Tejfölös bableves recept hagymával, zellerrel, sárgarépával, fehérrépával, bérlevéllel s petrezselyemmel, az elkészítés részletes leírásával.
Melyet megfőzhetünk simán vízben, egy finom zöldség alaplében, vagy a párolt zöldség felhigított levében is.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a tejfölös bablevest. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Tejfölös bableves recept
Eszközök
- 3 literes fazék
- kis serpenyő a rántás elkészítéséhez
A leves hozzávalói
- 40 dkg fejtett bab
- másfél liter víz
- 1 evőkanál só
- 1-2 csipet bors (elhagyható)
- 3 szál sárgarépa (közepes)
- 1 szál fehérrépa (közepes)
- 1 darab zellergumó (kisebb)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2-3 darab babérlevél
A rántás elkészítéséhez
- 1 dl napraforgóolaj (lehet kókuszolaj is)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
A tejfölös habaráshoz
- 2 dl tejföl
A leves főzés lépései
- A száraz babot a főzés előtti este beáztatjuk egy tálban annyi vízzel, mely rendesen ellepi.
- Másnap a főzés első lépéseként a beáztatott babot egy nagy lábosba tesszük.Hozzáadjuk a sót, fedőt teszünk rá, s kis lángon elkezdjük főzni.
- Míg a bab fő, megpucoljuk a sárgarépákat és a fehérrépát.Majd kisujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel.
- A zellert is meghámozzuk, s kisebb darabokra felvágjuk.
- A petrezselymet alaposan megmossuk, s jó szorosan összekötjük, hogy a főzés közben ne essen szét. (Érdemes a levesből a rántás hozzákeverése előtt kivenni.)
- S végül a fokhagymákat is megpucoljuk.
- Miután a bab legalább fél órát főtt, a feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát és a zellert hozzáadjuk a babhoz. Ízesítjük a levest babérlevéllel, petrezselyemmel, és a megpucolt fokhagyma gerezdekkel.
- További egy óra főzés után berántjuk a tejfölös bablevest
Hagymás-paprikás rántás készítése
- A vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk.
- Egy kevés (fél deci) vizet odakészítünk a kezünk ügyébe, amivel majd a rántást lehűtjük.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk, melyben az apróra vágott hagymát megpirítjuk.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, lisztet adunk hozzá, s azt is megpirítjuk.
- Amikor a liszt kezd barnulni, a serpenyőt levesszük a tűzhelyről.Megszórjuk a rántást pirospaprikával, s jól elkeverjük, hogy a paprika is picit megpiruljon.
- Amikor a paprika színe élénkebbé vált, az egész rántást hideg vízzel lehűtjük, s csomómentesre keverjük.
- A kikevert rántáshoz egy-két merőkanállal hozzáadunk a főzőléből, s azzal is elkeverjük.
A tejfölös bableves készre főzése
- Végül belekeverjük a bablevesbe a rántást, s további 10 percig tovább főzzük, hogy a leves egyenletesen besűrűsödjön.
- Ezután a tejfölt is felhígítjuk egy kanál levessel, jól elkeverjük.Majd azt is a leveshez adjuk, s jól elkeverjük benne.
- A legvégén, ha túl sűrű lenne a leves, az elfőtt vizet pótoljuk, s egyet még forralunk a levesen.
- Ez elkészült tejfölös bablevest friss kenyérrel tálaljuk.
Tippek s tanácsok a tejfölös bableves elkészítéséhez
A tejfölös bableves legfontosabb összetevője a rendesen megfőzött bab. Ha nem puhul meg a bab rendesen, akkor a végeredmény tutti megüli a gyomrunkat.
Ezért is szerepel a receptben az, hogy ne 1-2 órára, hanem minimum egy éjszakára áztassuk be. Mert a bab hajlamos kemény maradni, ha nem szívta meg magát rendesen vízzel, s nem kezdődött el benne a fehérje a víztől lebomlani.
Ami teljesen független attól, hogy a bablevest fehérbabból, tarkababból, lóbabból, feketebabból vagy vesebabból készítjük el.
A másik fontos összetevője a tejfölös bablevesnek a zöldség. Nem érdemes belőle kispórolni. Ha nem szeretjük a zellert, akkor is tegyük bele a levesbe, mert attól lesz igazán jó íze a levesnek.
Sőt akár egy kisebb karalábét is beletehetünk a levesbe, nagyszerű plusz ízt fog adni a leveshez.
A tejfölös bablevest fűszerezése
Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a répák mellé szórhatjuk be az elkészítés során.
Ha viszont szeretjük a fokhagymát, simán tehetünk a bablevesbe 1-2 gerezddel többet is.
Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.
Tipp4: Ha bele szeretnénk csempészni a bablevesbe egy kis füstölt ízt, de nem akarunk húsos levest csinálni, lehet már kapni füstölt fűszerpaprikát is, amivel ezt el lehet érni.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tejfölös bablevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.