50 dkg zöldborsót és csak 1 dl tejszínt teszünk a levesbe, amitől ugyan úgy picit hígabb lesz az állaga, de a leves mennyisége nagyjából ugyan annyi marad (kicsit csökken).

 

 

A borsó ízét az alaplé jó ki tudja emelni, azért érdemes a levest nem vízzel, hanem alaplével felönteni. A zöldség alaplé, illetve csirke alaplé passzol hozzá leginkább. Mind a kettőtől finom lesz.

Arra viszont mindenképpen figyeljük, hogy alaplé használata mellett fele annyi só is elég a recepthez, mint ami meg van adva.

Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan hozzátehetünk egy-két leveskockát a vízhez. Lehet az akár tyúk- vagy zöldségleveskocka is.

Hagyma, fokhagyma, turmixolás és tálalás

Tipp: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az már a vajhoz hozzáadhat egy kevés vizet. S abban megdinsztelve a hagymát egy krémesebb ízt visz be a levesbe. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

 

 

Ha viszont szeretjük a hagyma ízvilágát, elkészíthetjük pár szál újhagyma vagy egy kisebb darab póréhagymával is.

Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is. Vagy akár ki is hagyhatjuk a levesből.

Amire érdemes figyelni a szárított fokhagyma pornál/granulátumnál, hogy nem szabad megpirítani, mert megég. Ezért a főzés közben, a víz (vagy az alaplé) hozzáadása után adjuk a leveshez, s nem a piruló hagymához.

Fontos apróság: A zöldborsókrémlevest sokkal alaposabban szét kell turmixolni, mint más krémleveseket, mert a borsó héja hajlamos a turmixolás ellenére egyben maradni, amitől a leves nem lesz tejesen homogén.

Tálaláskor a levesestál aljára reszelhetünk kevés sajtot (ízlésünktől függően trappistát, parmezánt esetleg karavánt).

Vagy tehetünk a levesbe krutont (pirított kenyérkockát), levesgyöngyöt, a tetejére pedig snidlinget, apróra vágott (póré)hagymát, esetleg kevés pirított sonkával vagy bacon szalonnával is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a borsókrémlevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a borsókrémleveshez!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése