A borsóleves receptje hagymával, sárgarépával, fehérrépával és petrezselyemmel, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy könnyed és finom leves, s az év bármely részében feltölthet bennünket friss és üde érzésekkel.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a borsólevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Borsóleves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
A leves hozzávalói
- 1 kg borsó (hüvelyes)
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 fej hagyma
- 1 leveskocka
- 1 liter víz
Rántás készítéséhez
- 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír, olívaolaj vagy kókuszolaj is)
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- só
- bors
Tálaláshoz:
- 4-5 dkg száraztészta
- 1 csokor petrezselyem
A leves főzés lépései
- Ha hüvelyes borsóból indulunk ki, akkor a borsót kifejtjük.Ha fagyasztott borsóból indulunk ki, akkor forró vízzel azt felengedjük.
- A vöröshagymát megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk.
- A sárgarépát és a fehérrépát megpucoljuk, és apróra felaprítjuk (karikára vagy kockákra).
- A megpucolt hozzávalókat beletesszük egy lábosba, és felöntjük annyi vízzel, hogy a zöldségeket elfedje.Sót vagy leveskockát adunk hozzá, és felforraljuk.
- Amikor a víz felforrt, a tűzhelyet takarékra vesszük, s a víz lassú forrása közben a zöldségeket megfőzzük.
A borsóleves berántása
- Amikor a zöldségek már 20 perce főnek, olajon (vagy zsíron) egy kisebb serpenyőben, kis lángon elkezdjük a lisztet megpirítani folyamatos kevergetés közben.
- Amikor a liszt elkezd barnulni, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát.Alaposan elkeverjük a paprikát a lisztben, hogy alaposan megpiruljon
- Majd egy mozdulattal hozzáadunk egy merőkanálnyi főzőlevet az rántáshoz (hogy oda ne kapjon), s alaposan elkeverjük az egészet.
- Végül az egész rántást hozzáadjuk a borsóleveshez.
- A megfőtt levest frissen felaprított petrezselyemzölddel megszórjuk, s 10 perc után tálaljuk
Tippek és tanácsok a borsóleves elkészítéséhez
A borsóleves friss borsóból igazán finom. Főleg akkor, ha a piacon sikerül cukorborsót venni, mely szinte mézédes.
Ha nyáron sikerül zsenge borsót kapni a piacon, a megpucolt borsó héjából 10-15 hüvelyt nyugodtan belefőzhetünk a levesbe. Sokkal intenzívebb lesz tőle a borsóleves íze. S a végén a héjat ugyanúgy ki tudjuk majd venni, mint ahogy a babérlevelet is ki szoktuk venni a levesből.
Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a borsólevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa helyett tehetünk bele paszternákot is.
Ha szoktunk alaplét használni, vagy van maradék húsleves lé, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is. Ha húsleves lét használunk, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben ne a húsleves íze domináljon, hanem a borsóé és a többi zöldségé.
Tipp: Telente nagyszerű választás a levest fagyasztott zöldborsóból, vagy konzervből elkészíteni. Ilyen esetben fél kiló borsóból induljunk ki, mert a héjának a tömege ilyenkor már nem lesz jelen a kiindulási mennyiségnél.
A konzerv levét érdemes beletenni a levesbe, mivel a konzerv leve édes, intenzív borsó ízű.
További változatosságot adhat ennek a levesnek, ha kevés majoránnát, kakukkfüvet vagy bazsalikomod adunk hozzá az elején.
A levesbe apró kockát, csipetkét, csigatésztát, cérnametéltet, nokedlit, gyufatésztát vagy eperlevelet is belefőzhetünk, amivel még egy ízzel gazdagíthatjuk a borsólevest.
Ha intenzívebb borsó ízre vágyunk, kipróbálhatjuk a zöldborsókrémlevest is, melyben a borsó mellett csak kevés vajon pirított (dinsztelt) hagyma és fokhagyma van.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a borsólevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.