Fejtett bableves recept zellerrel, hagymával, fehérrépával, sárgarépával, bérlevéllel s petrezselyemmel, az elkészítés részletes leírásával.
Mely nagyon finom önmagában is, de nagyszerű leves készíthető valamijen füstölt hús főzőlevében megfőzve, vagy valamilyen húst belefőzve is.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a fejtett bablevest. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Fejtett bableves recept
Eszközök
- 3 literes fazék
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
A leves hozzávalói
- 40 dkg fejtett bab
- másfél liter víz
- 1 evőkanál só
- 1-2 csipet bors (elhagyható)
- 3 szál sárgarépa (közepes)
- 1 szál fehérrépa (közepes)
- 1 darab zeller (kisebb)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2-3 darab babérlevél
A rántás elkészítéséhez
- 1 dl napraforgóolaj (lehet zsír vagy kókuszolaj is)
- 1 fej vöröshagyma (kisebb)
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
A leves főzés lépései
- A száraz babot a főzés előtti este beáztatjuk egy tálban annyi vízzel, mely rendesen ellepi.
- Másnap a főzés első lépéseként a beáztatott babot egy nagy lábosba tesszük, felöntjük vízzel, s hozzáadjuk a sót.Fedőt teszünk rá, s kis lángon elkezdjük főzni.
- Míg a bab fő, megpucoljuk a sárgarépákat és a fehérrépát.Majd kisujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel.
- A zellert is meghámozzuk, s kisebb darabokra felvágjuk.
- A petrezselymet alaposan megmossuk, s jó szorosan összekötjük, hogy a főzés közben ne essen szét. (Érdemes a levesből a rántás hozzákeverése előtt kivenni.)
- S végül a fokhagymákat is megpucoljuk.
- Miután a bab legalább fél órát főtt, a feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát és a zellert hozzáadjuk a babhoz.Ízesítjük a levest babérlevéllel, petrezselyemmel, és a megpucolt fokhagyma gerezdekkel.
- További egy óra főzés után berántjuk a fejtett bablevest
Hagymás-paprikás rántás készítése
- A vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk.
- Egy kevés (fél deci) vizet odakészítünk a kezünk ügyébe, amivel majd a rántást lehűtjük.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk, melyben az apróra vágott hagymát megpirítjuk.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, lisztet adunk hozzá, s azt is megpirítjuk.
- Amikor a liszt kezd barnulni, a serpenyőt levesszük a tűzhelyről.Megszórjuk a rántást pirospaprikával, s jól elkeverjük, hogy a paprika is picit megpiruljon.
- Amikor a paprika színe élénkebbé vált, az egész rántást hideg vízzel lehűtjük, s csomómentesre keverjük.
- A kikevert rántáshoz egy-két merőkanállal hozzáadunk a főzőléből, s azzal is elkeverjük.
- Végül belekeverjük a bablevesbe a rántást, s további 10 percig tovább főzzük, hogy a leves egyenletesen besűrűsödjön.
- Ez elkészült fejtett bablevest friss kenyérrel és kevés tejföllel tálaljuk.
Tippek s tanácsok a fejtett bableves elkészítéséhez
A fejtett bableves legfontosabb összetevője a rendesen megfőzött bab. Ha nem puhul meg a bab rendesen, akkor a végeredmény tutti megüli a gyomrunkat.
Ezért is szerepel a receptben az, hogy ne 1-2 órára, hanem minimum egy éjszakára áztassuk be a száraz babott. Mert a bab hajlamos kemény maradni, ha nem szívta meg magát rendesen vízzel, s nem kezdődött el benne a fehérje a víztől lebomlani.
Sokan ezért a bab főzéséhez elő szokták venni a kuktát, mert a megemelkedett nyomáson a víz magasabb hőfokon forr, ami segíti (s lerövidíti) a bab főzését.
Ami teljesen független attól, hogy fehérbabból, tarkababból, lóbabból, feketebabból vagy vesebabból készítjük el a fejtett bablevest. S ez minden babos ételre igaz, legyen az akár egy babgulyás.
A másik egyszerű megoldás, ha konzerv babból indulunk ki, s abból készítjük el a bablevest.
A másik fontos összetevője a fejtett bablevesnek a zöldség. Nem érdemes belőle kispórolni. Ha nem szeretjük a zellert, akkor is tegyük bele a levesbe, mert attól lesz igazán jó íze a levesnek.
Sőt akár egy kisebb karalábét is beletehetünk a levesbe, nagyszerű plusz ízt fog adni a leveshez.
Hogyan lehet ízletesebb a fejtett bablevest?
(Néhány tanács a nem vegetáriánus konyhák kedvelőinek)
Alapvetően meg lehet főzni magában is a fejtett bablevest, de sok más lehetőség is van arra, ha egy picit ízesebb levest szeretnék csinálni.
- Ha van valamilyen füstölt levünk, például húsvétról megmaradt sonkalé, abban is megfőzhetünk.
- A XX. század közepén Horvát Ilona a babbal párhuzamosan megfőzött csontleves hozzákeverését javasolta.
- Sokan szeretik a csülkös bablevest is.
- Tehetünk a levesbe füstült kolbászt vagy füstölt tarját is.
- S a Jókai bablevest is sokan szeretik, amiben kolbász és a csülök is van.
De ha nem akarunk húsos levest csinálni, lehet már kapni füstölt fűszerpaprikát is, amivel ugyan úgy be lehet csempészni a füstölt ízt a levesbe.
S természetesen lehet a fejtet bablevest kicsit tartalmasabbá tenni, ha egy tojásból és egy kevés sóból csipetke tésztát gyúrunk finomliszttel, s azt a rántás hozzáadása után belefőzzük a levesbe.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a fejtett bablevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.