A lencseleves receptje füstölt hússal, sárgarépával, fehérrépával, hagymás rántással besűrítve, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy finom és laktató húsos leves, tele tápláló összetevőkkel. Bármikor elkészíthetjük, s egy kis előrelátással az elkészítése is hamar meglesz.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldséges lencselevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Lencseleves recept füstölt hússal
Eszközök
- 4 literes lábos (a füstölt hús megfőzéséhez)
- 2 literes lábos (a zöldségek megfőzéséhez)
- kis serpenyő (a rántás elkészítéséhez)
A leves hozzávalói
- 30 dkg lencse
- 30 dkg füstölt hús (tarja, oldalas vagy csülök)
- 1 fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1-2 szem krumpli
- 1-2 darab babérlevél
- 2-3 darab szegfűszeg
- 1-2 szem egész feketebors
- 2 liter víz (a füstölt hús megfőzéséhez)
A rántás elkészítéséhez
- ½ evőkanál olaj (vagy zsír)
- 1 evőkanál liszt
A lencseleves savanyításához
- 2-3 dl paradicsomlé
A leves főzés lépései
- A lencseleveshez a lencsét átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit, hogy jól megszívja magát vízben.
- Közben a füstölt húst feltesszük egy nagyobb lábosban főni annyi vízben, hogy a húst a víz bőven ellepje.Főzés közben a vizet pótoljuk, mert a főzés közben a hús sok vizet vesz fel, s a vízből kilógó rész kérge könnyen megkeményedik
- 2-3 óra főzés után, amikor a füstölt hús rendesen megdagadt (s a villa könnyen belenyomható), levesszük a lábost a tűzhelyről.Majd ezután hagyjuk, hogy a levest és benne a húst teljesen kihűljön.
- Közben a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk. Majd a hagyma tetejébe beleszúrjuk a szegfűszeget (hogy a főzés végén könnyedén ki tudjuk venni a levesből).
- A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, s karikára vagy kisujjnyi darabokra felvágjuk.
- A krumplit is megpucoljuk, s 1-2 centis kockára vágjuk fel.
- Egy lábosba beletesszük a beáztatott lencsét, a hagymákat, a répákat, a krumplit és az egész feketeborsot.Forrástól számítva 15-20 perc alatt az egész megfő (ha a lencsét alaposan beáztattuk).
- Míg a zöldségek főnek, a füstölthúst (vagy annak egy részét), apróra összevágjuk.Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a felaprított húst a leveshez.
Világos rántást készítünk:
- A hús hozzáadása után, olajon egy kisebb serpenyőben, lassú tűzön elkezdjük a lisztet megpirítani (folyamatos kevergetés közben).
- Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet (hogy a rántás oda ne kapjon).
- Majd az egészet jól felkeverve visszaöntjük a levesbe.(lásd a részleteket a rántás készítésénél)
- A rántás hozzáadása után a paradicsomlevet is hozzákeverjük a leveshez a végső íz eléréséhez.Pár percig tovább főzzük, amíg a leves be nem sűrűsödik.
Tippek és tanácsok a füstölt húsos lencseleves elkészítéséhez
A lencse ízét igazán a füstölt íz tudja kiemelni, ezért bármilyen lencsés ételt jó, ha nem túl sós füstölt lében készítjük el.
A füstölt lé alapja lehet egy közepes füstölt csülököt, vagy egy kisebb tarja, esetleg egy darab oldalast is.
Fontos, a füstölt lé, amiben a lencsét meg szeretnénk főzni, ne legyen túl sós. Épp ezért, ha a füstölt hús túl sós fütölt levet eredményezett, hígítsuk fel a füstöltlét.
Ha pedig a csapvizünk túl kemény lenne, amivel főzünk, hígításhoz használjunk alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvizet vagy kevés desztillált vizet.
A húst azért érdemes a főzés végén beletenni a levesben, hogy a hús picit magába szívja a zöldségek és a lencse ízét.
Tipp: Ha nem szeretnénk a füstölt lé elkészítésével vacakolni, akkor egy nagyobb füstölt kolbászt egyszerűen hámozzunk meg a héjától, s karikázzuk fel. Majd a többi összetevővel együtt főzzük össze a beáztatott lencsével.
De ha a lencse beáztatásával sem szeretnénk bíbelődni, a leves elkészítéséhez felhasználhatunk egy lencsekonzervet is…
A füstölt húsos lencseleves ízesítése
Ebben a lencseleves receptben a savanykás és a keserű ízt nem a mustár és az ecet adja meg, mint a virslis lencselevesnél, hanem a paradicsomlé és a szegfűszeg.
Fontos! A paradicsomlét csak a végén tegyük hozzá, mert a lencse nagyon nehezen puhul meg savanykás lében.
Ha egy picit változatosabb ízt szeretnénk adni a lencselevesnek
- tehetünk a levesbe ízesítésül 1-2 borókabocsót is,
- belefőzhetünk egy adag csipetkétis, vagy
- a tálalásnál tányéronként egy teáskanál tejfölt még hozzáadhatunk.
Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.
Tipp2: Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a lencselevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lencselevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.