Fejtett bableves

Fejtett bableves recept zellerrel, hagymával, fehérrépával, sárgarépával, bérlevéllel s petrezselyemmel, az elkészítés részletes leírásával.

Mely nagyon finom önmagában is, de nagyszerű leves készíthető valamijen füstölt hús főzőlevében megfőzve, vagy valamilyen húst belefőzve is.

 

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a fejtett bablevest. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

fejtett bableves

Fejtett bableves recept

Az előző este beáztatott babot egy nagy lábosban feltesszük kb. másfél liter sós vízben főni.
Fél óra főzés után hozzáadjuk a leveshez a feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát és a zellert. Ízesítjük babérlevéllel, petrezselyemmel és néhány megpucolt fokhagyma gerezddel.
További egy óra főzés után rántást készítünk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, amiben az apróra vágott hagymát megpirítjuk. Majd lisztet adunk hozzá és fűszerpaprikát, s azokat is megpirítjuk.
Majd hideg vízzel lehűtjük, s csomómentesre keverjük. A kikevert rántást végül belekeverjük a bablevesbe, s további 10 percig tovább még összefőzzük.
Friss kenyérrel és kevés tejföllel tálaljuk.
A fejtett bableves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 1 óra 40 perc
Összes idő 2 óra
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A leves hozzávalói
  

  • 40 dkg fejtett bab
  • másfél liter víz
  • 1 evőkanál
  • 1-2 csipet bors (elhagyható)
  • 3 szál sárgarépa (közepes)
  • 1 szál fehérrépa (közepes)
  • 1 darab zeller (kisebb)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 darab babérlevél

A rántás elkészítéséhez

  • 1 dl napraforgóolaj (lehet zsír vagy kókuszolaj is)
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 teáskanál fűszerpaprika

A leves főzés lépései
 

  • A száraz babot a főzés előtti este beáztatjuk egy tálban annyi vízzel, mely rendesen ellepi.
  • Másnap a főzés első lépéseként a beáztatott babot egy nagy lábosba tesszük, felöntjük vízzel, s hozzáadjuk a sót.
    Fedőt teszünk rá, s kis lángon elkezdjük főzni.
  • Míg a bab fő, megpucoljuk a sárgarépákat és a fehérrépát.
    Majd kisujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel.
  • A zellert is meghámozzuk, s kisebb darabokra felvágjuk.
  • A petrezselymet alaposan megmossuk, s jó szorosan összekötjük, hogy a főzés közben ne essen szét.
    (Érdemes a levesből a rántás hozzákeverése előtt kivenni.)
  • S végül a fokhagymákat is megpucoljuk.
  • Miután a bab legalább fél órát főtt, a feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát és a zellert hozzáadjuk a babhoz.
    Ízesítjük a levest babérlevéllel, petrezselyemmel, és a megpucolt fokhagyma gerezdekkel.
  • További egy óra főzés után berántjuk a fejtett bablevest

Hagymás-paprikás rántás készítése

  • A vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk.
  • Egy kevés (fél deci) vizet odakészítünk a kezünk ügyébe, amivel majd a rántást lehűtjük.
  • Egy serpenyőben olajat hevítünk, melyben az apróra vágott hagymát megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, lisztet adunk hozzá, s azt is megpirítjuk.
  • Amikor a liszt kezd barnulni, a serpenyőt levesszük a tűzhelyről.
    Megszórjuk a rántást pirospaprikával, s jól elkeverjük, hogy a paprika is picit megpiruljon.
  • Amikor a paprika színe élénkebbé vált, az egész rántást hideg vízzel lehűtjük, s csomómentesre keverjük.
  • A kikevert rántáshoz egy-két merőkanállal hozzáadunk a főzőléből, s azzal is elkeverjük.
  • Végül belekeverjük a bablevesbe a rántást, s további 10 percig tovább főzzük, hogy a leves egyenletesen besűrűsödjön.
  • Ez elkészült fejtett bablevest friss kenyérrel és kevés tejföllel tálaljuk.

Tippek s tanácsok a fejtett bableves elkészítéséhez

A fejtett bableves legfontosabb összetevője a rendesen megfőzött bab. Ha nem puhul meg a bab rendesen, akkor a végeredmény tutti megüli a gyomrunkat.

Ezért is szerepel a receptben az, hogy ne 1-2 órára, hanem minimum egy éjszakára áztassuk be a száraz babott. Mert a bab hajlamos kemény maradni, ha nem szívta meg magát rendesen vízzel, s nem kezdődött el benne a fehérje a víztől lebomlani.

Sokan ezért a bab főzéséhez elő szokták venni a kuktát, mert a megemelkedett nyomáson a víz magasabb hőfokon forr, ami segíti (s lerövidíti) a bab főzését.

 

 

Ami teljesen független attól, hogy fehérbabból, tarkababból, lóbabból, feketebabból vagy vesebabból készítjük el a fejtett bablevest. S ez minden babos ételre igaz, legyen az akár egy babgulyás.

A másik egyszerű megoldás, ha konzerv babból indulunk ki, s abból készítjük el a bablevest.

A másik fontos összetevője a fejtett bablevesnek a zöldség. Nem érdemes belőle kispórolni. Ha nem szeretjük a zellert, akkor is tegyük bele a levesbe, mert attól lesz igazán jó íze a levesnek.

Sőt akár egy kisebb karalábét is beletehetünk a levesbe, nagyszerű plusz ízt fog adni a leveshez.

 

 

Hogyan lehet ízletesebb a fejtett bablevest?

(Néhány tanács a nem vegetáriánus konyhák kedvelőinek)

Alapvetően meg lehet főzni magában is a fejtett bablevest, de sok más lehetőség is van arra, ha egy picit ízesebb levest szeretnék csinálni.

  • Ha van valamilyen füstölt levünk, például húsvétról megmaradt sonkalé, abban is megfőzhetünk.
  • A XX. század közepén Horvát Ilona a babbal párhuzamosan megfőzött csontleves hozzákeverését javasolta.
  • Sokan szeretik a csülkös bablevest is.
  • Tehetünk a levesbe füstült kolbászt vagy füstölt tarját is.
  • S a Jókai bablevest is sokan szeretik, amiben kolbász és a csülök is van.

De ha nem akarunk húsos levest csinálni, lehet már kapni füstölt fűszerpaprikát is, amivel ugyan úgy be lehet csempészni a füstölt ízt a levesbe.

S természetesen lehet a fejtet bablevest kicsit tartalmasabbá tenni, ha egy tojásból és egy kevés sóból csipetke tésztát gyúrunk finomliszttel, s azt a rántás hozzáadása után belefőzzük a levesbe.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a fejtett bablevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a fejtett bableveshez.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése