A sajtgombóc leves receptje zöldségekkel, krumplival, hagymával, fokhagymával, tojással és liszttel, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy könnyed zöldségleves alapba belefőzött sajtgombócok révén egy egyedi ízvilágú levest eredményez.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a sajtgombóc levest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Sajtgombóc leves recept
Eszközök
- 4 literes lábos
A leves hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 3 darab krumpli
- 3 liter víz
- só
- bors
- 2 darab leveskocka (húsleves)
- 10 dkg sajt (*)
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál finomliszt
A leves főzés lépései
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
- A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, ujjnyi hosszúságú vékony darabokra, vagy karikára felvágjuk.
- Krumplit meghámozzuk, s centis kockákra vágjuk.
- A felaprított zöldségeket, a leveskockát, a hagymát és a fokhagymát beletesszük a fazékba, felöntjük 3 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk és elkezdjük főzni.
- A sajtot lereszeljük, hozzákeverjük a tojást, a lisztet, sóval borssal ízesítjük, s az egészet jól összegyúrjuk.Vizes kézzel kis gombócokat formázunk a masszából, s egy tálcára vagy tányérra helyezzük.
- Ha a levesben a zöldségek már majdnem megpuhultak, akkor beletesszük az előkészített gombócokat is.Nagyjából 5 percig tovább főzzük, míg elkészül.
Tippek és tanácsok a a sajtgombóc leves elkészítéséhez
A sajtgombóc leves elkészítése elsőre kicsit meglepő lehet, mert 4 személyre való adaghoz 3 liter vizet fogunk felhasználni. De ez rendben van, mert a gombócok rengeteg vizet fel fognak venni.
Ha szoktunk alaplét használni, vagy van maradék húsleves lé, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is. Ha húsleves lét használunk, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben ne a húsleves íze domináljon, hanem a zöldségek és a sajtgombócé.
Ha szeretjük, s van otthon, a levest akár dúsíthatjuk 10-15 dkg zöldborsóval is.
Ha volt a fehérrépának zöldje, a végén apróra vágva hozzá lehet adni a leveshez.
További változatosságot adhat ennek a levesnek, ha kipróbáljuk majoránnával, kakukkfűvel vagy bazsalikommal (az elején adjuk hozzá a zöldségekhez)
Ha nagyon meleg van, a sajtgombóc tésztáját a kifőzés előtt tegyük vissza a hűtőbe, hogy a gombócok a sajt lágyulása következtében meg ne ereszkedjenek.
(*)Sajt gyanánt választhatunk trappistát, eidamit vagy goudát épp úgy, mint ementálit, parmezánt, cheddart vagy valamilyen kézműves sajtot. Természetesen az utóbbiak használatától sokkal ízletesebbek lesznek a gombócok, de a hétköznapi sajtok választása sem ördögtől való.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a sajtgombóc levest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.