Bableves recept hagymával, sárgarépával, fehérrépával, zellerrel, bérlevéllel s petrezselyemmel, az elkészítés részletes leírásával.
Mely nagyon finom önmagában is, de nagyszerű leves készíthető valamijen füstölt hús főzőlevében megfőzve, vagy valamilyen húst belefőzve is.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a bablevest. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Bableves recept
Eszközök
- 3 literes fazék
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
A leves hozzávalói
- 40 dkg konzerv bab
- 1 és ½ liter víz
- 1 evőkanál só
- 1-2 csipet őrölt fekete bors (elhagyható)
- 2-3 szál sárgerépa (közepes)
- 1 szál fehérrépa (közepes)
- 1 gumó zeller (kisebb)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2-3 darab babérlevél
A rántás elkészítéséhez
- 1 dl napraforgóolaj (lehet zsír vagy kókuszolaj is)
- 1 fej vöröshagyma (kisebb)
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
A leves főzés lépései
- Először megpucoljuk a sárgarépákat és a fehérrépát.Majd kisujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel.
- A zellert is meghámozzuk, s kisebb darabokra felvágjuk.
- A petrezselymet alaposan megmossuk, s jó szorosan összekötjük, hogy a főzés közben ne essen szét. (Érdemes majd a levesből a rántás hozzákeverése előtt kivenni.)
- S végül a fokhagymákat is megpucoljuk.
- Ezután a konzerv babot egy nagy lábosban feltesszük kb. másfél liter sós vízben főni. Hozzáadjuk a leveshez a feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát és a zellert. Ízesítjük babérlevéllel, petrezselyemmel és a megpucolt fokhagyma gerezdekkel.
- Míg fő a leves, a rántáshoz a vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk.
A babaleves berántása
- Bő háromnegyed óra főzés után berántjuk a bablevest.
- Egy kevés (fél deci) vizet odakészítünk a kezünk ügyébe, ahol a rántást készítjük, hogy a rántást a végén könnyen le tudjuk hűteni.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk, melyben az apróra vágott hagymát megpirítjuk.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadunk lisztet, s azt is megpirítjuk.
- Amikor a liszt kezd barnulni, a serpenyőt levesszük a tűzhelyről.Megszórjuk a rántást pirospaprikával, s jól elkeverjük, hogy a paprika is picit megpiruljon.
- Amikor a paprika színe élénkebbé vált, az egész rántást hideg vízzel lehűtjük, s csomómentesre elkeverjük.
- A kikevert rántáshoz egy-két merőkanállal hozzáadunk a főzőléből, s azzal is elkeverjük (hogy rendesen felhíguljon).
- Végül a felhígított rántást belekeverjük a bablevesbe, s további 8-10 percig főzzük, hogy a leves egyenletesen besűrűsödjön.
- Ez elkészült bablevest friss kenyérrel és kevés tejföllel tálaljuk.
Tippek s tanácsok a fejtett bableves elkészítéséhez
A bableves legfontosabb összetevője a rendesen megfőzött bab. Ha nem puhul meg a bab rendesen, akkor a végeredmény tutti megüli a gyomrunkat.
A fenti receptben a főzésidőt lerövidítendő babkonzervet használunk, de száraz babból is elkészíthetjük a fejtett bablevest. Ami természetesen hosszabb idő alatt fő meg, s előre érdemes be is áztatni.
A másik fontos összetevője a bablevesnek a zöldség. Nem érdemes belőle kispórolni. Ha nem szeretjük a zellert, akkor is tegyük bele a levesbe, mert attól lesz igazán jó íze a levesnek.
Sőt akár egy kisebb karalábét is beletehetünk a levesbe, nagyszerű plusz ízt fog adni a leveshez.
A bab nagyon jól harmonizál a füstölt ízzel, S lehet már kapni füstölt fűszerpaprikát is, amivel ugyan úgy be lehet csempészni a füstölt ízt a levesbe, mintha füstölt hússal (vagy annak levével) készítenénk el a bableves.
A bablevest kicsit tartalmasabbá lehet tenni, ha egy tojásból és egy kevés sóból csipetke tésztát gyúrunk finomliszttel, s azt a rántás hozzáadása után belefőzzük a levesbe.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a bablevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.