Tejfölös bableves

Tejfölös bableves recept hagymával, zellerrel, sárgarépával, fehérrépával, bérlevéllel s petrezselyemmel, az elkészítés részletes leírásával.

Melyet megfőzhetünk simán vízben, egy finom zöldség alaplében, vagy a párolt zöldség felhigított levében is.

 

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a tejfölös bablevest. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

tejfölös bableves

Tejfölös bableves recept

Az előző este beáztatott babot egy nagy lábosban feltesszük kb. másfél liter sós vízben főni.
Fél óra főzés után hozzáadjuk a leveshez a feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát és a zellert. Ízesítjük babérlevéllel, petrezselyemmel és néhány megpucolt fokhagyma gerezddel.
További egy óra főzés után rántást készítünk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, amiben az apróra vágott hagymát megpirítjuk. Majd lisztet adunk hozzá és fűszerpaprikát, s azokat is megpirítjuk.
Majd hideg vízzel lehűtjük, s csomómentesre keverjük. A kikevert rántást végül belekeverjük a bablevesbe, s további 10 percig tovább még összefőzzük.
A tejfölt felhígítjuk a egy merőkanál levessel, majd azt is a leveshez öntjük.
Ha túl sűrű lenne a leves, az elfőtt vizet a végén pótoljuk, s egyet még forralunk a levesen.
Friss kenyérrel tálaljuk.
A tejfölös bableves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 1 óra 40 perc
Összes idő 2 óra
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A leves hozzávalói
  

  • 40 dkg fejtett bab
  • másfél liter víz
  • 1 evőkanál
  • 1-2 csipet bors (elhagyható)
  • 3 szál sárgarépa (közepes)
  • 1 szál fehérrépa (közepes)
  • 1 darab zellergumó (kisebb)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 darab babérlevél

A rántás elkészítéséhez

  • 1 dl napraforgóolaj (lehet kókuszolaj is)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 teáskanál fűszerpaprika

A tejfölös habaráshoz

  • 2 dl tejföl

A leves főzés lépései
 

  • A száraz babot a főzés előtti este beáztatjuk egy tálban annyi vízzel, mely rendesen ellepi.
  • Másnap a főzés első lépéseként a beáztatott babot egy nagy lábosba tesszük.
    Hozzáadjuk a sót, fedőt teszünk rá, s kis lángon elkezdjük főzni.
  • Míg a bab fő, megpucoljuk a sárgarépákat és a fehérrépát.
    Majd kisujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel.
  • A zellert is meghámozzuk, s kisebb darabokra felvágjuk.
  • A petrezselymet alaposan megmossuk, s jó szorosan összekötjük, hogy a főzés közben ne essen szét.
    (Érdemes a levesből a rántás hozzákeverése előtt kivenni.)
  • S végül a fokhagymákat is megpucoljuk.
  • Miután a bab legalább fél órát főtt, a feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát és a zellert hozzáadjuk a babhoz.
    Ízesítjük a levest babérlevéllel, petrezselyemmel, és a megpucolt fokhagyma gerezdekkel.
  • További egy óra főzés után berántjuk a tejfölös bablevest

Hagymás-paprikás rántás készítése

  • A vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk.
  • Egy kevés (fél deci) vizet odakészítünk a kezünk ügyébe, amivel majd a rántást lehűtjük.
  • Egy serpenyőben olajat hevítünk, melyben az apróra vágott hagymát megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, lisztet adunk hozzá, s azt is megpirítjuk.
  • Amikor a liszt kezd barnulni, a serpenyőt levesszük a tűzhelyről.
    Megszórjuk a rántást pirospaprikával, s jól elkeverjük, hogy a paprika is picit megpiruljon.
  • Amikor a paprika színe élénkebbé vált, az egész rántást hideg vízzel lehűtjük, s csomómentesre keverjük.
  • A kikevert rántáshoz egy-két merőkanállal hozzáadunk a főzőléből, s azzal is elkeverjük.

A tejfölös bableves készre főzése

  • Végül belekeverjük a bablevesbe a rántást, s további 10 percig tovább főzzük, hogy a leves egyenletesen besűrűsödjön.
  • Ezután a tejfölt is felhígítjuk egy kanál levessel, jól elkeverjük.
    Majd azt is a leveshez adjuk, s jól elkeverjük benne.
  • A legvégén, ha túl sűrű lenne a leves, az elfőtt vizet pótoljuk, s egyet még forralunk a levesen.
  • Ez elkészült tejfölös bablevest friss kenyérrel tálaljuk.

Tippek s tanácsok a tejfölös bableves elkészítéséhez

A tejfölös bableves legfontosabb összetevője a rendesen megfőzött bab. Ha nem puhul meg a bab rendesen, akkor a végeredmény tutti megüli a gyomrunkat.

Ezért is szerepel a receptben az, hogy ne 1-2 órára, hanem minimum egy éjszakára áztassuk be. Mert a bab hajlamos kemény maradni, ha nem szívta meg magát rendesen vízzel, s nem kezdődött el benne a fehérje a víztől lebomlani.

Ami teljesen független attól, hogy a bablevest fehérbabból, tarkababból, lóbabból, feketebabból vagy vesebabból készítjük el.

 

 

A másik fontos összetevője a tejfölös bablevesnek a zöldség. Nem érdemes belőle kispórolni. Ha nem szeretjük a zellert, akkor is tegyük bele a levesbe, mert attól lesz igazán jó íze a levesnek.

Sőt akár egy kisebb karalábét is beletehetünk a levesbe, nagyszerű plusz ízt fog adni a leveshez.

A tejfölös bablevest fűszerezése

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

 

 

Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a répák mellé szórhatjuk be az elkészítés során.

Ha viszont szeretjük a fokhagymát, simán tehetünk a bablevesbe 1-2 gerezddel többet is.

Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Tipp4: Ha bele szeretnénk csempészni a bablevesbe egy kis füstölt ízt, de nem akarunk húsos levest csinálni, lehet már kapni füstölt fűszerpaprikát is, amivel ezt el lehet érni.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tejfölös bablevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a tejfölös bableveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése