Bableves

Bableves recept hagymával, sárgarépával, fehérrépával, zellerrel, bérlevéllel s petrezselyemmel, az elkészítés részletes leírásával.

Mely nagyon finom önmagában is, de nagyszerű leves készíthető valamijen füstölt hús főzőlevében megfőzve, vagy valamilyen húst belefőzve is.

 

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a bablevest. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

bableves

Bableves recept

A konzerv babot egy nagy lábosban feltesszük kb. másfél liter sós vízben főni.
Hozzáadjuk a leveshez a feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát és a zellert. Ízesítjük babérlevéllel, petrezselyemmel és néhány megpucolt fokhagyma gerezddel.
Bő háromnegyed óra főzés után rántást készítünk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, amiben az apróra vágott hagymát megpirítjuk. Majd lisztet adunk hozzá és fűszerpaprikát, s azokat is megpirítjuk.
Majd hideg vízzel lehűtjük, s csomómentesre keverjük. A kikevert rántást végül belekeverjük a bablevesbe, s további 10 percig tovább még összefőzzük.
Friss kenyérrel és esetleg kevés tejföllel tálaljuk.
A bableves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Összes idő 20 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A leves hozzávalói
  

  • 40 dkg konzerv bab
  • 1 és ½ liter víz
  • 1 evőkanál
  • 1-2 csipet őrölt fekete bors (elhagyható)
  • 2-3 szál sárgerépa (közepes)
  • 1 szál fehérrépa (közepes)
  • 1 gumó zeller (kisebb)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 darab babérlevél

A rántás elkészítéséhez

  • 1 dl napraforgóolaj (lehet zsír vagy kókuszolaj is)
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 teáskanál fűszerpaprika

A leves főzés lépései
 

  • Először megpucoljuk a sárgarépákat és a fehérrépát.
    Majd kisujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel.
  • A zellert is meghámozzuk, s kisebb darabokra felvágjuk.
  • A petrezselymet alaposan megmossuk, s jó szorosan összekötjük, hogy a főzés közben ne essen szét.
    (Érdemes majd a levesből a rántás hozzákeverése előtt kivenni.)
  • S végül a fokhagymákat is megpucoljuk.
  • Ezután a konzerv babot egy nagy lábosban feltesszük kb. másfél liter sós vízben főni.
    Hozzáadjuk a leveshez a feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát és a zellert. Ízesítjük babérlevéllel, petrezselyemmel és a megpucolt fokhagyma gerezdekkel.
  • Míg fő a leves, a rántáshoz a vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk.

A babaleves berántása

  • Bő háromnegyed óra főzés után berántjuk a bablevest.
  • Egy kevés (fél deci) vizet odakészítünk a kezünk ügyébe, ahol a rántást készítjük, hogy a rántást a végén könnyen le tudjuk hűteni.
  • Egy serpenyőben olajat hevítünk, melyben az apróra vágott hagymát megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadunk lisztet, s azt is megpirítjuk.
  • Amikor a liszt kezd barnulni, a serpenyőt levesszük a tűzhelyről.
    Megszórjuk a rántást pirospaprikával, s jól elkeverjük, hogy a paprika is picit megpiruljon.
  • Amikor a paprika színe élénkebbé vált, az egész rántást hideg vízzel lehűtjük, s csomómentesre elkeverjük.
  • A kikevert rántáshoz egy-két merőkanállal hozzáadunk a főzőléből, s azzal is elkeverjük (hogy rendesen felhíguljon).
  • Végül a felhígított rántást belekeverjük a bablevesbe, s további 8-10 percig főzzük, hogy a leves egyenletesen besűrűsödjön.
  • Ez elkészült bablevest friss kenyérrel és kevés tejföllel tálaljuk.

Tippek s tanácsok a fejtett bableves elkészítéséhez

A bableves legfontosabb összetevője a rendesen megfőzött bab. Ha nem puhul meg a bab rendesen, akkor a végeredmény tutti megüli a gyomrunkat.

A fenti receptben a főzésidőt lerövidítendő babkonzervet használunk, de száraz babból is elkészíthetjük a fejtett bablevest. Ami természetesen hosszabb idő alatt fő meg, s előre érdemes be is áztatni.

A másik fontos összetevője a bablevesnek a zöldség. Nem érdemes belőle kispórolni. Ha nem szeretjük a zellert, akkor is tegyük bele a levesbe, mert attól lesz igazán jó íze a levesnek.

 

 

Sőt akár egy kisebb karalábét is beletehetünk a levesbe, nagyszerű plusz ízt fog adni a leveshez.

A bab nagyon jól harmonizál a füstölt ízzel, S lehet már kapni füstölt fűszerpaprikát is, amivel ugyan úgy be lehet csempészni a füstölt ízt a levesbe, mintha füstölt hússal (vagy annak levével) készítenénk el a bableves.

A bablevest kicsit tartalmasabbá lehet tenni, ha egy tojásból és egy kevés sóból csipetke tésztát gyúrunk finomliszttel, s azt a rántás hozzáadása után belefőzzük a levesbe.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a bablevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

 

 

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a bableveshez.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése