Borsóleves

A borsóleves receptje hagymával, sárgarépával, fehérrépával és petrezselyemmel, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy könnyed és finom leves, s az év bármely részében feltölthet bennünket friss és üde érzésekkel.

 

 

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a borsólevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

borsóleves

Borsóleves recept

A borsóleveshez először megtisztítjuk a hagymát, a zöldborsót, a sárgarépát, a fehérrépát.
Majd a sárgarépát és a fehérrépát alaposan összevágjuk (karikára vagy kockára).
Bő 1 liter vízben a zöldségeket 20 perc alatt megfőzzük, majd a levest paprikásan berántjuk.
A végén levesbetéttel tesszük hozzá, s petrezselyemzölddel ízesítjük.
A borsóleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 40 perc
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A leves hozzávalói
  

  • 1 kg borsó (hüvelyes)
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej hagyma
  • 1 leveskocka
  • 1 liter víz

Rántás készítéséhez

  • 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír, olívaolaj vagy kókuszolaj is)
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • bors

Tálaláshoz:

  • 4-5 dkg száraztészta
  • 1 csokor petrezselyem

A leves főzés lépései
 

  • Ha hüvelyes borsóból indulunk ki, akkor a borsót kifejtjük.
    Ha fagyasztott borsóból indulunk ki, akkor forró vízzel azt felengedjük.
  • A vöröshagymát megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk.
  • A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, és apróra felaprítjuk (karikára vagy kockákra).
  • A megpucolt hozzávalókat beletesszük egy lábosba, és felöntjük annyi vízzel, hogy a zöldségeket elfedje.
    Sót vagy leveskockát adunk hozzá, és felforraljuk.
  • Amikor a víz felforrt, a tűzhelyet takarékra vesszük, s a víz lassú forrása közben a zöldségeket megfőzzük.

A borsóleves berántása

  • Amikor a zöldségek már 20 perce főnek, olajon (vagy zsíron) egy kisebb serpenyőben, kis lángon elkezdjük a lisztet megpirítani folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát.
    Alaposan elkeverjük a paprikát a lisztben, hogy alaposan megpiruljon
  • Majd egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet az rántáshoz (hogy oda ne kapjon), s alaposan elkeverjük az egészet.
  • Végül az egész rántást hozzáadjuk a borsóleveshez.
  • A megfőtt levest frissen felaprított petrezselyemzölddel megszórjuk, s 10 perc után tálaljuk

Tippek és tanácsok a borsóleves elkészítéséhez

A borsóleves friss borsóból igazán finom. Főleg akkor, ha a piacon sikerül cukorborsót venni, mely szinte mézédes.

Ha nyáron sikerül zsenge borsót kapni a piacon, a megpucolt borsó héjából 10-15 hüvelyt nyugodtan belefőzhetünk a levesbe. Sokkal intenzívebb lesz tőle a borsóleves íze. S a végén a héjat ugyanúgy ki tudjuk majd venni, mint ahogy a babérlevelet is ki szoktuk venni a levesből.

Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a borsólevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa helyett tehetünk bele paszternákot is.

 

 

Ha szoktunk alaplét használni, vagy van maradék húsleves lé, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is. Ha húsleves lét használunk, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben ne a húsleves íze domináljon, hanem a borsóé és a többi zöldségé.

Tipp: Telente nagyszerű választás a levest fagyasztott zöldborsóból, vagy konzervből elkészíteni. Ilyen esetben fél kiló borsóból induljunk ki, mert a héjának a tömege ilyenkor már nem lesz jelen a kiindulási mennyiségnél.

A konzerv levét érdemes beletenni a levesbe, mivel a konzerv leve édes, intenzív borsó ízű.

További változatosságot adhat ennek a levesnek, ha kevés majoránnát, kakukkfüvet vagy bazsalikomod adunk hozzá az elején.

 

 

A levesbe apró kockát, csipetkét, csigatésztát, cérnametéltet, nokedlit, gyufatésztát vagy eperlevelet is belefőzhetünk, amivel még egy ízzel gazdagíthatjuk a borsólevest.

Ha intenzívebb borsó ízre vágyunk, kipróbálhatjuk a zöldborsókrémlevest is, melyben a borsó mellett csak kevés vajon pirított (dinsztelt) hagyma és fokhagyma van.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a borsólevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a borsóleveshez!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése