Fehérbab leves

Fehérbableves recept zellerrel, hagymával, fehérrépával, sárgarépával, bérlevéllel s petrezselyemmel, az elkészítés részletes leírásával.

Mely nagyon finom önmagában is, de nagyszerű leves készíthető valamijen füstölt hús főzőlevében megfőzve, vagy valamilyen húst belefőzve is.

 

 

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a fehérbab levest. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

fehérbableves

Fehérbab leves recept

Az előző este beáztatott fehérbabot egy nagy lábosban feltesszük kb. másfél liter sós vízben főni.
Fél óra főzés után hozzáadjuk a leveshez a feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát és a zellert. Ízesítjük babérlevéllel, petrezselyemmel és néhány megpucolt fokhagyma gerezddel.
További egy óra főzés után rántást készítünk.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, amiben az apróra vágott hagymát megpirítjuk. Majd lisztet adunk hozzá és fűszerpaprikát, s azokat is megpirítjuk.
Majd hideg vízzel lehűtjük, s csomómentesre keverjük. A kikevert rántást végül belekeverjük a bablevesbe, s további 10 percig tovább főzzük, hogy a leves rendesen besűrűsödjön.
Friss kenyérrel és kevés tejföllel tálaljuk.
A fehérbab leves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 1 óra 40 perc
Összes idő 2 óra
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes fazék
  • kis serpenyő a rántás elkészítéséhez

A leves hozzávalói
  

  • 40 dkg fehérbab
  • másfél liter víz
  • 1 evőkanál
  • 1-2 csipet őröltbors (elhagyható)
  • 3 szál sárgarépa (közepes)
  • 1 szál fehérrépa (közepes)
  • 1 darab zeller (kisebb)
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2-3 darab babérlevél

A rántás elkészítéséhez

  • 1 dl napraforgóolaj (lehet zsír vagy kókuszolaj is)
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 teáskanál fűszerpaprika

A leves főzés lépései
 

  • A fehérbabot a főzés előtti este beáztatjuk egy tálban annyi vízzel, mely rendesen ellepi.
  • Másnap a főzés első lépéseként a beáztatott babot egy nagy lábosba tesszük, felöntjük vízzel, s hozzáadjuk a sót.
    Fedőt teszünk rá, s kis lángon elkezdjük főzni.
  • Míg a bab fő, megpucoljuk a sárgarépákat és a fehérrépát.
    Majd kisujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel.
  • A zellert is meghámozzuk, s kisebb darabokra felvágjuk.
  • A petrezselymet alaposan megmossuk, s jó szorosan összekötjük, hogy a főzés közben ne essen szét.
    (Érdemes a levesből a rántás hozzákeverése előtt kivenni.)
  • S végül a fokhagymákat is megpucoljuk.
  • Miután a bab legalább fél órát főtt, a feldarabolt sárgarépát, a fehérrépát és a zellert hozzáadjuk a babhoz.
    Ízesítjük a levest babérlevéllel, petrezselyemmel, és a megpucolt fokhagyma gerezdekkel.
  • További egy óra főzés után berántjuk a fehérbab levest.

A fehérbab leves berántása

  • A vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk.
  • Egy kevés (fél deci) vizet odakészítünk a kezünk ügyébe, amivel majd a rántást lehűtjük.
  • Egy serpenyőben olajat hevítünk, melyben az apróra vágott hagymát megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, lisztet adunk hozzá, s azt is megpirítjuk.
  • Amikor a liszt kezd barnulni, a serpenyőt levesszük a tűzhelyről.
    Megszórjuk a rántást pirospaprikával, s jól elkeverjük, hogy a paprika is picit megpiruljon.
  • Amikor a paprika színe élénkebbé vált, az egész rántást az odakészített hideg vízzel lehűtjük, s csomómentesre keverjük.
  • A kikevert rántáshoz egy-két merőkanállal hozzáadunk a főzőléből, s azzal is elkeverjük.
  • Végül belekeverjük a bablevesbe a rántást, s további 10 percig tovább főzzük, hogy a leves egyenletesen besűrűsödjön.
  • Ez elkészült fejtett bablevest friss kenyérrel és kevés tejföllel tálaljuk.

Tippek s tanácsok a fehérbab leves elkészítéséhez

A fehérbab leves legfontosabb összetevője a rendesen megfőzött bab. Ha nem puhul meg a bab rendesen, akkor a végeredmény tuti megüli a gyomrunkat.

Ezért is szerepel a receptben az, hogy ne 1-2 órára, hanem minimum egy éjszakára áztassuk be. Mert a bab hajlamos kemény maradni, ha nem szívta meg magát rendesen vízzel, s nem kezdődött el benne a fehérje a víztől lebomlani.

Sokan ezért a bab főzéséhez elő szokták venni a kuktát, mert a megemelkedett nyomáson a víz magasabb hőfokon forr, ami segíti (s lerövidíti) a bab főzését.

 

 

S ez mindenféle bablevesre igaz, még a csülkös bablevesre vagy babgulyásra is.

A másik fontos összetevője a bablevesnek a zöldség. Nem érdemes belőle kispórolni. Ha nem szeretjük a zellert, akkor is tegyük bele a levesbe, mert attól lesz igazán jó íze a levesnek.

Sőt akár egy kisebb karalábét is beletehetünk a levesbe, nagyszerű plusz ízt fog adni a leveshez.

Hogyan lehet ízletesebb a fehérbab levest?

Alapvetően meg lehet főzni magában is a fehérbab levest, de sok más lehetőség is van arra, ha egy picit ízesebb levest szeretnék csinálni.

 

 

  • Ha van valamilyen füstölt levünk, például húsvétról megmaradt sonkalé, abban is megfőzhetünk.
  • A XX. század közepén Horvát Ilona a babbal párhuzamosan megfőzött csontleves hozzákeverését javasolta.
  • Tehetünk a levesbe füstölt kolbászt vagy füstölt tarját is.
  • S a Jókai bablevest is sokan szeretik, amiben kolbász és a csülök is van.

A füstölt ízt be lehet csempészni füstölt fűszerpaprikával is, amivel egy plusz ízt adunk a levesnek (mert picit más, mint a füstölt húsok hatása).

S természetesen lehet a fehérbab levest kicsit tartalmasabbá tenni, ha egy tojásból és egy kevés sóból csipetke tésztát gyúrunk finomliszttel, s azt a rántás hozzáadása után belefőzzük a levesbe.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a fehérbablevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a fehérbableveshez.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése