Brokkolikrémleves

A brokkolikrémleves receptje hagymával, fokhagymával, kevés krumplival, főzőtejszínnel, szerecsendióval az elkészítés részletes leírásával.

Mely az év bármely szakaszában nagyszerű választás, hisz hidegen magában, illetve melegen trappistasajt darabokra öntve is nagyon finom.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a brokkolikrémlevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

brokkolikrémleves

Brokkolikrémleves recept

A brokkolikrémleves elkészítése tán még a sütőtökkrémlevesnél is egyszerűbb.
A zöldségeket megpucoljuk, felaprítjuk a krumplit és a brokkolit, majd az egészet egy nagy fazékban 15 perc alatt megfőzzük.
A megfőtt zöldségeket összeturmixoljuk, tejszínt adunk hozzá, s az egészen még forralunk egyet.
A kész levest reszelt trappistasajtra merjük ki a tányérba, és már ehetjük is.
A brokkolikrémleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 15 perc
Összes idő 30 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes fazék
  • Botmixer

A leves hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes krumpli
  • 2 fej brokkoli
  • 1-1½ liter víz
  • 2-3 leveskocka (csirke vagy zöldség)
  • csapott evőkanál
  • szerecsendió (ízlés szerint)
  • őrölt bors (ízlés szerint)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 15 dkg trappista sajt

A leves főzés lépései
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk (egészbe kerülnek a levesbe).
  • A krumplit is megpucoljuk, centis darabokra vágjuk fel.
  • A brokkolit szétszedjük pici rózsákra, a szárát centis darabokra vágjuk.
  • A megpucolt hagymát és a fokhagymát, illetve a felaprított krumplit és brokkolit beletesszük a fazékba.
  • Felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet elfedje, s hozzáadjuk a leveskockákat, a sót, a szerecsendiót és a (frissen) őrölt borsot.
  • Mikor megfőttek (megpuhultak) a zöldségek, levesszük a tűzhelyről, s botmixerrel alaposan átturmixoljuk.
  • Hozzáadjuk a főzőtejszínt, s még egyet forralunk a levesen, hogy az ízek összeérjenek.
  • Tálaláskor a lereszelt trappista sajtra merjük rá a levest, hogy a sajt egy picit megolvadjon.

Tippek és tanácsok a brokkolikrémleves elkészítéséhez

A brokkolikrémleves elkészítése nagyon egyszerű, de egy-két dologgal lehet az ízén még változtatni.

Ami talán a legfontosabb, hogy csak friss brokkoliból álljunk neki levest főzni. Ha a brokkoli elkezd sárgulni, inkább ne használjuk fel, mert a végeredmény kiábrándító lesz.

Magyarul, ha megvettük a brokkolit, akkor egy-két napon belül használjuk fel.

 

 

  • Lehet játszani a brokkoli és a krumpli arányával: egy plusz krumpli sűrűbbé teheti a leves.
  • A levest úgy is be lehet egy picit sűríteni, ha az utolsó forralás előtt beleteszünk egy evőkanál keményítőt.
  • Vagy főzhetjük egy krumplival kevesebbel is a levesbe, s a turmixolás előtt kiveszünk pár megfőtt brokkolit, s az egész brokkolikat tesszük levesbetétként a levesbe.
  • S jászhatunk a leves tálalásánál is: A meleg levest tálalhatjuk trappistasajt helyett parmezánnal, karavánnal vagy kecskesajttal.
    Vagy tálalhatjuk akár krutonnal (pirított kenyérkockával), levesgyönggyel, pirított baconnel vagy akár tökmaggal is.

Ha szoktunk alaplét használni a főzéshez, vagy van maradék levesünk, nyugodtan megfőzhetjük a brokkoli krémleves avval is.

Ha egy leves megmaradt levét használunk fel, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben ne a leves íze domináljon, hanem a zöldségek és a sajtgombócé.

Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka)  némileg befolyásolni fogja a brokkolikrémleves ízét.

Tipp: Ami még fontos lehet, hogy ne használjunk túl sűrű (20 százalékosnál töményebb) főzőtejszínt, mert nagyon nehezen tud eloszolni a levesben. Ha sűrű a tejszínünk, kevés tejjel keverjük ki, hogy a levesben az utolsó forraláskor egyenletesen eloszoljon.

 

 

Tipp2: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

Arra viszont vigyázzunk, hogy az összeturmixolás előtt az erős paprikát vegyük ki a levesből, mert a levesbe beleturmixolva méregerős lesz.

Jó étvágyat a brokkolikrémleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése